Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Dunaújváros mesél: a DISZ-táborok

Öcaline - 2020. szeptember 27.

Nagyszerű tanulmánnyal örvendeztette meg a városépítés hőskora iránt érdeklődőket a DunaújvárosMesélPontHu blog. A Fejér Megyei Szemle hasábjain 1980-ban látott napvilágot Matuss Lászlóné írása A sztálinvárosi DISZ-táborok története címmel. Szemelvények itt – de az egész összegzést jó szívvel ajánlom!

"1950 májusában a négyezer lakosú Dunapentele határában megkezdődött a Dunai Vasmű és első szocialista városunk, Dunaújváros építése. A dunapentelei építkezés Magyarország addigi legnagyobb ipari építkezése volt, amelynek gyors kivitelezésére a magyar népgazdaság nem volt felkészülve. A hatalmas méreteket öltő építkezés anyag- és munkaerőhiánnyal küzdött, s kezdetben a technikai ellátottság sem volt magas színvonalú. (…) A Dolgozó Ifjúság Szövetsége (DISZ) a felhívása a Szabad Nép 1950. október 15-i számában jelent meg: ’Magyar ifjúság, építsük fel a Dunai Vasművet, ötéves tervünk büszkeségét!’ A felhívást hazánk fiatalsága örömmel fogadta, s a következő hetekben megindult a fiatalok áramlása az építkezésre."
"Még a DISZ Központi Vezetőségének a nyári rohammunkára való mozgósítása előtt több levelet kapott a pentelei DISZ-bizottság. Az egyik így szólt: ’Mi az Erőműépítő Vállalat DISZ-szervezetének ifjúmunkásai szabadságidőnk alatt egy hétre a Dunai Vasmű építkezésre megyünk dolgozni.’ (…) 1951-ben a pentelei dombokon új mozgalom bölcsője ringott. Innen indult útjára az ifjúsági szövetség építőtábori mozgalma."

"A DISZ-táborban az a tizenhat évnél idősebb diákfiú és tizenhét évnél idősebb diáklány vehetett részt, akit jó tanulmányi eredménye és az iskolában végzett mozgalmi munkája arra érdemessé tett. A tanulók már az iskolában lázasan készülődtek a nyári táborozásra: brigádokat állítottak össze, s a brigádok szocialista munkaversenyre hívták ki egymást."
"A DISZ 1951-ben június 17. és szeptember 8. között kéthetes turnusokban szervezte meg az építőtábort. A diákok részére a Duna-parton – a mai kórház területén és attól északra – ezer fős sátortábort létesítettek. Az első ezer rohammunkás fiatal június 17-én szállt hajóra. A pentelei parton több százan várták a hajót, és a fiatalok harsogó hurrával köszöntötték egymást."

A teljes összegzés a várostörténeti blogon olvasható, itt mellékelem a közvetlen elérést!

A DISZ-táborok története (katt) >>

(Archív fotók: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

2020. okt. 20.

Tengelyek címmel nyílt kiállítás a dunaújvárosi evangélikus templomban. A tárlaton Rohonczi István ROHÓ alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az összeállítás megnyitóján a Quintia zenekar adott műsort, majd Stermeczki András lelkész ajánlotta a megjelentek figyelmébe a műveket. Hangkép.

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

2020. okt. 19.

A magyarság legkiválóbb versmondóit, verséneklőit kívánja felkutatni a Gyurkovics Tibor Kárpát-medencei vers- és prózamondó és verséneklő verseny, amelyre november 1-jétől nevezhetnek az érdeklődők.

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

2020. okt. 19.

Magyar népdalokat játszanak – dalonként más-más modern műfajba csomagolva; a zene univerzális nyelvén, a stílusok dialektusában beszél a csavaros észjárású Góbé zenekar. Várai Áron és Hegyi Zoltán csatlakozásával a közelmúltban két, városunkból elszármazott muzsikussal bővült a banda. Yeaahh!

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

2020. okt. 18.

A jövő héten, október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 városban.

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

2020. okt. 18.

Legújabb kötete, a Hősöm című válogatás bemutatóját tartotta a Kortárs Művészeti Intézetben Erdős Virág költő. A szerző az Utószó című irodalmi sorozat keretében látogatott Dunaújvárosba, ahol a Hős utca életét, atmoszféráját ábrázoló munkájáról beszélgetett Gyöngyössy Csabával.

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

2020. okt. 17.

Planetáriumi bemutatóval, látványos fizikai kísérletekkel és ismeretterjesztő előadásokkal is várja a közönséget a negyedik Tudományok Fővárosa; a tudománynépszerűsítő fesztivált a járványhelyzet miatt online, élőben közvetítik a Svábhegyi Csillagvizsgálóból a rendezvény közösségi oldalán.  

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

2020. okt. 17.

Varga Livius Magam adom - a születéstől a dal utóéletéig című kisfilmjére voksoltak a legtöbben a Dalszerzők napja alkalmából meghirdetett közönségszavazáson.