Dunaújváros Hetilap

Nagyboldogasszonytól Szent István királyig a katolikus közösségben

2020. augusztus 10. (hétfő) 8:18 - Öcaline

Változik a miserend és urnatemető látogathatóság a következő napokban – a közelgő ünnepekre tekintettel több alkalommal várja a híveket a katolikus közösség. Az ünnepi alkalmak miatt módosul a főtemplomi urnatemető látogatási rendje is.

Változik a miserend az augusztus hónapi főünnepeken a dunaújvárosi római katolikus templomokban, tájékoztatta a DO-t a helyi plébánia. Elsőként Szűz Mária mennybevétele (Nagyboldogasszony) főünnepi szentmisére kerül sor, mégpedig augusztus 14-én, pénteken este 18 órától a Krisztus király főtemplomban, valamint augusztus 15-én, szombaton délelőtt 8.30-tól ugyancsak a nagytemplomban, és végül még aznap, vagyis szombaton este 18 órától a Pentele városrészi Szentháromság templomban is.
A fent említett főünnep miatt az augusztus 16-ra eső "évközi" általános vasárnapot csak  augusztus 16-án, vasárnap délelőtt 8.30-kor a Nagytemplomban és 10.30-kor a Szentháromság  templomban ünnepli szentmisével a városi római katolikus közösség.
És még egy hír, jó előre szólunk: a "Szent István király, Magyarország fővédőszentje" főünnepi szentmisére augusztus 20-án, azaz jövő csütörtökön délelőtt 8.30-tól várják a híveket a Krisztus király főtemplomban.

 Az ünnepi időszakban néhány napra megváltozik a nagytemplom alatt található urnatemető látogathatósága is. Így augusztus 15-én (szombaton), augusztus 16-án (vasárnap) és augusztus 20-án (csütörtökön) a temetkezési hely csak hozzátartozói mágneskártyával lesz látogatható a Szórád Márton út felőli lejáraton keresztül, ezeken a napokon 10 és 20 óra között. A hozzátartozói mágneskártya a római katolikus plébánián ügyfélfogadási időben – előállítási áron – kiváltható, a hozzátartozói minőség igazolásával. Más napokon a kegyeleti hely látogathatósága változatlan.

(Forrás: Dunaújváros Római Katolikus Plébánia; fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Közélet

Mozgáskorlátozottak egyesülete: négy elismerés a közgyűlésen

Mozgáskorlátozottak egyesülete: négy elismerés a közgyűlésen

2020. szeptember 19. (szombat)

Négy országos rangú elismerést vehettek át a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesület tagjai a vírushelyzet miatt májusról elhalasztott közgyűlésen: a tanácskozást, amely egyúttal a közelgő 25. születésnap előkészülete is volt, a napokban rendezték a Campus Étteremben. Gratulálunk a díjazottaknak!

Közgyűlés: fontos és forintos döntések

Közgyűlés: fontos és forintos döntések

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Negyvennél több napirend szerepelt a közgyűlés szeptember havi nyílt ülésén, amelyet a Városházán tartottak ma délelőtt. A döntéshozók egyebek mellett a Dunaújváros Vasas Táncegyüttes támogatásáról, a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkban tervezett szobor kompozícióról, a mobil kézilabda csarnok üzemeltetéséhez szükséges költségekről is szavaztak. 

Együtt takarítanak – a tiszta városért!

Együtt takarítanak – a tiszta városért!

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Külön fejezetet szentel honlapunk az Európai Mobilitási Hét keretében hirdetett – már szintén hagyománynak számító – "Tiszta utcák, tiszta terek" várostakarítási akciónak. A magyarázat egyszerű: mind a közreműködők számát, mind a közösségi aktivitást tekintve különleges figyelmet érdemel a kezdeményezés!

DSTV: Az utca hangja a koronavírusról

DSTV: Az utca hangja a koronavírusról

2020. szeptember 16. (szerda)

A koronavírus második hulláma elérte hazánkat is. A COVID-19 járvány Dunaújvárost is érintette, hiszen a dunaújvárosi jégkorong csapat több tagja is megfertőződött. A járókelőket kérdeztük, mennyire tartanak a megbetegedéstől.

42 napirendi pont szerepel a holnapi közgyűlés előtt

42 napirendi pont szerepel a holnapi közgyűlés előtt

2020. szeptember 16. (szerda)

A maratoni táv kilométerének megfelelő, összesen 42 darab napirendi pontból álló tervezet áll majd a következő közgyűlésen résztvevő önkormányzati képviselők előtt a csütörtökön sorra következő alkalmon. A városatyák egyebek mellett döntenek majd a közvilágítás karbantartását végző cégről, a szociális rendelet módosításáról is, valamint jelentés történik majd a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról.

Európai Mobilitási Hét: a zöld hivataltól az akciódús ligetig

Európai Mobilitási Hét: a zöld hivataltól az akciódús ligetig

2020. szeptember 16. (szerda)

Idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét (EMH) programsorozatához Dunaújváros önkormányzata: szeptember 16-22. között színes programokkal és remek közösségi akciókkal várták/várják a városlakókat! A nyitónap fő attrakciója a Hivatali Zöld Nap programja volt a Városháza téren ma délelőtt, a program kedden klímavédelmi akciónappal ér véget a Petőfi ligetben.

DSTV: bezár a Szabadstrand

DSTV: bezár a Szabadstrand

2020. szeptember 16. (szerda)

A nyár végével egy időben bezár a Szabadstrand. Azonban ezután sem áll meg a munka; a strand karbantartása mellett a Remix épületének felújítási munkálatait is folytatják. Hangkép.