Dunaújváros Hetilap

Úkteresés: témahetek – extrém gazdag kínálattal

2020. július 20. (hétfő) 17:28 - Öcaline

Három héten át tartó szabadidős programsorozatot szerveztek az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői a szolgálat által gondozott gyerekek számára – az első két "témahét" eseményeit és eredményeit summázza összeállításunk.

Az eseménysorozat érdekessége az volt, hogy a résztvevő gyerekek egy-egy témahét programjaiba kapcsolódhattak be, magyarázta érdeklődésünkre Benke Szilvia, az Útkeresés Segítő Szolgálat Iskolai és óvodai szociális segítője.

"Túl az Óperencián"

A szociális segítők változatos programokkal szórakoztatták a különböző korcsoportú gyerekeket. Az első felvonás – vagyis a július 6-án kezdődött témahét – a mesék világába csalogatta a résztvevőket; a Túl az Óperencián elnevezésű mesetábor első napján a rendőrkapitányság közlekedési osztályának bemutatóját rendezték, ahol a nebulók játékos formában sajátíthatták el az alapvető közlekedési tudnivalókat. A programot szervező rendőrök fényvisszaverő karkötőkkel ajándékozták meg a résztvevőket – hogy ezzel is segítsék biztonságos közlekedésüket.
A mesevonat második állomása a József Attila Könyvtár volt – a gyermekkönyvtárban Marcsi néni és Orsi néni röpítette a játékos foglalkozás keretében a fabulák varázsos világába a gyerekeket. Másnap a „Máltai Játszótér” volt az Útkeresés-program bázisa – a hőség viszontagságait a Marcipán Cukrászda nagylelkű fagylalt adománya enyhítette. Színház is szerepelt a kínálatban: a Nyári bújócska című interaktív élőzenés bábelőadáson szurkolhattak Brúnó kutyának a gyerekek, hogy megtalálja-e elveszett gazdáját a Munkás Művelődési Központban. A programsorozat utolsó napján a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai vendégeskedtek az Útkeresés bázisán: a bemutató mellett közös játék, és persze tánctanulás is szerepelt a „búcsúnap” kínálatában. 

"A zene mindenkié"

A második hét központi témája a muzsika volt, a résztvevők A zene mindenkié című szabadidős foglalkozássorozat élménydús programjaiba kapcsolódhattak be. A nyitónap szintén a rendőrségé volt – ezúttal két előadó mutatta be, milyen az, ha valaki alkohol, illetve drog befolyása alatt vezet járművet. A második nap a Baracsi úti arborétumba vezetett a csapat útja, ahol a természet zenei motívumaival (madárcsicsergés, lombzúgás, kopácsolás, zörejek) ismerkedtek a résztvevők – de itt került sor az Édes Száj Alapítvány által nyert édesség adományból rendezett csoki kereső versenyre is.
A muzsika és a színház ezerszálú kapcsolatáról is mesélt a gyerekeknek Csadi Zoltán igazgatóhelyettes a Bartók Kamaraszínházban tett látogatás során, míg a zárónapon Szerecz Róbert zumba táncbemutatót és közös táncolást tartott a gyerekeknek – és az intézményben dolgozóknak.

Sokan segítettek!

Benke Szilvia érdeklődésünkre kiemelte: a témahetek során a résztvevők ellátása nagyszabású együttműködés révén valósult meg. A gyerekek ebédjét az önkormányzat biztosította a Campus Éttermen keresztül, míg a kis étkezések csemegéit nagylelkű támogatók adománya révén biztosították – az ellátásba bekapcsolódott a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport, de a Marcipán Cukrászda, a Római ABC, a Váci Mihály utcai CBA üzlete, valamint a Castrum Zöldség-Gyümölcs is többször adományozott a gyermekek számára finomságokat. 
A zárónapok programját egy-egy kis ünnepség is színesítette – a gyerekek és az önkéntes segítők búcsúajándékait a már említett Édes Száj Alapítvány pályázaton keresztül az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői állították össze.

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali képek: Útkeresés Segítő Szolgálat)
 

A rovat további hírei: Közélet

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen tizenhat pontról szavazott nyilvánosan és kettőről zártkörűen Dunaújváros közgyűlése a ma délelőtti rendkívüli ülésen. A sporttámogatások mellett a színház alapító okiratának módosítása, illetve a múzeum felújításai is napirenden volt.

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen negyvennyolc új bölcsődei férőhely és tíz új munkahely létrehozását jelentette be Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be a közeljövőben várható beruházásról, amely során két bölcsőde, a Barátság városrészben található Hétszínvirág és a technikumi Zengő- Bongó intézmény fejlesztése megy majd végbe. 

A lakókért, de nem a sport ellen

A lakókért, de nem a sport ellen

2020. augusztus 04. (kedd)

Folyamatosan követi a lakók észrevételeit, jelzéseit Barta Endre: Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere ezúttal választókörzetében hallgatta meg egy tömbház lakóit az általuk jelzett probléma kapcsán, és nyomatékosította: mindenképpen lépéseket tesznek azért, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.

Rendkívüli közgyűlést tartanak

Rendkívüli közgyűlést tartanak

2020. augusztus 03. (hétfő)

Összesen tizennyolc napirendi pont szerepel a keddi, rendkívüli közgyűlés programjában: ebből tizenhat esetében nyilvános, kettő pontnál pedig zártkörű szavazáson döntenek majd az önkormányzati képviselők.

Kamara: gyakorlati oktatók jelentkezését várják

Kamara: gyakorlati oktatók jelentkezését várják

2020. augusztus 03. (hétfő)

Ismét gyakorlati oktatói képzést és vizsgáztatást szervez a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara. A meghatározott keretszámmal, támogatott formában futó kurzusra a hónap derekáig lehet jelentkezni – a képzés augusztus végén kezdődik.