Babahordozás: újkori hóbort vagy több ennél?

doszerk - 2020. augusztus 7. 17:43

A szakemberek egyöntetű álláspontja, hogy a babahordozás fantasztikusan jó hatással van mind a babára, mind az anyára – de mégis mi ez? Valami újkori hóbort, vagy gyökerei régebbre nyúlnak vissza? Horváth Zsuzsi tanár, a 4MOM nevű szervezet egyik vezetője, BBBI babahordozási tanácsadó vendégposztja válaszol.

A babahordozás előnyei kétségbevonhatatlanok: segíti a kötődés kialakulását, a baba idegrendszerének a fejlődését, támogatja a szoptatást – csak néhány fő tényező. Okkal merül föl a kérdés, mitől jó, miért jó?

Induljunk a kályhától

Ahogy azt a biológiaórán tanultuk, az élőlénye az utódokról történő gondoskodás szerint lehetnek fészekrakók, fészekhagyók és hordozottak. Az ember e kategóriarendszer alapján hordozott – vagyis evolúciós értelemben az embergyerek "hordozásra születik". Nem véletlen, hogy minden természeti nép művészetében megjelenik a babahordozás – Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában és az amerikai kontinensen ugyanúgy megvannak a hagyományai, mint nálunk, Európában.
A XX. század, mint rengeteg minden másban, ebben is gyökeres változásokat hozott. Ekkor terjedt el az a gyakorlat, hogy a babákat nem tartjuk minél többet karban közel magunkhoz, hanem letesszük őket, mert mással kell foglalkozni. Pedig a kisgyerekeknek és csecsemőknek éppen olyan elemi szükséglete a testközelség, mint az, hogy táplálják, tisztán tartsák őket. Valójában a hordozás az ember szempontjából a biológiai norma, és csak a 20. század változásai hozták el az ezzel ellentétes gyakorlatot. Így kialakult egy furcsa helyzet: míg a mai dédik még hordoztak, utána kimaradt két-három generáció, amely tagjai nem. Ma pedig – szerencsére – újra kezd visszatérni a babahordozás a gondoskodás megszokott módjai közé: a mai hordozó anyukákat már nem – vagy legalábbis nem feltétlenül – gondolja a környezete hippi ősanyának. 

Test a közelben

A karban hordozás a legtermészetesebb módja annak, hogy a kisbabánkról gondoskodjunk, hiszen karba vesszük, ha jelez, ha bármilyen szükséglete van – éhes, fáradt, tisztába kell tenni, vagy a gondozója közelségére vágyik. Fontos tudni, hogy ez utóbbi igény IS biológiailag kódolt: a babák nem képesek sem önellátásra sem menekülésre, így akkor érzik magukat biztonságban, ha a gondozójuk testén lehetnek  – és az mozog… 
A hordozás modern kori története a múlt század '70-es éveiben kezdődött Németországban, mára pedig hordozóeszközök sokasága áll a szülők rendelkezésére: kendők és formázott eszközök számtalan variációja létezik már, a gyártók pedig folyamatosan fejlesztenek. Ha valaki el szeretne kezdeni hordozni, valószínűleg nem fog tudni mit kezdeni az eszköz- és információdömpinggel. 

Mielőtt hordozol

Okkal-joggal merül fel a kérdés, mit érdemes tenni, ha valaki szeretné hordozni a babáját – az alábbiakban nem feltétlenül fontossági sorrendben, de erre igyekszem válaszolni. 
Keress egy helyi klubot! Itt megismerkedhetsz az eszközök típusaival. Nem mindegy, hogy egy eszközzel szeretnél hordozni, vagy hajlandó vagy a  baba mozgásfejlődésével párhuzamosan cserélni az eszközöket. 
Keress hiteles információt! Rengeteg anyag található az interneten a hordozásról, de rengeteg a fals, elavult írás is. Ugyanígy a videomegosztó portálok tele vannak az eszközök használatát bemutató videókkal, de itt is akad, ami helytelen gyakorlatot mutat be. A gyártók leírásait is érdemes kritikusan olvasni. 
Próbálj! Ha sikerült kiválasztani azt az eszközt, amit szeretnél, próbálj! Ahogy cipőt sem veszünk próba nélkül, úgy hordozót sem ajánlatos. Ha megoldható, próbáld ki hosszabban, például kölcsönözd ki egy időre, és csak ha beválik, akkor ruházz be rá!
Kérj tanácsot! Ha elakadtál, ha bizonytalan vagy, ha valamit nem tudsz megtanulni az internetről, akkor fordulj hordozási tanácsadóhoz! A tanácsadók olyan képzett szakemberek, akik segítségedre lesznek a megfelelő eszköz kiválasztásában és a használatának elsajátításában. 

Tanácsok kezdő hordozóknak

Minden szituáció, minden baba-mama páros egyedi, de van néhány aranyszabály, amit érdemes figyelembe venni, ha hordozol: 
1. Ellenőrizzük a légutakat! - A baba álla alatt mindig legyen 2 ujjnyi hely
2. A baba mindig a hordozó személy felé forduljon, legyen az elöl, oldalt, vagy háton hordozás
3. A hordozóeszköz térdhajlattól-térdhajlatig támassza alá a babát.
4. Olyan eszközt kell választani, ami a baba hátát a gerinc fejlettségének megfelelő mértékben megtámasztja. 
5. A baba gerince legyen függőleges, kerüljük a döntött pozíciókat – kivéve, ha speciális esetben a hordozási tanácsadó ezt javasolja!

A cél az, hogy a hordozással olyan eszközt kapjanak a szülők, ami a napi rutinban segíti őket. Így simán megfér egymással a hordozás és a babakocsizás is, nem kell, hogy akár egyiket, akár a másikat kihagyjuk – mindig azt az eszközt válasszuk, ami nekünk kényelmes, de a lehető legtöbbször hordozzuk a picit. Az a természetes! 

Horváth Zsuzsi
4MOM, BBBI babahordozási tanácsadó

(Fotók: Anyák a Hordozásért Alapítvány)

A rovat további hírei: Mozaik

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

2022. nov. 28.

Egy teljes hétre dugják el a felhők Nap apánkat a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A reggelek már kopoghatnak, néhol eső, ónos szitálás is lehet. Küszöbön a tél, vigyázat az utakon!

DSTV: Waldorf Bazár az újtelepi intézményben

DSTV: Waldorf Bazár az újtelepi intézményben

2022. nov. 28.

Remek közösségi eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Az újtelepi iskolába adott otthont a Waldorf Bazár színes kínálatának, gasztronómiai programjának és foglalkozásainak a napokban. Hangkép.
 

Két programmal kezdődött az adventi sorozat városunkban (galériával)

Két programmal kezdődött az adventi sorozat városunkban (galériával)

2022. nov. 27.

A hit gyertyája meggyújtásával kezdődött meg az advent időszaka ma délután – városunkban két helyszínre is színes programokkal várták a az ünneplőket, érdeklődőket.