Időjárás: csapadékzóna után újra tomboló nyár

2020. augusztus 3. (hétfő) 11:57 - Öcaline

Hidegfront és eső vet véget az elmúlt napok kánikulájának a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. Újabb jelentős melegedés csütörtökön kezdődik – a hét végére ismét igazi strandidő várható!

"Nyugaton már zápor, keleten még forróság!" – ezzel a felütéssel kezdi szokásos hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szerkesztője. Térségünkben még  a napsütés dominál, de délutántól nyugat, délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. A Dunántúlon már mindenütt előfordulhat futó zápor, zivatar – míg keletebbre csak elvétve lehet csapadék. Estétől kiterjedtebb csapadéktömb érkezhet délnyugat felől – nap közben a déli, délkeleti, estétől nyugat felől az északnyugati szél erősödhet meg, 27 és 35 fok között alakul a hőmérséklet a forróság az ország délkeleti csücskében tart ki legtovább.
A folytatás is mozgalmasnak ígérkezik a friss modellek szerint: kedden erősen felhős lesz az ég, hajnalban szórványosan, napközben átmenetileg csak elszórtan fordul elő csapadék – estétől aztán dél felől ismét egyre többfelé alakul ki zivatar, zápor. A zivatarok rendszerbe szerveződhetnek, környezetükben viharos szélrohamok lesznek – ha nem is számottevően, de enyhül a hőség: 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Továbbra is gyakran lesz erősen felhős az ég szerdán – és kitart a csapadékzóna, több helyen valószínű zápor, zivatar. 25 fok körüli értékeket mérhetünk. Az északi szél élénk marad.
A hét közepén újabb fordulat várható a középtávú előrejelzések specialistája szerint: csütörtökön változóan felhős időre van kilátás, zápor, zivatar inkább már csak a délnyugati tájakon lehet. Újra melegedés kezdőik – délután már 28-30 fokos csúcsokkal számolhatunk.
És ez csak a kezdet, pénteken és a hét végén visszatér a kánikula: péntektől tovább melegszik az idő, visszatér az országos hőség, térségünkben 30-34 fokos maximumokkal. A sok napsütés mellett csak egy-egy lokális hőzivatar fordulhat elő – de igazi nyár, tikkasztó strandidő várható!

(Fotó: Így látjuk MI! – Bozor Magdolna képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

2020. szeptember 19. (szombat)

Derült ég, napsütés, lágy fuvalmak, soha jobbat egy családi ÖKO-nap felkereséséhez! Micsoda szerencse, hogy pont ma rendezik Újtelepen!
 

Babahordozás járvány idején (1.)

Babahordozás járvány idején (1.)

2020. szeptember 18. (péntek)

A hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik. Előnyeit még fokozottabban érezzük most, hogy a koronavírus járvány tilalmai az életünk részévé váltak. A rendhagyó témában szakértőnk hordozási tanácsadóként, kisgyermeknevelőként vág rendet. B. Dániel Alexandra vendégposztja – első rész! 

Aranyló ősz közelít

Aranyló ősz közelít

2020. szeptember 18. (péntek)

Hát ez azért évszakváltásnak elég karcsú volt, magunk között. Se zápor, se zivatar, na jó, kicsit tényleg lehűlt. De ma déltől megint kiderül, hogy kiderül.

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Térségünkbe várhatóan délután futnak be az évszakváltó légáramlatok – záporokat, zivatarokat is hozhatnak.

Még két nap a nyárból

Még két nap a nyárból

2020. szeptember 16. (szerda)

Szép lesz a vége: néhol egy kis fátyolfelhő, csapadék kizárt, 33 fok körüli csúcsérték játszik. Búcsúzik a nyár. 

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

2020. szeptember 15. (kedd)

Városunkban is holnap startol az Európai Mobilitási Hét programsorozata, az alkalomra időzítve a DSTV stábja a kerékpárboltok háza táját járta be. Kereslet, kínálat, forgalom és szerviz – a nagy áruházak árnyékában. Hangkép.

Még egy picivel melegebb a tegnapinál

Még egy picivel melegebb a tegnapinál

2020. szeptember 15. (kedd)

33 fok is lehet, aki napimádó, szaladjon a szabadba gyorsan, mert már nem tart túl sokáig a nyár az őszben.