Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Emlékmű lesz a Vasmű úti platánokból

2020. augusztus 14. (péntek) 15:41 - Horváth-Nemes Orsolya

A Vasmű úti platánsor emlékét őrzik majd meg azok a fák, amelyekből műalkotást készít Móder Rezső, Rohonczi István, Nyitrai Mihály, Molnár János és Nemes Ferenc. Az elkészült művek várhatóan az ősszel kerülnek majd ki a közterületekre. A többes szám pedig valós, hiszen bár eredetileg csak a Vasmű úti őspatika elé terveztek egy emlékfát, ám – mint az erről tartott sajtótájékoztatón bejelentették – még egy helyszínnel bővül majd a „kiállítótér”.

A Vasmű úti platánfák emléke velünk marad- nem csak szívünkben és emlékeinkben, hanem valós formában is, hiszen egy műalkotás készül az egyik kivágott fából- amelynek vezérmotívumait Móder Rezső álmodta meg.

Művészet a művészetért

Az erről tartott sajtótájékoztatón Rohonczi István képzőművész elmondta: mivel Dunaújváros egyik meghatározó alkotója, Móder Rezső tavaly egy súlyos stroke-on esett át, emiatt nem képes új munkákat alkotni, így úgy vélték, lehetőséget biztosítanak számára (egyfajta l’art pour l’art, azaz művészet a művészetért jelleggel), hogy nehézségei ellenére is új műveket adhasson át az utókor számára, annál is inkább, hiszen a helyi művészeti élet egyik meghatározó mestere.

Találkoztak az elképzelések

Rohonczi István hozzátette: mivel a Sándor Frigyes Zeneiskola oldaláról már évekkel ezelőtt megfogalmazódott egy igény egyrészt arra, hogy az intézmény melletti parkot fejlesszék, illetve az is, hogy emléket állítsanak az ott végzett diákoknak, így végül összetalálkoztak a különböző szálak, aminek köszönhetően egy „meglepetésszerű” elképzelés született.

 

Valami véget ért, valami lakat

Erről már Raduka Zsuzsanna, a Sándor Frigyes Zeneiskolát is magában foglaló körzet önkormányzati képviselője beszélt, aki elmondta: bár eredeti elképzeléseik szerint csak a Vasmű úti őspatika előtt állítottak volna ki emlékül egy fát, amelyet a képzőművészek munkája ékesít, végül még egy „kiállítótér” emlékeztet majd a platánsorra. A zeneiskola melletti területen másik három fa őrzi majd „társai” emlékét, egyúttal egy külön „feladattal” is „megbízva”: az intézményben végzett diákok egy- egy névre szóló lakatot akasztanak majd az emlékműre, ezzel örökítve meg a Sándor Frigyesben töltött időt. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a tervek szerint a zene világnapjára, október elsejére készülnek majd el az alkotások.

Szerző: Csetnegi László

Fotó: Végh Zoltán

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

2020. szeptember 19. (szombat)

Zajlanak a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkba tervezett szoborcsoport előkészületi munkálatai. A kompozícióban a Vasmű úti fák közül három is helyet kap majd, emellett pedig egy lakatokkal díszített emlékművel idézik majd fel az intézmény diákjai az itt töltött időt. A DVG. Zrt. munkatársai az ehhez szükséges térrendezési, valamint betonozási és egyéb munkálatokat végzik, hogy október 1-jére, a tervezett átadásra minden készen álljon. Hangkép.

Átadták a Junior Prima díjakat

Átadták a Junior Prima díjakat

2020. szeptember 19. (szombat)

Tíz alkotó és művész vehette át a Junior Prima Díjat Népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten - közölte a díjat támogató Docler csoport az MTI-vel.

Neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

Neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

2020. szeptember 18. (péntek)

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg a kutatók az ország északkeleti részén lévő Veneto régióban.

Képzőművészet és irodalom a falakon

Képzőművészet és irodalom a falakon

2020. szeptember 15. (kedd)

A címbe foglalt címmel nyílt kiállítás Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A tárlaton a grafikák, valamint egy kötetterv mellett írások is helyet kaptak, köztük a Dunaújváros Online főszerkesztője, Nyulasi Zsolt munkái is. A tárlat finisszázsa szerdán 18 órakor kezdődik, mindenkit várnak!

"A mi Szalki-szigetünk" – kétszázötven ajándék példányt osztottak ki

"A mi Szalki-szigetünk" – kétszázötven ajándék példányt osztottak ki

2020. szeptember 15. (kedd)

A mi Szalki-szigetünk című könyv írója, Éberhardt Béla, és kiadója-védnöke, Szemenyei István a Móricz Zsigmond iskolának, a Széchenyi gimnáziumnak, az Intercisa és a szalkszentmártoni múzeumnak ajánlott fel összesen 250 példányt a kiadványból. 

DSTV: különleges hangzás, különleges élmény a könyvtárban

DSTV: különleges hangzás, különleges élmény a könyvtárban

2020. szeptember 14. (hétfő)

Nagy Ákos zeneszerző és Gyenes Zsolt médiaművész tartott közös előadást a József Attila Könyvtárban még múlt pénteken. A műsornak a "Hangzó és látható idő" címet adták. A program során – ahogyan a neve is mutatja – azt ábrázolták, hogyan fonódhatnak össze a látás és hallás során érzékelt élmények. Hangkép.

Elmarad "A kürt színei" koncert a zeneiskolában

Elmarad "A kürt színei" koncert a zeneiskolában

2020. szeptember 14. (hétfő)

Tegnap este még a hangverseny beharangozójával jöttünk, reggelre már a szomorú tény maradt: elmarad a "tanévnyitó" hangverseny a Sándor Frigyes Zeneiskolában.