Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

Öcaline - 2020. augusztus 9. 18:44

Újabb szép tematikus találattal kényeztette olvasóit a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: 1951-es riportot közöl az Élet és Tudomány lapjából. A téma a dunaújvárosi kikötő építése – szemelvények következnek itt, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

"Voltál-e már Dunapentelén, olvasónk? Magyarország egyik legcsodálatosabb pontja ez –, aki egyszer látta, nem feledheti el. Szemével, fülével, szívével érzi itt az ember az új élet viharos lüktetését, szinte fürdik percről percre dúsabb áramában. Amerre nézel, sajátos csillogást látsz a munkások és mérnökök szemén: legyőzhetetlen a felszabadult ember – ragyogják ezek a szemek."
"A víz partjáról vasúti pálya és betonút kanyarog és emelkedik a Vasmű térségéig, az óriási kikötővé kiképzett öblön át drótkötélpálya viszi a hatalmas tengerjáró hajókból, folyami uszályokból a nagyolvasztók torka fölé vagy a tárolókba a víziúton érkezett vasércet, szenet. (…) Ez a kikötő, amely a Vasmű ellátásának, anyagcseréjének egyik legfőbb központja lesz, amely nélkül félkezű lenne a Vasmű óriása, most épül a szalki öbölben. Méltó lesz Dunapenteléhez: ilyen kikötő, ilyen iramban és ilyen fejlett módszerekkel még nem épült Magyarországon."
"Az öböllel szemben nem kevés követelményt kellett támasztani. Elég szélesnek és elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy nagyobb hajók is beállhassanak és megfordulhassanak benne. Ehhez viszont nagyméretű kotrási munkálatok szükségesek. A szalki szigetnek, helyesebben félszigetnek az öböl felé néző partját jó pár méterrel a jeges árvíz szintje fölé kell emelni, hogy kikötésre alkalmassá váljék. A partszegély kiképzéséhez hatalmas beton-szekrények tömeges gyártására és nagyméretű. földmunkák gyors lebonyolítására van szükség. A feladat méretei Magyarországon szokatlanok. De a dolgozók nem ijedtek meg tőlük: Dunapentele kikötőjét építették. (…) Tavaszra már a kikötő partfalának tervezett helyén hosszú zárógát nőtt ki a földből és választotta el a sziget beljebb fekvő, alacsonyabb részét a víztől. Most már az a feladat állt a kikötő építői előtt, hogy ezt az alacsonyabb részt feltöltsék a tervezett partfal szintjére."
"A Dunai Vasmű építésében az egész ország segít – ezt érzi és látja az ember a kikötő munkálatain is. A Hungária kotrógép, a Lánchíd és a Nemzet úszódaruk, a Petőfi-híd pontonjai, az idevezetett betonút és az épülő vasúti pálya, autók és motorosok állandó nyüzsgése jelzi: a Vasmű dolgozói mindent megkapnak államunktól, ami a nagy mű mielőbbi megteremtéséhez szükséges."

A teljes összeállítás a  várostörténeti blogon olvasható!

Épül a kikötő (katt) >>

(Archív fotó: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Kultúra

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.