Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók: a városvezetők is megnézik a Város Évadát

doszerk - 2020. szeptember 10.

Bérletet vásárolt a Bartók színházba Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester. A kezdeményezés célja, hogy megmutassák a városlakóknak, hogy fontos a kultúra támogatása, úgy anyagilag, mint szimbolikusan – és egyúttal rávilágítsanak, hogy a megfelelő szabályok betartása mellett biztonságosan lehet látogatni az előadásokat.

Több őszi bérletet is értékesítettek ma kora délután a Bartók Kamaraszínház pénztárában – ráadásul ezúttal Pintér Tamás és Barta Endre is a vásárlók között volt.
  
Támogatott törekvések

A város első embere és a humán ügyekért felelős alpolgármester e lépéssel egyrészt támogatásukról biztosították a városi színházat, másfelől pedig jó példát mutatva hangsúlyozzák: igenis van helye a kultúrának, és lehetőségeinkhez mérten támogatnunk is kell azt. Pintér Tamás kérdésünkre kiemelte, a nehéz időszakban fontosnak érzi a mostanihoz hasonló gesztusokat:
– Bár a vírushelyzet közepén vagyunk, és joggal tartunk attól, hogy vagy saját magunk, vagy hozzátartozóink megfertőződhetnek, ennek ellenére a megfelelő előírások és óvintézkedések betartásával mindenképp lényegesnek tartom, hogy ellátogassunk a színházba. Nézőként így tudjuk erősíteni az intézményt és annak dolgozóit. Fontos, hogy az emberek lelkileg felszabaduljanak, amire jó lehetőséget biztosít a színház. Mindennapjaink megterhelőek lehetnek, ám mégis fontos, hogy feltöltődjünk. A távolság betartásával, a maszk használatával megelőzhetjük a bajt, ugyanakkor az előadások során egy időre kiszállhatunk a mindennapok mókuskerekéből.

Jókedvvel, bőséggel, színházzal

Örömmel nyugtázta a város vezetőinek bérletvásárlását az intézmény igazgatója is. Mint Őze Áron hangsúlyozta, gazdag, színes évadra készülnek:
– Négy előadást tartalmaz az őszi bérlet, amelyet a polgármester és alpolgármester megvásárolt. Természetesen a bérleti sorozat mellett is számos darabot tartogatunk még a nézőknek – hiszen amint lehetett, a nyár folyamán munkába álltak és próbálni kezdtek színészeink. 
Ennek köszönhetően válogathat majd az alkotásokból a közönség: a Jónás könyvét már bemutatták, a Sándor Mátyás díszbemutatója szeptember 25-én lesz, a Dollárpapa című zenés darab pedig október 9-én következik. Az intézmény több rendkívüli akcióval is készül a Város Évadára: a 70. születésnap alkalmából a 70 év fölöttiek például ingyen tekinthetik meg az előadásokat. A már említett biztonsági megelőző rendszabályok is folyamatosan élnek: egy-egy alkalomra a 375 fős színházterembe csupán 200 jegyet értékesítenek – de amennyiben szükséges, extra előadásokat is közbetűznek. A 80 fős stúdióteremben egyszerre 50 néző tartózkodhat. Szintén a megelőzést szolgálja a belépés előtti hőmérés, és kézfertőtlenítés, valamint az, hogy az érkezés után azonnal elfoglalhatóak az ülőhelyek. 

Fő a biztonság – de mindenkit szeretettel vár a Város Évada!

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

2020. okt. 20.

Tengelyek címmel nyílt kiállítás a dunaújvárosi evangélikus templomban. A tárlaton Rohonczi István ROHÓ alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az összeállítás megnyitóján a Quintia zenekar adott műsort, majd Stermeczki András lelkész ajánlotta a megjelentek figyelmébe a műveket. Hangkép.

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

2020. okt. 19.

A magyarság legkiválóbb versmondóit, verséneklőit kívánja felkutatni a Gyurkovics Tibor Kárpát-medencei vers- és prózamondó és verséneklő verseny, amelyre november 1-jétől nevezhetnek az érdeklődők.

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

2020. okt. 19.

Magyar népdalokat játszanak – dalonként más-más modern műfajba csomagolva; a zene univerzális nyelvén, a stílusok dialektusában beszél a csavaros észjárású Góbé zenekar. Várai Áron és Hegyi Zoltán csatlakozásával a közelmúltban két, városunkból elszármazott muzsikussal bővült a banda. Yeaahh!

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

2020. okt. 18.

A jövő héten, október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 városban.

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

2020. okt. 18.

Legújabb kötete, a Hősöm című válogatás bemutatóját tartotta a Kortárs Művészeti Intézetben Erdős Virág költő. A szerző az Utószó című irodalmi sorozat keretében látogatott Dunaújvárosba, ahol a Hős utca életét, atmoszféráját ábrázoló munkájáról beszélgetett Gyöngyössy Csabával.

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

2020. okt. 17.

Planetáriumi bemutatóval, látványos fizikai kísérletekkel és ismeretterjesztő előadásokkal is várja a közönséget a negyedik Tudományok Fővárosa; a tudománynépszerűsítő fesztivált a járványhelyzet miatt online, élőben közvetítik a Svábhegyi Csillagvizsgálóból a rendezvény közösségi oldalán.  

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

2020. okt. 17.

Varga Livius Magam adom - a születéstől a dal utóéletéig című kisfilmjére voksoltak a legtöbben a Dalszerzők napja alkalmából meghirdetett közönségszavazáson.