"A vasmű jövője és a dolgozók érdeke a legfontosabb"

Öcaline - 2020. augusztus 24. 14:46

A régi kontraktus lejártáig elkészülhet az új kollektív szerződés, ráadásul hamarosan pont kerülhet az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonlásával kapcsolatos kérdések végére – rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a Evgeny Tankhilevich cégvezetővel folytatott tárgyalásokról Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője. Haélagyár a hajtás után. 

A szakszervezetekkel kötött kollektív szerződés felbontása mellett az önkormányzat és az ISD Dunaferr közötti kapcsolatok további javítása volt a témája annak a tájékoztatónak, amit Kálló Gergely országgyűlési képviselő tartott a Városháza közgyűlési terme előtt kora délután.

Közös hangot találnak

A térség képviselője egy a kollektív szerződés felmondása kapcsán megjegyezte, a gazdasági válság, valamint az acélpiaci krízis vezetett a szerződés felbontásához:
– A második negyedéves gazdasági visszaesés 13,5 százalékos volt Magyarországon, és az is ismert, hogy az acélipar egyébként is válságban van, ám erre a lépésre mégsem voltak felkészülve a vasmű dolgozói. Mindezek után kezdeményeztem még az ünnepek előtt egy találkozót mind a szakszervezetekkel, mind Evgeny Tankhilevich cégvezetővel annak érdekében, hogy átbeszéljük ezt a helyzetet, átbeszéljük a Vasmű és a kollektív szerződés helyzetét. Tájékoztattam a cégvezető urat, hogy minden olyan lépésében, minden olyan cselekedetében támogatjuk őt, ami a vasmű és a dolgozók érdekében van, ugyanakkor tájékoztattam arról is, hogy a jövő hét folyamán egy határozati javaslatot nyújtok be a magyar Országgyűlésnek, ami tartalmazza, hogy ilyen nagy cégek esetében ne lehessen felmondani az ilyen kollektív szerződéseket. Innentől kezdve az, hogy megszületik-e ez a törvény, a parlamenti patkó frakcióin, így a Fidesz frakción is múlik.
Kálló Gergely kiemelte: a kollektív szerződés még fél évig, vagyis jövő év februárjáig érvényben van, és Evgeny Tankhilevich biztosította arról, hogy még mielőtt le nem jár a jelenlegi, új kollektív szerződés születik a szakszervezetekkel.

Javulhat a város és a vasmű viszonya

A másik pont, ami számára is, a város önkormányzata számára is fontos, hogy javítsanak a vasmű és a város viszonyán:
– Már a kollektív szerződés kapcsán is kértük cégvezető urat, hogy ezeken a tárgyalásokon az önkormányzat hadd vehessen részt, hiszen fontos látnunk a folyamatokat, fontos látnunk, hogy valóban érvényesülnek-e a dolgozók és az itt élők érdekei. Mindenféleképpen előremutató dolognak tartom, hogy ilyen befogadó velünk a cégvezetés, hiszen az előző városvezetés igen rossz viszonyt ápolt a Vasművel, mi ezen szeretnénk, és ezzel a lépéssel fogunk is javítani.

Az országgyűlési képviselő elmondta, a ma délelőtti tárgyalások során szóba került a nyugdíjas kötvények kifizetése is:
– Arról tájékoztattak minket a kedvezményezettek, hogy nem kapták meg a kötvények után járó juttatásokat. Itt kell megnyugtatnom mindenkit, hogy ezeket a nyugdíjas kötvények utáni járulékokat ugyan késve, de mindenki számára kifizették. 
Szintén szóba került a város önkormányzata és a Vasmű kapcsolata is, hangsúlyozta a tájékoztatón Kálló Gergely:
– Dunaújváros önkormányzata minden olyan lépést megtesz, amit saját hatáskörében megtehet a gyár pénzügyi nehézségeinek áthidalására. Itt nyilván az önkormányzatnak fizetendő adókról van szó, amelyeket – a törvényi kereteken belül – ha kell, rugalmasabban kezelünk, ezáltal is biztosítva, hogy a termelés folyamatos legyen.

Napokon belül új tulajdonos lehet

A tárgyaláson szó esett az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi köréről is – e téren is fontos fejleményről számolt be a térség országgyűlési képviselője:
– A másik nagyon fontos, mindenkit érintő kérdés, az pedig a tulajdonos köre, illetve a Vasmű tulajdonosi kérdése. Szóba került a téma a mai találkozón, másokkal is beszéltem már erről. Azt látjuk, hogy az állam hallgat az ügyben, partvonalról figyeli ezeket a folyamatokat. Ettől függetlenül magánszemélyeknek van lehetősége a vásárlásra. A tárgyaláson megtudtam, hogy Tankhilevich úr tárgyalásokat folytat egy tőkeerős szakmai befektetővel. Ez mindenképpen biztató jel, hiszen az, hogy a kérdés napirenden van, azt jelenti, hogy igenis van létjogosultsága a gyárnak, és mások is érdekeltek a termelésben, a gyár működtetésében. Az új tulajdonos kérdése napokon belül el fog válni, amint erről új híreket kapunk, tájékoztatni fogjuk mind a sajtót, mind a városlakókat és a dolgozókat.
A DO kérdésére Kálló Gergely kiemelte: ígéretet kapott arra, hogy az új kollektív szerződésről szóló tárgyalásokon az önkormányzat delegáltja is részt vesz. Ugyanakkor a képviselő kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy mit jelentett az a kitétel, miszerint az önkormányzat a helyi adókban tud engedményeket tenni a Vasműnek:
– Nem véletlenül fogalmaztam ilyen óvatosan, ez a kérdés ugyanis adótitok. Nem titok, hogy jelentős árbevételű cégről van szó a Dunaferr esetében – az tehát nyilván sejthető, hogy jelentős mennyiségű pénzről beszélünk. A vasmű jövője és a dolgozók érdeke a legfontosabb – ha él a gyár, él a város…

(Címlap és nyitókép: ISD Dunaferr; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.