Dunaújváros Hetilap

Úkteresés: témahetek – extrém gazdag kínálattal

Öcaline - 2020. július 20. 17:28

Három héten át tartó szabadidős programsorozatot szerveztek az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői a szolgálat által gondozott gyerekek számára – az első két "témahét" eseményeit és eredményeit summázza összeállításunk.

Az eseménysorozat érdekessége az volt, hogy a résztvevő gyerekek egy-egy témahét programjaiba kapcsolódhattak be, magyarázta érdeklődésünkre Benke Szilvia, az Útkeresés Segítő Szolgálat Iskolai és óvodai szociális segítője.

"Túl az Óperencián"

A szociális segítők változatos programokkal szórakoztatták a különböző korcsoportú gyerekeket. Az első felvonás – vagyis a július 6-án kezdődött témahét – a mesék világába csalogatta a résztvevőket; a Túl az Óperencián elnevezésű mesetábor első napján a rendőrkapitányság közlekedési osztályának bemutatóját rendezték, ahol a nebulók játékos formában sajátíthatták el az alapvető közlekedési tudnivalókat. A programot szervező rendőrök fényvisszaverő karkötőkkel ajándékozták meg a résztvevőket – hogy ezzel is segítsék biztonságos közlekedésüket.
A mesevonat második állomása a József Attila Könyvtár volt – a gyermekkönyvtárban Marcsi néni és Orsi néni röpítette a játékos foglalkozás keretében a fabulák varázsos világába a gyerekeket. Másnap a „Máltai Játszótér” volt az Útkeresés-program bázisa – a hőség viszontagságait a Marcipán Cukrászda nagylelkű fagylalt adománya enyhítette. Színház is szerepelt a kínálatban: a Nyári bújócska című interaktív élőzenés bábelőadáson szurkolhattak Brúnó kutyának a gyerekek, hogy megtalálja-e elveszett gazdáját a Munkás Művelődési Központban. A programsorozat utolsó napján a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai vendégeskedtek az Útkeresés bázisán: a bemutató mellett közös játék, és persze tánctanulás is szerepelt a „búcsúnap” kínálatában. 

"A zene mindenkié"

A második hét központi témája a muzsika volt, a résztvevők A zene mindenkié című szabadidős foglalkozássorozat élménydús programjaiba kapcsolódhattak be. A nyitónap szintén a rendőrségé volt – ezúttal két előadó mutatta be, milyen az, ha valaki alkohol, illetve drog befolyása alatt vezet járművet. A második nap a Baracsi úti arborétumba vezetett a csapat útja, ahol a természet zenei motívumaival (madárcsicsergés, lombzúgás, kopácsolás, zörejek) ismerkedtek a résztvevők – de itt került sor az Édes Száj Alapítvány által nyert édesség adományból rendezett csoki kereső versenyre is.
A muzsika és a színház ezerszálú kapcsolatáról is mesélt a gyerekeknek Csadi Zoltán igazgatóhelyettes a Bartók Kamaraszínházban tett látogatás során, míg a zárónapon Szerecz Róbert zumba táncbemutatót és közös táncolást tartott a gyerekeknek – és az intézményben dolgozóknak.

Sokan segítettek!

Benke Szilvia érdeklődésünkre kiemelte: a témahetek során a résztvevők ellátása nagyszabású együttműködés révén valósult meg. A gyerekek ebédjét az önkormányzat biztosította a Campus Éttermen keresztül, míg a kis étkezések csemegéit nagylelkű támogatók adománya révén biztosították – az ellátásba bekapcsolódott a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport, de a Marcipán Cukrászda, a Római ABC, a Váci Mihály utcai CBA üzlete, valamint a Castrum Zöldség-Gyümölcs is többször adományozott a gyermekek számára finomságokat. 
A zárónapok programját egy-egy kis ünnepség is színesítette – a gyerekek és az önkéntes segítők búcsúajándékait a már említett Édes Száj Alapítvány pályázaton keresztül az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői állították össze.

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali képek: Útkeresés Segítő Szolgálat)
 

A rovat további hírei: Közélet

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

2021. szep. 22.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány által alapított elismerés, Az Év Széchenyi Vállalkozása 2021 fődíját érdemelte kategóriájában a Steixner István irányította cég. Gyorshír, nagy gratulációval!

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

2021. szep. 22.

Válassza ön is a közösségi közlekedést: az Autómentes Nap keretében ingyen buszozhat a városi hálózaton! Az utolsó figyelmeztetést a város hivatalos weboldala tette közzé.

A balesetek elkerülése a cél

A balesetek elkerülése a cél

2021. szep. 21.

Terepszemlét tartott a Szalki-szigeten Mészáros László, a DVG Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője, valamint Orosz Csaba, a körzet képviselője. 

Előválasztás: "... visszavesszük és visszaadjuk a demokráciát"

Előválasztás: "... visszavesszük és visszaadjuk a demokráciát"

2021. szep. 21.

Hosszú sorok egész nap, tapintható választói aktivitás és kiváló hangulat a Városháza téren: javában tart az előválasztás Dunaújvárosban is. A címbe foglalt idézetet Szabó Zsolt alpolgármestertől kölcsönöztük, aki tegnap kora délután voksolt a Városháza téren.

Egy kézben a távhőtermelés és a szolgáltatás

Egy kézben a távhőtermelés és a szolgáltatás

2021. szep. 20.

Dunaújváros történetében először egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég végzi majd a távhőtermelést és a távhőszolgáltatást.

Előválasztás: bemutatkozik Kovács Janka

Előválasztás: bemutatkozik Kovács Janka

2021. szep. 20.

"… olyan országot szeretnék építeni a gyerekeimnek és az ő generációjuknak, ahonnan nem kell elmenni és ahová megéri visszajönni." Bemutatkozik Kovács Janka, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje. (X) 

Előválasztás: "Megtámadtak, de nem némulunk el"

Előválasztás: "Megtámadtak, de nem némulunk el"

2021. szep. 19.

A téma fontosságára a DO betűhíven közli az előválasztást szervező csapat közleményét: ma szünet, hétfőn folytatják. Minden további fontos részlet a hajtás után.