Dunaújváros Hetilap

Az ablakon dobálták ki a szemetet

2020. augusztus 12. (szerda) 16:54 - doszerk

Egy lakó hívása ébresztette szerda reggel Motyovszki Mátyást, a 3. számú körzet önkormányzati képviselőjét: a szokatlan ébresztőből nem mindennapi "szemétügy" kerekedett.

Kiderült ugyanis, hogy a Római körút egyik tömbházában az elhunyt idős tulajdonos helyére érkezett "örökösök" úgy vélték, a számukra fölösleges háztartási eszközöket, bútorokat nemes egyszerűséggel a Fáy utcára nyíló ablakokból az udvarra, a focipálya melletti füves területre dobálják- természetesen mindezt anélkül, hogy meggyőződtek volna arról, nem veszélyeztetik-e a járókelőket. A képviselő megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot a DSTV kamerája előtt. Mint kifejtette: minősíthetetlennek tartja ezt a viselkedést. 

Beismerte tettét

Természetesen a történtek nem maradtak következmények nélkül: a képviselő felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, majd a rendőrséggel, valamint a szemtanúkkal együttműködve felkutatták a lehetséges elkövetőt, aki bevallotta, hogy valóban ő szórta a szemetet az udvarra. Mint azt Motyovszki Mátyás elmondta: állítása szerint később gondoskodott volna annak elszállításáról.

Ez azonban jelen körülmények között is büntetést von maga után, amellett, hogy erősen megkérdőjelezhető az erkölcsi oldala is a dolognak, hiszen akár járókelők is megsérülhettek volna – fejtette ki a körzet önkormányzati képviselője. Mint elmondta: jelentős bírságra számíthat a szemetelő – a büntetés mértéke akár több százezer forint nagyságrendű is lehet. Hozzátette: egy konténer csupán néhány tízezer forintba, tehát a büntetés töredékébe került volna. 

Alpolgármesteri vizit, parktisztítással

Mezei Zsolt, Dunaújváros általános hatáskörű alpolgármestere is a helyszínre érkezett, ahol felháborodottan tapasztalta a történteket. Szintén a DSTV-nek nyilatkozva elmondta: értetlenül áll az ilyesfajta viselkedés előtt, amellyel a környezetünknek, közösségünknek ártottak a felelőtlen elkövetők.

Hozzátette: a városvezetés a városlakókkal közösen azért dolgozik, hogy szépítse, rendbe tegye a várost, egy tisztább városképet alakítson ki, amely törekvéssel szembemennek az effajta cselekedetek, szabálysértések. 
Kiemelte: a "romeltakarítás" a városnak is rengeteg pénzébe kerül – és ezeket a forrásokat más, hasznosabb beruházásokra is fordíthatnának. 

Az udvarba dobált szemetet végül a DHHF és a Dunanett Kft. helyszínre érkező munkatársai gyűjtötték össze és szállították el – a park visszanyerte eredeti kinézetét.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

2020. szeptember 23. (szerda)

A Vasmű aranykoráról szóló könyv bemutatójának adott otthont az Intercisa Múzeum második emeleti előadóterme a napokban. Az acél szépsége címet viselő kötet szerkesztője Szente Tünde, aki összesen 35 érintett bevonásával foglalta össze Horváth István, a Dunaferr korábbi vezérigazgatójának dunaújvárosi pályafutását. Hangkép.

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

2020. szeptember 22. (kedd)

Gazdag kínálattal, színes programmal ért véget az Európai Mobilitási Hét eseménysorozata: a Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap eseményeivel a Vasvári iskola előtt és a Petőfi ligetben várták az érdeklődőket.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

2020. szeptember 22. (kedd)

A "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciója megdöbbenéssel értesült Cserna Gábornak, a Fidesz helyi elnökének a kirohanásáról, amelyben közgyűlési mandátumának visszaadására szólította fel Gombos Istvánt, hangzott el Szabó Zsolt frakcióvezető Városházán tartott ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

"Jószoli 30": az elmaradt jótékony árverés margójára

"Jószoli 30": az elmaradt jótékony árverés margójára

2020. szeptember 21. (hétfő)

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány születésnapi sorozatának záróeseménye lett volna a művészetterápiás műhely alkotóinak műveiből szervezett jótét célú árverés. Mit vesztettünk a meghiúsulásával – és lesz-e lehetőség a pótlására?

Sportcsarnok viseli Nyers László nevét

Sportcsarnok viseli Nyers László nevét

2020. szeptember 21. (hétfő)

Nyers László a Vasműben mozdonyvezetőként dolgozott, emellett a Kohász SE válogatott birkózója volt, sőt, több mozifilmben is szerepelt. A remek sportember nevét veszi föl a radari sportcentrum szeptember 23-án, szerdán délelőtt.