Dunaújváros Hetilap

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

doszerk - 2020. augusztus 6. 18:24

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Javaslatot terjeszt be a kormánynak térség országgyűlési képviselője. A Kálló Gergely által benyújtott kezdeményezés lényege, hogy az egyszeri juttatást, amelyet Dunaújváros önkormányzata adott a szociális szférában dolgozóknak, ne terhelje további levonás, így a mintegy 17 millió forintnyi összeg teljes egészében a javadalmazottakat illesse meg, hangzott el a témáról tartott fővárosi tájékoztatón ma délelőtt.

A nagy számok törvénye

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben nyújtott kiemelkedő teljesítményeket külön jutalmazta Dunaújváros önkormányzata. Ahogy a tájékoztatón Pintér Tamás polgármester fogalmazott: a kormány "megfeledkezett" az idősgondozásban és hasonló területen dolgozókról, akik szintén komoly áldozatokat hoztak azért, hogy mindenki megőrizhesse egészségét. Ennek szellemében a közgyűlés összesen 17 millió forint bruttó összeget különített el, hogy lehetőségeihez mérten támogassa az ágazat munkavállalóit.

A teljes összeget kapják meg!

A hangsúly ezúttal sajnos a "bruttó" szón van, hiszen ezt a fejenként nagyjából 85 ezer forintos összeget teljes egészében bocsátaná a dolgozók, jutalmazottak rendelkezésére a "Rajta, Újváros!" Egyesület, amelynek kezdeményezésére szavazta meg a testület az elkülönített összeget. A jelenlegi helyzet szerint ugyanis mintegy 15 százalékos adó terheli a javadalmat.  

Megérdemlik, kapják is meg

A témában sajtótájékoztatót tartott Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, Kálló Gergely, a Fejér megyei 4-es körzet országgyűlési képviselője, illetve Mezei Zsolt, a város általános hatáskörű, és Szabó Zsolt, a város gazdasági alpolgármestere. 
Az eseményen Pintér Tamás hangsúlyozta: sajnálatos módon az Orbán- kormány nem becsülte meg eléggé a szociális ágazat dolgozóit, Dunaújvárosban azonban úgy vélték, külön juttatást érdemelnek emberfeletti teljesítményükért.

Ellenszélben is kitartóan haladnak

A fals helyzet feloldására Kálló Gergellyel közösen dolgoztak ki egy javaslatot annak érdekében, hogy a megítélt jutalom teljes egészét eljuttassák a dolgozókhoz. Pintér Tamás elmondta: Dunaújváros önkormányzata meglehetősen nehéz helyzetben van, hiszen egy jelentős hitel súlya nyomja a vállukat. Emellett a kormány döntései alapján további elvonások csökkentik a város rendelkezésére álló forrásokat. Mindezek ellenére is fontos, hogy a köszönetnyilvánítás mellett a város lehetőségeihez mérten, de forintosítható formában is megmutassák megbecsülésüket a jeles dolgozók számára.

Az elvonások ellenére is

Kálló Gergely kifejtette: évi 123 millió forintot veszített el Dunaújváros kizárólag a gépjárműadó elvonásából, ezen felül még számos más elvonás is terheli a városi költségvetést (iparűzési adó, többek között). Ez a 17 millió forintos juttatás egy nem tervezett tétel, ezért amennyiben ezt a kormány adómentessé teszi, az valójában nem jelent számára veszteséget, hiszen alapvetően nem számolták bele a költségvetésbe az ennek megadóztatásából származó összeget. Mivel az önkormányzat – ahogyan fogalmazott – "az állam helyett jutalmazta a dolgozókat", reményeik szerint teljes egészében megkaphatják járandóságukat az arra érdemesek. 
Ezért az önkormányzattal egyeztetve Kálló Gergely egy határozati javaslatot nyújtott be, amely két részből áll: egyfelől a veszélyhelyzeti protokoll idején a juttatások legyenek adó- és járulékmentesek azok számára, akik "a frontvonalban harcolnak". Mivel azonban az ilyen kiadások egy önkormányzat számára nagy terhet jelentenek, elég csupán az átutalási költségekre gondolni. Ennek megfelelően a határozat második fele azt tartalmazza, hogy ez ne jelentsen külön költséget az adott önkormányzat számára. Hangsúlyozta: ez akár például szolgálhat más városok, más települések részére is. 
Most már csak a 132 fideszes képviselőn a sor, hogy megszavazza az indítványt – zárta mondandóját Kálló Gergely.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.