"Aztaaaa, tényleg! Ott vagyunk!" Helykereső a Földabroszon!

2020. augusztus 26. (szerda) 14:24 - Öcaline

"Megtalálod Pentelét?" – egyszerű, de nagyszerű kérdéssel rántott ki a szerdából nem sokkal dél után M., azóta elvesztem. Régi térképeket böngészek, unhatatlan. És persze meg is lett, naná, mutatom!

Dehogy kellenek ellenségek, amikor ilyen barátai vannak az embernek, M. ha nem is tudta, de sejtette, hogy időszámításunk előtt töriből felvételiztem, a lokálpatrióta elkötelezettség sem volt számára ismeretlen – legalább egyszer meséltem neki a Boda-Öcaline sejtésről –, úgyhogy picit átlátszó, de annál hatásosabb trükkel terelgetett a témához. Előbb csak a 444 cikkét ajánlotta arról, hogy mintegy ezer, jellemzően XVII-XVIII. századi térképet tett szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár, egészen pontosan az intézmény térkép-, plakát- és kisnyomtatványtára, aztán amikor visszaírtam, hogy oké, megvan, akkor következett a bevezetőben emlegetett kérdés – amivel pár órára kiszálltam a pörgő-zörgő világmindenségből, egyúttal elmerültem a régi idők topográfiájának csodavilágában.
A lelőhely amúgy az OSZK remek tematikus blogja, a Földabrosz, ide pattintották a régi idők térképeit, a böngészők/kutatók dolgát nagyon korrekt keresőmotor segíti, a Pentele szóra ugyan nem akadt találat, a Duna viszont azonnal kiadott egy tucat címet, és körülbelül a harmadiknál  következett az egész Görbe utcát átzengő diadalordítás, amit  a címben csak -18-as formában merhetek idézni.

Tökéletesen látszik a Duna-kanyar, aztán jól olvasható Ofen (Buda) és Pest, kivehető a Balaton (Platten See) mainál jóval rendezetlenebb kontúrja, és a Csepel-sziget alatt picivel ott virít a név: Pentele.

Mindez az idézett szakmunka leírása szerint a Duna-vidék általános térképén található, 1788-ból. Az OSZK gyűjteményében fellelhető dokumentum ígérete szerint a folyam magyarországi, erdélyi, horvát, szlavóniai, boszniai, valamint szerb, moldvai, román és besszarábiai útját követi végig, 1:1 000 000-s méretarányban készült Bécsben, a két szelvényből álló, kézi színezésű munkát – ami típusa szerint általános térkép és hadszíntérkép egyszerre – Ignaz Alberti (1760-1794) metsző közreműködésével készítette és adta közre Ignaz Kibler. A térkép raktári jelzete TR 3 033, aki Adonyt, Rác Almást[sic!], Perkátát, esetleg Földvárt és Paksot is szeretné megkeresni rajta, annak mutatom a közvetlen elérhetőséget:

Kibler-térkép az OSZK gyűjteményéből (katt) >>

A térkép leírása is nagyon érdekes olvasmány, az még hagyján, hogy megtudjuk, miszerint az ábrázolt terület a Duna vonalán vezet végig Bécstől egészen a torkolatig, de például az is kiderül belőle, hogy a domborzatot halmos ábrázolással tünteti fel (ez a korabeli topográfiai sztenderd). Lenyűgöző, hogy  az országokat és/vagy tartományokat egységesen – határokkal és névvel – jelöli, viszont már ügyel olyan finomságokra, hogy a települések nevét nagyság szerinti betűmérettel írja, ráadásul (és ez is a dokumentum hadászati térkép mivoltára utal) a nagyobb települések mellett a Duna szélesség- és mélységadatait is feltünteti.

Ezt most gyorsan kiteszem, és megyek vissza böngészni a többi kincset, keresni rajtuk Pentelét, hagyjatok békén, köszi, köszi!

(A 444 cikkére M. hívta fel a figyelmem, nagy pacsi jár érte! Illusztráció: foldabrosz.hu – Országos Széchényi Könyvtár, Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár, részlet)
 

A rovat további hírei: Mesél a múlt

Dunaújváros mesél: "A fiatalok városát építik"

Dunaújváros mesél: "A fiatalok városát építik"

2020. szeptember 13. (vasárnap)

Újabb remek riporttal örvendeztette meg a városépítés hőskora iránt érdeklődőket a DunaújvárosMesélPontHu blog. A fiatalok városát építik címmel a Szabad Ifjúság 1952-es összegzése idézi fel a kezdetek kezdeteit – szokás szerint szemelvényekkel csinálok kedvet, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: "Emberek és városuk"

Dunaújváros mesél: "Emberek és városuk"

2020. augusztus 21. (péntek)

Újabb remek riport előbányászásával elevenítette fel a városépítés hőskorát a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog. Az Esti Hírlap hasábjain megjelent összegzés 1960-ban látott napvilágot, a kezdetek kezdetének tíz éves jubileumára íródott. Szemelvények itt – de az egészet jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: A Déli-városban

Dunaújváros mesél: A Déli-városban

2020. augusztus 14. (péntek)

Ismét egy szépségdíjas találattal örvendeztette meg olvasóit a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: Kemény Dezső riportja a (valahai) Déli-városról 1960-ban látott napvilágot a Népszava hasábjain. A szemelvények csak kedvcsinálók – az összegzést jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Újabb szép tematikus találattal kényeztette olvasóit a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: 1951-es riportot közöl az Élet és Tudomány lapjából. A téma a dunaújvárosi kikötő építése – szemelvények következnek itt, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

2020. július 21. (kedd)

Aktuális telitalálattal ünnepelte "Dózsa" újranyitását a DunaújvárosMesélPontHu blog is – a gazdag várostörténeti gyűjtemény egy "hőskor" riporttal eleveníti fel az intézmény történetének kezdeteit. Szemelvények itt – de ajánlom a teljes állományt!

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

2020. július 12. (vasárnap)

Újabb szép találattal, az ISD Dunaferr Zrt. főkapuja melletti kiserdőben megbújó ipartörténeti gyűjteményről szóló írással kényeztette követőit a DunaújvárosMesélPontHu. Most néhány jellemző szemelvény következik – de az egész összeállítást jó szívvel ajánlom!

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

2020. július 05. (vasárnap)

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!