Babahordozás: újkori hóbort vagy több ennél?

2020. augusztus 7. (péntek) 17:43 - doszerk

A szakemberek egyöntetű álláspontja, hogy a babahordozás fantasztikusan jó hatással van mind a babára, mind az anyára – de mégis mi ez? Valami újkori hóbort, vagy gyökerei régebbre nyúlnak vissza? Horváth Zsuzsi tanár, a 4MOM nevű szervezet egyik vezetője, BBBI babahordozási tanácsadó vendégposztja válaszol.

A babahordozás előnyei kétségbevonhatatlanok: segíti a kötődés kialakulását, a baba idegrendszerének a fejlődését, támogatja a szoptatást – csak néhány fő tényező. Okkal merül föl a kérdés, mitől jó, miért jó?

Induljunk a kályhától

Ahogy azt a biológiaórán tanultuk, az élőlénye az utódokról történő gondoskodás szerint lehetnek fészekrakók, fészekhagyók és hordozottak. Az ember e kategóriarendszer alapján hordozott – vagyis evolúciós értelemben az embergyerek "hordozásra születik". Nem véletlen, hogy minden természeti nép művészetében megjelenik a babahordozás – Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában és az amerikai kontinensen ugyanúgy megvannak a hagyományai, mint nálunk, Európában.
A XX. század, mint rengeteg minden másban, ebben is gyökeres változásokat hozott. Ekkor terjedt el az a gyakorlat, hogy a babákat nem tartjuk minél többet karban közel magunkhoz, hanem letesszük őket, mert mással kell foglalkozni. Pedig a kisgyerekeknek és csecsemőknek éppen olyan elemi szükséglete a testközelség, mint az, hogy táplálják, tisztán tartsák őket. Valójában a hordozás az ember szempontjából a biológiai norma, és csak a 20. század változásai hozták el az ezzel ellentétes gyakorlatot. Így kialakult egy furcsa helyzet: míg a mai dédik még hordoztak, utána kimaradt két-három generáció, amely tagjai nem. Ma pedig – szerencsére – újra kezd visszatérni a babahordozás a gondoskodás megszokott módjai közé: a mai hordozó anyukákat már nem – vagy legalábbis nem feltétlenül – gondolja a környezete hippi ősanyának. 

Test a közelben

A karban hordozás a legtermészetesebb módja annak, hogy a kisbabánkról gondoskodjunk, hiszen karba vesszük, ha jelez, ha bármilyen szükséglete van – éhes, fáradt, tisztába kell tenni, vagy a gondozója közelségére vágyik. Fontos tudni, hogy ez utóbbi igény IS biológiailag kódolt: a babák nem képesek sem önellátásra sem menekülésre, így akkor érzik magukat biztonságban, ha a gondozójuk testén lehetnek  – és az mozog… 
A hordozás modern kori története a múlt század '70-es éveiben kezdődött Németországban, mára pedig hordozóeszközök sokasága áll a szülők rendelkezésére: kendők és formázott eszközök számtalan variációja létezik már, a gyártók pedig folyamatosan fejlesztenek. Ha valaki el szeretne kezdeni hordozni, valószínűleg nem fog tudni mit kezdeni az eszköz- és információdömpinggel. 

Mielőtt hordozol

Okkal-joggal merül fel a kérdés, mit érdemes tenni, ha valaki szeretné hordozni a babáját – az alábbiakban nem feltétlenül fontossági sorrendben, de erre igyekszem válaszolni. 
Keress egy helyi klubot! Itt megismerkedhetsz az eszközök típusaival. Nem mindegy, hogy egy eszközzel szeretnél hordozni, vagy hajlandó vagy a  baba mozgásfejlődésével párhuzamosan cserélni az eszközöket. 
Keress hiteles információt! Rengeteg anyag található az interneten a hordozásról, de rengeteg a fals, elavult írás is. Ugyanígy a videomegosztó portálok tele vannak az eszközök használatát bemutató videókkal, de itt is akad, ami helytelen gyakorlatot mutat be. A gyártók leírásait is érdemes kritikusan olvasni. 
Próbálj! Ha sikerült kiválasztani azt az eszközt, amit szeretnél, próbálj! Ahogy cipőt sem veszünk próba nélkül, úgy hordozót sem ajánlatos. Ha megoldható, próbáld ki hosszabban, például kölcsönözd ki egy időre, és csak ha beválik, akkor ruházz be rá!
Kérj tanácsot! Ha elakadtál, ha bizonytalan vagy, ha valamit nem tudsz megtanulni az internetről, akkor fordulj hordozási tanácsadóhoz! A tanácsadók olyan képzett szakemberek, akik segítségedre lesznek a megfelelő eszköz kiválasztásában és a használatának elsajátításában. 

Tanácsok kezdő hordozóknak

Minden szituáció, minden baba-mama páros egyedi, de van néhány aranyszabály, amit érdemes figyelembe venni, ha hordozol: 
1. Ellenőrizzük a légutakat! - A baba álla alatt mindig legyen 2 ujjnyi hely
2. A baba mindig a hordozó személy felé forduljon, legyen az elöl, oldalt, vagy háton hordozás
3. A hordozóeszköz térdhajlattól-térdhajlatig támassza alá a babát.
4. Olyan eszközt kell választani, ami a baba hátát a gerinc fejlettségének megfelelő mértékben megtámasztja. 
5. A baba gerince legyen függőleges, kerüljük a döntött pozíciókat – kivéve, ha speciális esetben a hordozási tanácsadó ezt javasolja!

A cél az, hogy a hordozással olyan eszközt kapjanak a szülők, ami a napi rutinban segíti őket. Így simán megfér egymással a hordozás és a babakocsizás is, nem kell, hogy akár egyiket, akár a másikat kihagyjuk – mindig azt az eszközt válasszuk, ami nekünk kényelmes, de a lehető legtöbbször hordozzuk a picit. Az a természetes! 

Horváth Zsuzsi
4MOM, BBBI babahordozási tanácsadó

(Fotók: Anyák a Hordozásért Alapítvány)

A rovat további hírei: Mozaik

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Fátyolfelhő és napsütés, kellemes meleg. Holnaptól becsúnyul, állítólag.

Még meleg, de már befutnak a felhők, csapadékkal

Még meleg, de már befutnak a felhők, csapadékkal

2020. szeptember 23. (szerda)

Jó volna már egy (két, három) nap kiadós esőkkel, és ma végre esélyes, hogy megérkezik térségünkbe a csapadékzóna.
 

Babahordozás járvány idején (2.)

Babahordozás járvány idején (2.)

2020. szeptember 22. (kedd)

Mini sorozatunk első részében arról olvashattak, hogy a hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik, de előnyeit még fokozottabban érezzük a koronavírus tilalmai esetén. Szakértőnk, B. Dániel Alexandra hordozási tanácsadó, kisgyermeknevelő folytatja az okfejtést – itt a második, befejező rész! 

Tényleg, de TÉNYLEG az utolsó zavartalan nyári nap

Tényleg, de TÉNYLEG az utolsó zavartalan nyári nap

2020. szeptember 22. (kedd)

Az indián nyár még egyet lobban, aztán elbúcsúzik – este már befuthat a közelgő front előszele. De: ma még napos és meleg időnk lesz!

Kitart még a meleg idő – és csak a hét közepétől várható csapadék

Kitart még a meleg idő – és csak a hét közepétől várható csapadék

2020. szeptember 21. (hétfő)

A hét első napjaiban még biztos marad a meleg, csapadékmentes idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Durva meleg, 30 fok lesz kedden, változás a hét közepén várható, de az igazi ősz csak a hét végén érkezik. 

Csípős reggel, kellemes kirándulós nap

Csípős reggel, kellemes kirándulós nap

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ha beleírom a címbe, hogy küszöbön a fagyok, összerezzentek, pedig így van, a talaj mentén már igen-igen hűvös a reggel. De aztán…

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

2020. szeptember 19. (szombat)

Derült ég, napsütés, lágy fuvalmak, soha jobbat egy családi ÖKO-nap felkereséséhez! Micsoda szerencse, hogy pont ma rendezik Újtelepen!