Dunaújváros Hetilap

Úkteresés: témahetek – extrém gazdag kínálattal

Öcaline - 2020. július 20. 17:28

Három héten át tartó szabadidős programsorozatot szerveztek az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői a szolgálat által gondozott gyerekek számára – az első két "témahét" eseményeit és eredményeit summázza összeállításunk.

Az eseménysorozat érdekessége az volt, hogy a résztvevő gyerekek egy-egy témahét programjaiba kapcsolódhattak be, magyarázta érdeklődésünkre Benke Szilvia, az Útkeresés Segítő Szolgálat Iskolai és óvodai szociális segítője.

"Túl az Óperencián"

A szociális segítők változatos programokkal szórakoztatták a különböző korcsoportú gyerekeket. Az első felvonás – vagyis a július 6-án kezdődött témahét – a mesék világába csalogatta a résztvevőket; a Túl az Óperencián elnevezésű mesetábor első napján a rendőrkapitányság közlekedési osztályának bemutatóját rendezték, ahol a nebulók játékos formában sajátíthatták el az alapvető közlekedési tudnivalókat. A programot szervező rendőrök fényvisszaverő karkötőkkel ajándékozták meg a résztvevőket – hogy ezzel is segítsék biztonságos közlekedésüket.
A mesevonat második állomása a József Attila Könyvtár volt – a gyermekkönyvtárban Marcsi néni és Orsi néni röpítette a játékos foglalkozás keretében a fabulák varázsos világába a gyerekeket. Másnap a „Máltai Játszótér” volt az Útkeresés-program bázisa – a hőség viszontagságait a Marcipán Cukrászda nagylelkű fagylalt adománya enyhítette. Színház is szerepelt a kínálatban: a Nyári bújócska című interaktív élőzenés bábelőadáson szurkolhattak Brúnó kutyának a gyerekek, hogy megtalálja-e elveszett gazdáját a Munkás Művelődési Központban. A programsorozat utolsó napján a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai vendégeskedtek az Útkeresés bázisán: a bemutató mellett közös játék, és persze tánctanulás is szerepelt a „búcsúnap” kínálatában. 

"A zene mindenkié"

A második hét központi témája a muzsika volt, a résztvevők A zene mindenkié című szabadidős foglalkozássorozat élménydús programjaiba kapcsolódhattak be. A nyitónap szintén a rendőrségé volt – ezúttal két előadó mutatta be, milyen az, ha valaki alkohol, illetve drog befolyása alatt vezet járművet. A második nap a Baracsi úti arborétumba vezetett a csapat útja, ahol a természet zenei motívumaival (madárcsicsergés, lombzúgás, kopácsolás, zörejek) ismerkedtek a résztvevők – de itt került sor az Édes Száj Alapítvány által nyert édesség adományból rendezett csoki kereső versenyre is.
A muzsika és a színház ezerszálú kapcsolatáról is mesélt a gyerekeknek Csadi Zoltán igazgatóhelyettes a Bartók Kamaraszínházban tett látogatás során, míg a zárónapon Szerecz Róbert zumba táncbemutatót és közös táncolást tartott a gyerekeknek – és az intézményben dolgozóknak.

Sokan segítettek!

Benke Szilvia érdeklődésünkre kiemelte: a témahetek során a résztvevők ellátása nagyszabású együttműködés révén valósult meg. A gyerekek ebédjét az önkormányzat biztosította a Campus Éttermen keresztül, míg a kis étkezések csemegéit nagylelkű támogatók adománya révén biztosították – az ellátásba bekapcsolódott a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport, de a Marcipán Cukrászda, a Római ABC, a Váci Mihály utcai CBA üzlete, valamint a Castrum Zöldség-Gyümölcs is többször adományozott a gyermekek számára finomságokat. 
A zárónapok programját egy-egy kis ünnepség is színesítette – a gyerekek és az önkéntes segítők búcsúajándékait a már említett Édes Száj Alapítvány pályázaton keresztül az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői állították össze.

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali képek: Útkeresés Segítő Szolgálat)
 

A rovat további hírei: Közélet

Gyöngyszem született

Gyöngyszem született

2022. aug. 13.

Talán nem is kérdés, hogy nekünk dunaújvárosiaknak a Szalki-sziget szívünk egyik csücske. Évtizedek óta az. Örömmel beszélünk róla, ha valami jó történik ott. Márpedig augusztus 5-én valami ilyesmire került sor. Teltházas rendezvény részeként nyitotta meg újra az éttermét a Remix, Flame Bistro néven.

DSTV: folyamatos az áremelkedés

DSTV: folyamatos az áremelkedés

2022. aug. 13.

Korábban már foglalkoztunk a mezőgazdaságban tapasztalható állapotokkal. Akkor Márkli János a szárazságot nevezte meg az egyik legnagyobb problémának. Az ágazatot azonban nem pusztán az időjárás, hanem a folyamatos árváltozás és drágulás is sújtja. Hangkép.

DSTV: véradás a Duna Plazmában

DSTV: véradás a Duna Plazmában

2022. aug. 12.

A Duna Plazma Centrumban folytatódott a helyi véradások sora a napokban. Mint ismert, a plazmaadóknak kötelező egy évben legalább egyszer vért adni, így a helyszín is kapóra jött az önkéntesek számára. Hangkép.

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!