Dunaújváros Hetilap

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 6. (csütörtök) 18:24 - doszerk

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Javaslatot terjeszt be a kormánynak térség országgyűlési képviselője. A Kálló Gergely által benyújtott kezdeményezés lényege, hogy az egyszeri juttatást, amelyet Dunaújváros önkormányzata adott a szociális szférában dolgozóknak, ne terhelje további levonás, így a mintegy 17 millió forintnyi összeg teljes egészében a javadalmazottakat illesse meg, hangzott el a témáról tartott fővárosi tájékoztatón ma délelőtt.

A nagy számok törvénye

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben nyújtott kiemelkedő teljesítményeket külön jutalmazta Dunaújváros önkormányzata. Ahogy a tájékoztatón Pintér Tamás polgármester fogalmazott: a kormány "megfeledkezett" az idősgondozásban és hasonló területen dolgozókról, akik szintén komoly áldozatokat hoztak azért, hogy mindenki megőrizhesse egészségét. Ennek szellemében a közgyűlés összesen 17 millió forint bruttó összeget különített el, hogy lehetőségeihez mérten támogassa az ágazat munkavállalóit.

A teljes összeget kapják meg!

A hangsúly ezúttal sajnos a "bruttó" szón van, hiszen ezt a fejenként nagyjából 85 ezer forintos összeget teljes egészében bocsátaná a dolgozók, jutalmazottak rendelkezésére a "Rajta, Újváros!" Egyesület, amelynek kezdeményezésére szavazta meg a testület az elkülönített összeget. A jelenlegi helyzet szerint ugyanis mintegy 15 százalékos adó terheli a javadalmat.  

Megérdemlik, kapják is meg

A témában sajtótájékoztatót tartott Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, Kálló Gergely, a Fejér megyei 4-es körzet országgyűlési képviselője, illetve Mezei Zsolt, a város általános hatáskörű, és Szabó Zsolt, a város gazdasági alpolgármestere. 
Az eseményen Pintér Tamás hangsúlyozta: sajnálatos módon az Orbán- kormány nem becsülte meg eléggé a szociális ágazat dolgozóit, Dunaújvárosban azonban úgy vélték, külön juttatást érdemelnek emberfeletti teljesítményükért.

Ellenszélben is kitartóan haladnak

A fals helyzet feloldására Kálló Gergellyel közösen dolgoztak ki egy javaslatot annak érdekében, hogy a megítélt jutalom teljes egészét eljuttassák a dolgozókhoz. Pintér Tamás elmondta: Dunaújváros önkormányzata meglehetősen nehéz helyzetben van, hiszen egy jelentős hitel súlya nyomja a vállukat. Emellett a kormány döntései alapján további elvonások csökkentik a város rendelkezésére álló forrásokat. Mindezek ellenére is fontos, hogy a köszönetnyilvánítás mellett a város lehetőségeihez mérten, de forintosítható formában is megmutassák megbecsülésüket a jeles dolgozók számára.

Az elvonások ellenére is

Kálló Gergely kifejtette: évi 123 millió forintot veszített el Dunaújváros kizárólag a gépjárműadó elvonásából, ezen felül még számos más elvonás is terheli a városi költségvetést (iparűzési adó, többek között). Ez a 17 millió forintos juttatás egy nem tervezett tétel, ezért amennyiben ezt a kormány adómentessé teszi, az valójában nem jelent számára veszteséget, hiszen alapvetően nem számolták bele a költségvetésbe az ennek megadóztatásából származó összeget. Mivel az önkormányzat – ahogyan fogalmazott – "az állam helyett jutalmazta a dolgozókat", reményeik szerint teljes egészében megkaphatják járandóságukat az arra érdemesek. 
Ezért az önkormányzattal egyeztetve Kálló Gergely egy határozati javaslatot nyújtott be, amely két részből áll: egyfelől a veszélyhelyzeti protokoll idején a juttatások legyenek adó- és járulékmentesek azok számára, akik "a frontvonalban harcolnak". Mivel azonban az ilyen kiadások egy önkormányzat számára nagy terhet jelentenek, elég csupán az átutalási költségekre gondolni. Ennek megfelelően a határozat második fele azt tartalmazza, hogy ez ne jelentsen külön költséget az adott önkormányzat számára. Hangsúlyozta: ez akár például szolgálhat más városok, más települések részére is. 
Most már csak a 132 fideszes képviselőn a sor, hogy megszavazza az indítványt – zárta mondandóját Kálló Gergely.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

2020. szeptember 23. (szerda)

A Vasmű aranykoráról szóló könyv bemutatójának adott otthont az Intercisa Múzeum második emeleti előadóterme a napokban. Az acél szépsége címet viselő kötet szerkesztője Szente Tünde, aki összesen 35 érintett bevonásával foglalta össze Horváth István, a Dunaferr korábbi vezérigazgatójának dunaújvárosi pályafutását. Hangkép.

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

2020. szeptember 22. (kedd)

Gazdag kínálattal, színes programmal ért véget az Európai Mobilitási Hét eseménysorozata: a Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap eseményeivel a Vasvári iskola előtt és a Petőfi ligetben várták az érdeklődőket.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

2020. szeptember 22. (kedd)

A "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciója megdöbbenéssel értesült Cserna Gábornak, a Fidesz helyi elnökének a kirohanásáról, amelyben közgyűlési mandátumának visszaadására szólította fel Gombos Istvánt, hangzott el Szabó Zsolt frakcióvezető Városházán tartott ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

"Jószoli 30": az elmaradt jótékony árverés margójára

"Jószoli 30": az elmaradt jótékony árverés margójára

2020. szeptember 21. (hétfő)

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány születésnapi sorozatának záróeseménye lett volna a művészetterápiás műhely alkotóinak műveiből szervezett jótét célú árverés. Mit vesztettünk a meghiúsulásával – és lesz-e lehetőség a pótlására?

Sportcsarnok viseli Nyers László nevét

Sportcsarnok viseli Nyers László nevét

2020. szeptember 21. (hétfő)

Nyers László a Vasműben mozdonyvezetőként dolgozott, emellett a Kohász SE válogatott birkózója volt, sőt, több mozifilmben is szerepelt. A remek sportember nevét veszi föl a radari sportcentrum szeptember 23-án, szerdán délelőtt.