Dunaújváros Hetilap

Ingatlannet: mennyi az albérlet egy egyetemistának?

Öcaline - 2020. augusztus 26. 18:21

Szokásos ingatlanpiaci körképünk ezúttal egy "zsebbevágó" témára, a tanévkezdet előtti albérletárakra fókuszál: az Ingatlannet adatsorából és elemzéséből kiderül, nagyon komoly különbségek vannak például a dunaújvárosi és a fővárosi árak között.

A ponthatárok nyilvánosságra kerülése igazi mérföldkő volt – idén is számos hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől a felsőoktatás intézményeiben. Összeállításunk a diáksereg lakhatási kérdéskörét, jellemzően az albérleti díjak szó szerint „forintosítható” témáját járja körül.

Súlyos tételek

Ha nem is általános trend, de egyrészt a kollégiumi kínálat viszonylagos szűkössége (jellemzően a fővárosban), másfelől a nagyon is bőséges albérleti piac miatt sokszor jellemző manapság, hogy a fiatalok kollégium helyett az egyetemi éveik alatt inkább albérletbe költöznek – ezzel is előmozdítva függetlenségüket. 
Így azonban még egy fontos dolog áll a gólyák előtt, ugyanis jó időben neki kell vágni az albérlet keresésének. Az Ingatlannet csapatával közös összegzésünk nem titkolt célja, hogy támpontot és néhány jellemző tendencia megrajzolásával legalább némi segítséget nyújtsunk a választásban.

Dunaújváros: esés a vírus után 

 Városunkban az elmúlt fél évben igen csak változóak voltak az albérlet árak. Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készült elemzésből láthatjuk, hogy csökkenés és növekedés is tapasztalható volt idén. Az adatsor alapján kitűnik, hogy ez a tétel márciusban volt a legmagasabb, amikor is átlagosan 1809 Ft/nm-ért lehetett lakást bérelni. A vírushelyzet nyomán jelentős esés következett – áprilisra ez a főszám lecsökkent 1580 Ft/nm-re. 

Ezt követően újabb emelkedés volt tapasztalható, nyár elején 1730 Ft/nm körül maradtak az albérletek négyzetméter árai. Ez azt jelenti, hogy Dunaújvárosban egy 50 négyzetméteres lakást átlagosan/körülbelül 86 ezer forintért lehet bérelni.

Egyetemi körkép

De mi a helyzet a többi egyetemi várossal? Kedvezőnek számítanak az albérletárak városunkban? Az Ingatlannet összegzése erre a fogós kérdésre is választ ad – nem utolsósorban azok kedvéért, akik másutt vágnak neki felsőfokú tanulmányaiknak. Kezdjük a sort egy „tükörképpel”: érdekes, hogy Dunaújvároshoz szinte fillérre hasonló (alacsony) bérleti díjakat találunk Miskolcon is. Egy átlagos 50 négyzetméteres lakást körülbelül 88 ezer forintért lehet bérelni havonta. Emellett Szegeden vannak még 2000 Ft/nm alatt, pontosabban körül a bérleti díjak, ahol is így egy 50 négyzetméteres lakás díja körülbelül havi 100 ezer forintba kerül.
Következzen mindezek után a csúcstartó: igen, igen, a főváros lesz körutunk következő állomása. Az emelkedés bátran nevezhető drámainak – Budapesten közel kétszeres négyzetméter áron lehet bérelhető ingatlanhoz jutni, mint Dunaújvárosban. Mindez első ránézésre valóban brutálisan soknak tűnik, azonban januárhoz képest az albérletárak így is 7 százalékponttal csökkentek – az okok között említhető a turisták hiányának a járvány miatt, illetve a később kiadott airbnb-s szabályozásnak. Kapaszkodjunk meg: az említett csökkenés ellenére is az átlagos 3479 Ft/nm árral (júniusi adat) fővárosunk elnyerte a legdrágább albérleti árakkal rendelkező egyetemi város címét – azonban pozíciója révén ez nem túlságosan meglepő. 

Marad a dilemma

Az albérletválasztás legnagyobb dilemmája mégis az manapság, hogy digitális oktatás lesz-e a felsőfokú intézményekben. Idén ugyanis még a szokásosnál is nehezebb helyzetbe kerültek az egyetemisták a vírushelyzet miatt. 
Egyelőre még nincs kihirdetett álláspont arra vonatkozóan, vajon digitális oktatással fog-e megkezdődni a 2020-as tanév őszi szemesztere vagy visszaáll a rend a tantermi oktatásra, esetleg egy harmadik – hibrid – struktúra lép-e életbe (több prognózis ez utóbbit valószínűsíti). Ebből a bizonytalan helyzetből adódóan ugyanakkor sokan nem tudják, merjenek-e albérletre szerződést kötni vagy, és erre van a legnagyobb esély, várjanak az utolsó pillanatig. A közeljövő legérdekesebb kérdése az, hogyan hat a keresletre, az albérletpiacra ez az időszak.

(Forrás és illusztráció: Ingatlannet; fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.