Dunaújváros Hetilap

Úkteresés: témahetek – extrém gazdag kínálattal

Öcaline - 2020. július 20. 17:28

Három héten át tartó szabadidős programsorozatot szerveztek az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői a szolgálat által gondozott gyerekek számára – az első két "témahét" eseményeit és eredményeit summázza összeállításunk.

Az eseménysorozat érdekessége az volt, hogy a résztvevő gyerekek egy-egy témahét programjaiba kapcsolódhattak be, magyarázta érdeklődésünkre Benke Szilvia, az Útkeresés Segítő Szolgálat Iskolai és óvodai szociális segítője.

"Túl az Óperencián"

A szociális segítők változatos programokkal szórakoztatták a különböző korcsoportú gyerekeket. Az első felvonás – vagyis a július 6-án kezdődött témahét – a mesék világába csalogatta a résztvevőket; a Túl az Óperencián elnevezésű mesetábor első napján a rendőrkapitányság közlekedési osztályának bemutatóját rendezték, ahol a nebulók játékos formában sajátíthatták el az alapvető közlekedési tudnivalókat. A programot szervező rendőrök fényvisszaverő karkötőkkel ajándékozták meg a résztvevőket – hogy ezzel is segítsék biztonságos közlekedésüket.
A mesevonat második állomása a József Attila Könyvtár volt – a gyermekkönyvtárban Marcsi néni és Orsi néni röpítette a játékos foglalkozás keretében a fabulák varázsos világába a gyerekeket. Másnap a „Máltai Játszótér” volt az Útkeresés-program bázisa – a hőség viszontagságait a Marcipán Cukrászda nagylelkű fagylalt adománya enyhítette. Színház is szerepelt a kínálatban: a Nyári bújócska című interaktív élőzenés bábelőadáson szurkolhattak Brúnó kutyának a gyerekek, hogy megtalálja-e elveszett gazdáját a Munkás Művelődési Központban. A programsorozat utolsó napján a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai vendégeskedtek az Útkeresés bázisán: a bemutató mellett közös játék, és persze tánctanulás is szerepelt a „búcsúnap” kínálatában. 

"A zene mindenkié"

A második hét központi témája a muzsika volt, a résztvevők A zene mindenkié című szabadidős foglalkozássorozat élménydús programjaiba kapcsolódhattak be. A nyitónap szintén a rendőrségé volt – ezúttal két előadó mutatta be, milyen az, ha valaki alkohol, illetve drog befolyása alatt vezet járművet. A második nap a Baracsi úti arborétumba vezetett a csapat útja, ahol a természet zenei motívumaival (madárcsicsergés, lombzúgás, kopácsolás, zörejek) ismerkedtek a résztvevők – de itt került sor az Édes Száj Alapítvány által nyert édesség adományból rendezett csoki kereső versenyre is.
A muzsika és a színház ezerszálú kapcsolatáról is mesélt a gyerekeknek Csadi Zoltán igazgatóhelyettes a Bartók Kamaraszínházban tett látogatás során, míg a zárónapon Szerecz Róbert zumba táncbemutatót és közös táncolást tartott a gyerekeknek – és az intézményben dolgozóknak.

Sokan segítettek!

Benke Szilvia érdeklődésünkre kiemelte: a témahetek során a résztvevők ellátása nagyszabású együttműködés révén valósult meg. A gyerekek ebédjét az önkormányzat biztosította a Campus Éttermen keresztül, míg a kis étkezések csemegéit nagylelkű támogatók adománya révén biztosították – az ellátásba bekapcsolódott a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport, de a Marcipán Cukrászda, a Római ABC, a Váci Mihály utcai CBA üzlete, valamint a Castrum Zöldség-Gyümölcs is többször adományozott a gyermekek számára finomságokat. 
A zárónapok programját egy-egy kis ünnepség is színesítette – a gyerekek és az önkéntes segítők búcsúajándékait a már említett Édes Száj Alapítvány pályázaton keresztül az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői állították össze.

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali képek: Útkeresés Segítő Szolgálat)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

2021. jún. 19.

Az elmaradt bölcsődék napi ünnepséget pótolták a Városházán a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az ünnepélyes évzárón Pintér Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Anna Éva intézményvezető elismeréseket adott át munkatársainak. Hangkép.

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

2021. jún. 18.

A kánikula sem rettenti vissza az árusokat, mindenkit várnak a Szalki-szigeten szombaton a nyár első termelői piaca és kézműves vására kolosszális kínálatával!

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

2021. jún. 18.

Évtizedeken át tanított a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjében, hallgatók ezrei kaptak életre szóló útravalót tőle: 85 éves volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából dr. Kántor Károly.

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

2021. jún. 18.

Beteg vagy hátrányos helyzetben lévő gyermekeket segítő alapítványokat támogat a város határában üzemelő abroncsgyár a dolgozóknak hirdetett vásárlási program bevételéből. Itt  a kezdeményezés, aminek a végén mindenki boldog – ADJ a hajtás után.

DSTV: közös ajándék a családoknak

DSTV: közös ajándék a családoknak

2021. jún. 18.

Nagyszerű közös kezdeményezés valósult meg a Városházán a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat, az Útkeresés Segítő Szolgálat és a Baba-Mama Tudakozó összefogása révén dunaújvárosi családok kaptak ajándékcsomagot. Hangkép.

Rövid- és hosszútávú célokról egyeztettek a Drogambulancián

Rövid- és hosszútávú célokról egyeztettek a Drogambulancián

2021. jún. 17.

Az MRE Újváros Drogambulancián, a Szertelen Házban folytatta intézménylátogatási programját Barta Endre alpolgármester ma délelőtt.

DSTV: véradókat ünnepelt a Vöröskereszt

DSTV: véradókat ünnepelt a Vöröskereszt

2021. jún. 17.

A véradók napjára emlékezett a DSTV összeállítása. Az alkalom apropóján Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője beszélt a véradás pótolhatatlan fontosságáról. Hangkép.