Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

Öcaline - 2020. augusztus 9. 18:44

Újabb szép tematikus találattal kényeztette olvasóit a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: 1951-es riportot közöl az Élet és Tudomány lapjából. A téma a dunaújvárosi kikötő építése – szemelvények következnek itt, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

"Voltál-e már Dunapentelén, olvasónk? Magyarország egyik legcsodálatosabb pontja ez –, aki egyszer látta, nem feledheti el. Szemével, fülével, szívével érzi itt az ember az új élet viharos lüktetését, szinte fürdik percről percre dúsabb áramában. Amerre nézel, sajátos csillogást látsz a munkások és mérnökök szemén: legyőzhetetlen a felszabadult ember – ragyogják ezek a szemek."
"A víz partjáról vasúti pálya és betonút kanyarog és emelkedik a Vasmű térségéig, az óriási kikötővé kiképzett öblön át drótkötélpálya viszi a hatalmas tengerjáró hajókból, folyami uszályokból a nagyolvasztók torka fölé vagy a tárolókba a víziúton érkezett vasércet, szenet. (…) Ez a kikötő, amely a Vasmű ellátásának, anyagcseréjének egyik legfőbb központja lesz, amely nélkül félkezű lenne a Vasmű óriása, most épül a szalki öbölben. Méltó lesz Dunapenteléhez: ilyen kikötő, ilyen iramban és ilyen fejlett módszerekkel még nem épült Magyarországon."
"Az öböllel szemben nem kevés követelményt kellett támasztani. Elég szélesnek és elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy nagyobb hajók is beállhassanak és megfordulhassanak benne. Ehhez viszont nagyméretű kotrási munkálatok szükségesek. A szalki szigetnek, helyesebben félszigetnek az öböl felé néző partját jó pár méterrel a jeges árvíz szintje fölé kell emelni, hogy kikötésre alkalmassá váljék. A partszegély kiképzéséhez hatalmas beton-szekrények tömeges gyártására és nagyméretű. földmunkák gyors lebonyolítására van szükség. A feladat méretei Magyarországon szokatlanok. De a dolgozók nem ijedtek meg tőlük: Dunapentele kikötőjét építették. (…) Tavaszra már a kikötő partfalának tervezett helyén hosszú zárógát nőtt ki a földből és választotta el a sziget beljebb fekvő, alacsonyabb részét a víztől. Most már az a feladat állt a kikötő építői előtt, hogy ezt az alacsonyabb részt feltöltsék a tervezett partfal szintjére."
"A Dunai Vasmű építésében az egész ország segít – ezt érzi és látja az ember a kikötő munkálatain is. A Hungária kotrógép, a Lánchíd és a Nemzet úszódaruk, a Petőfi-híd pontonjai, az idevezetett betonút és az épülő vasúti pálya, autók és motorosok állandó nyüzsgése jelzi: a Vasmű dolgozói mindent megkapnak államunktól, ami a nagy mű mielőbbi megteremtéséhez szükséges."

A teljes összeállítás a  várostörténeti blogon olvasható!

Épül a kikötő (katt) >>

(Archív fotó: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a nagy vásár emléke a múzeumban

DSTV: a nagy vásár emléke a múzeumban

2024. már. 17.

Érdekes várostörténeti emléket idézett fel az Intercisa Múzeum a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az 1955-ös nagy tavaszi vásár tétje nem volt kevesebb, mint a település létjogosultságának hangsúlyozása, presztízsértékének növelése. Hangkép.

DSTV: Vibók Ildikó volt a gyermekkönyvtár vendége

DSTV: Vibók Ildikó volt a gyermekkönyvtár vendége

2024. már. 16.

Remek író-olvasó találkozónak adott otthont a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben Vibók Ildikóval találkozhattak a látogatók – az író szakmáját tekintve biológus, rengeteg állatról gondoskodnak otthon a férjével. Hangkép.
 

Triptichon – Esterházy János élete és öröksége a könyvtárban

Triptichon – Esterházy János élete és öröksége a könyvtárban

2024. már. 11.

Különleges történelmi (és dokumentumfilmes) csemegével találkozhatnak az érdeklődők a József Attila Könyvtárban: a felvidéki mártír politikus, Esterházy János életművével foglalkozó filmet szerdán délután vetítik, majd beszélgetésre várják az érdeklődőket.

DSTV: adonyi egyesület a múzeumban

DSTV: adonyi egyesület a múzeumban

2024. már. 11.

Településtörténeti szempontból is valódi kincseket rejt az Intercisa Múzeum, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény gyűjtőterületéhez tartozó Adonyból a Vetus Salina Kulturális Egyesület tagjai ismerkedhettek az adonyi leletekkel a napokban. Hangkép.
 

70 éves a Móricz – komoly jubileumi együttműködésre, minifesztiválra is készülnek

70 éves a Móricz – komoly jubileumi együttműködésre, minifesztiválra is készülnek

2024. már. 10.

Nem mindennapi együttműködésre készül a Móricz Zsigmond Általános Iskola, valamint a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): a Móricz jubileumi évének egyik meghatározó eseménysora lesz az a minifesztivál, amelynek az ICA-D ad otthont május derekán.

DSTV: Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János emléke a könyvtárban

DSTV: Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János emléke a könyvtárban

2024. már. 10.

Különleges kollekcióról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban olvasópontot alakítottak ki, amely településünk történetének két jeles személyisége, Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János életét és életművét mutatja be. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: fél év a mérlegen

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: fél év a mérlegen

2024. már. 09.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatódott a KineDok új évada kínálatának bemutatása – az alábbiakban némi kitekintéssel az elmúlt fél év mérlege következik, meg egy fontos tényező kiemelése.