Eső után szúnyogok – előzzük meg együtt az inváziót!

2020. augusztus 7. (péntek) 14:16 - Öcaline

Az elmúlt napok csapadékos időjárása, meg a mostani meleg kedvez a szúnyogtenyészetek kialakulásának – a megelőzés fontosságára figyelmeztetnek a szakemberek. Közös erővel a vízgyülemek ellen, szakmai tipptár a hajtás után!

Itt egy kifejlett példány, vérszívó. Jó sokáig él, bosszant, csíp. Közeli képet választottam, hogy lássátok, valódi harcos amazonról beszélünk, akinek teljes fegyverzet áll a rendelkezésére ahhoz, hogy rendszeresen csapoljon a véredből. Meg éjjel zümmögjön, és a legjobb kerti bulikat is tönkrevágja, ha nem egyedül, hanem népes csapatokban indul portyázni. Márpedig többnyire így tesz. Jól nézd meg. A te felelősséged is, hogy életben marad-e, netalán még szaporodik is (pici tudományos kitérő: a véred pont ahhoz kell).

Az ellenség ismert, a feladat adott: amellett, hogy epedve várjuk a szervezet-rendezett, rendszeres szúnyogirtást, most, az esős napokat követő nagy melegben ki-ki sokat tehet a saját környezetében, háza táján annak érdekében, hogy megakadályozza az inváziót. Az alábbi tájékoztató anyag segít ebben, és ha sokan lépnek/tesznek külön-külön is együtt az invázió ellen, a hatás érzékelhető lesz. Minden pici vízgyülem potenciális szúnyogbölcső, ergo minden pici élőhely megszüntetése nagy segítség a közös cél eléréséhez. Úgyhogy: HAJRÁ!

(Forrás: Szúnyoglárvaprogram – facebook; a címlap- és nyitókép illusztráció)

A rovat további hírei: Mozaik

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

2020. szeptember 19. (szombat)

Derült ég, napsütés, lágy fuvalmak, soha jobbat egy családi ÖKO-nap felkereséséhez! Micsoda szerencse, hogy pont ma rendezik Újtelepen!
 

Babahordozás járvány idején (1.)

Babahordozás járvány idején (1.)

2020. szeptember 18. (péntek)

A hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik. Előnyeit még fokozottabban érezzük most, hogy a koronavírus járvány tilalmai az életünk részévé váltak. A rendhagyó témában szakértőnk hordozási tanácsadóként, kisgyermeknevelőként vág rendet. B. Dániel Alexandra vendégposztja – első rész! 

Aranyló ősz közelít

Aranyló ősz közelít

2020. szeptember 18. (péntek)

Hát ez azért évszakváltásnak elég karcsú volt, magunk között. Se zápor, se zivatar, na jó, kicsit tényleg lehűlt. De ma déltől megint kiderül, hogy kiderül.

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Térségünkbe várhatóan délután futnak be az évszakváltó légáramlatok – záporokat, zivatarokat is hozhatnak.

Még két nap a nyárból

Még két nap a nyárból

2020. szeptember 16. (szerda)

Szép lesz a vége: néhol egy kis fátyolfelhő, csapadék kizárt, 33 fok körüli csúcsérték játszik. Búcsúzik a nyár. 

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

2020. szeptember 15. (kedd)

Városunkban is holnap startol az Európai Mobilitási Hét programsorozata, az alkalomra időzítve a DSTV stábja a kerékpárboltok háza táját járta be. Kereslet, kínálat, forgalom és szerviz – a nagy áruházak árnyékában. Hangkép.

Még egy picivel melegebb a tegnapinál

Még egy picivel melegebb a tegnapinál

2020. szeptember 15. (kedd)

33 fok is lehet, aki napimádó, szaladjon a szabadba gyorsan, mert már nem tart túl sokáig a nyár az őszben.