Időjárás: csapadékzóna után újra tomboló nyár

Öcaline - 2020. augusztus 3. 11:57

Hidegfront és eső vet véget az elmúlt napok kánikulájának a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. Újabb jelentős melegedés csütörtökön kezdődik – a hét végére ismét igazi strandidő várható!

"Nyugaton már zápor, keleten még forróság!" – ezzel a felütéssel kezdi szokásos hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szerkesztője. Térségünkben még  a napsütés dominál, de délutántól nyugat, délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. A Dunántúlon már mindenütt előfordulhat futó zápor, zivatar – míg keletebbre csak elvétve lehet csapadék. Estétől kiterjedtebb csapadéktömb érkezhet délnyugat felől – nap közben a déli, délkeleti, estétől nyugat felől az északnyugati szél erősödhet meg, 27 és 35 fok között alakul a hőmérséklet a forróság az ország délkeleti csücskében tart ki legtovább.
A folytatás is mozgalmasnak ígérkezik a friss modellek szerint: kedden erősen felhős lesz az ég, hajnalban szórványosan, napközben átmenetileg csak elszórtan fordul elő csapadék – estétől aztán dél felől ismét egyre többfelé alakul ki zivatar, zápor. A zivatarok rendszerbe szerveződhetnek, környezetükben viharos szélrohamok lesznek – ha nem is számottevően, de enyhül a hőség: 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Továbbra is gyakran lesz erősen felhős az ég szerdán – és kitart a csapadékzóna, több helyen valószínű zápor, zivatar. 25 fok körüli értékeket mérhetünk. Az északi szél élénk marad.
A hét közepén újabb fordulat várható a középtávú előrejelzések specialistája szerint: csütörtökön változóan felhős időre van kilátás, zápor, zivatar inkább már csak a délnyugati tájakon lehet. Újra melegedés kezdőik – délután már 28-30 fokos csúcsokkal számolhatunk.
És ez csak a kezdet, pénteken és a hét végén visszatér a kánikula: péntektől tovább melegszik az idő, visszatér az országos hőség, térségünkben 30-34 fokos maximumokkal. A sok napsütés mellett csak egy-egy lokális hőzivatar fordulhat elő – de igazi nyár, tikkasztó strandidő várható!

(Fotó: Így látjuk MI! – Bozor Magdolna képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tökgatyó babáknak, mocorgóknak és totyogóknak

Tökgatyó babáknak, mocorgóknak és totyogóknak

2024. már. 19.

A tökgatyó kötelező ruhadarab minden gyerkőc számára. A cikkben annak járunk utána, hogy miért nélkülözhetetlen, milyen előnyei vannak, valamint azt is eláruljuk, hogy hol érdemes beszerezni ezt a különleges viseletet. (X)

DSTV: továbbra sem könnyű a vendéglátós fronton

DSTV: továbbra sem könnyű a vendéglátós fronton

2024. már. 19.

Alaposan próbára tette a szféra szereplőit a világjárvány és az energiaválság, derül ki a DSTV összegzéséből. A stáb a Csibész Csibefaloda vezetőjétől érdeklődött túlélés módjáról és a jelen kihívásairól. Hangkép.

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

2024. már. 18.

Familiáris viszonylatban elég rég hoztak lázba a rugdalódzók és a gyermekjátékok, mégis nagyon gyorsan berántott, le is nyűgözött a Tökmagbazár legutóbbi forgataga a Munkásművelődési Központban.

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

2024. már. 18.

A periódus végén, azaz vasárnap csak 10 fok körüli maximumok lehetnek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint, ráadásul a héten többször előfordulnak hajnalban fagypont körüli értékek is.

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

2024. már. 18.

Talán sokat hallottál már az Access Consciousness rendszeréről, az Access Bars terápiáról, és talán felkeltette az érdeklődésedet az energetikai fiatalításként emlegetett Access Facelift kezelés is. (X)

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

2024. már. 17.

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az egész folyamatba csak akkor érdemes belevágni, ha pontosan tudjuk, hogy mit is csinálunk. (X)

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

2024. már. 17.

Várhatóan több száz vendég, jobbára az intézmény padjait egykor koptató "örökdiák" teszi tiszteletét a Széchenyi István Gimnázium alapítása 70. évfordulóját ünneplő egész napos dzsemborin – a Nagy Találkozás kavalkádjának jövő szombaton ad otthont a gimi, itt  a részletes program!