Dunaújváros mesél: "A fiatalok városát építik"

2020. szeptember 13. (vasárnap) 7:55 - Öcaline

Újabb remek riporttal örvendeztette meg a városépítés hőskora iránt érdeklődőket a DunaújvárosMesélPontHu blog. A fiatalok városát építik címmel a Szabad Ifjúság 1952-es összegzése idézi fel a kezdetek kezdeteit – szokás szerint szemelvényekkel csinálok kedvet, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

"A város közepén, a Vasmű-szálloda mögött: transzportőr, árkok, homokhegyek. Maga a szálloda ideiglenes, de lépcsőháza falán festmény lóg. A Sztálin-úti üzletsorban virágosbolt, Röltex és egy másik üzlet kirakatában 100-as Csepel. A Bartók Béla-úton, amely a Sztálin-utat keresztezi, különös éles madárhangon csiripel a tégla- és sóderszállító csillék egyik vontatómotorja.
Sztálinváros. De ez a kép, bár jellegzetes, megközelítően sem pontos. Sztálinváros már város: utcái vannak, terei, két iskolája, óvodái, mozija és szabadtéri színpada, üzletháza s csak a csepeli sportstadionhoz mérhető stadionja – ötezer lelátóhellyel."
"A hatalmas, mindenütt jelenlévő építkezés, az éppen elkezdett, féligkész, felhúzott épületek mellett új jelenségeket dajkál már. Nem házak: utcák készültek el már egészen. S itt, a kamrák ablakából befőttesüvegek ragyognak, másutt teniszütők láthatók, az erkélyen gyermekek hancúroznak, – egybe több a háztömb, amelynek közepén már működik az óvoda, homokozóval és vízmedencével. Egyre több a család."
"Döme József öttagú brigádja. Persze nem ők egyedül. De ismerik az öt emelet minden zugát, ahogy ismerik az egész utcasort, amely őrzi kezük nyomát. Ötük közt három sztahanovista, Rákosi elvtárs születésnapjának tiszteletére szerezték meg a jelvényt. A sztahanovista otthonban laknak, ketten alszanak egy szobában. Csak Fock Ferenc elvtársnak van már önálló lakása: ő családos ember, neki dukál leginkább. Ő már idevaló, egészen, teljesen formaszerint is: sztálinvárosi az állandó bejelentője…
A nyolchónapos Farkas Lacika már Sztálinváros szülötte. Vele együtt fejlődik az ifjú város, nőnek a házak és a házsorok."

„Jó munkáért – jó mulatást címmel hirdetik az Operaház és a Nemzeti Színház művészeinek fellépését. Valóban jó. színvonalas mulatás volt. Az éttermekben olcsó, minőségi ebéd főzését vezetik be. Most majd az építkezéseken helyi konyhán is főznek friss ételeket, hogy ízletesen és jól étkezzenek az építők. Már vezetik az első épületekbe az Erőmű fáradt gőzét és októberben megindul ezekben a házakban a központi távfűtés. Még az ideiglenes barakklakások mellé is építenek ideiglenes, de korszerű bölcsődét, hogy könnyítsenek a fiatal anyák gondján. (…)
A fiatalság városa ez. Azoké az építőké, akik sokat adnak az országnak és sokat kapnak tőle. S amíg épít az ember, addig mindig fiatal…”

A teljes összegzés a várostörténeti blogon olvasható – itt!

A fiatalok városát építik (katt) >>

(Archív fotó: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Mesél a múlt

"Aztaaaa, tényleg! Ott vagyunk!" Helykereső a Földabroszon!

"Aztaaaa, tényleg! Ott vagyunk!" Helykereső a Földabroszon!

2020. augusztus 26. (szerda)

"Megtalálod Pentelét?" – egyszerű, de nagyszerű kérdéssel rántott ki a szerdából nem sokkal dél után M., azóta elvesztem. Régi térképeket böngészek, unhatatlan. És persze meg is lett, naná, mutatom!

Dunaújváros mesél: "Emberek és városuk"

Dunaújváros mesél: "Emberek és városuk"

2020. augusztus 21. (péntek)

Újabb remek riport előbányászásával elevenítette fel a városépítés hőskorát a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog. Az Esti Hírlap hasábjain megjelent összegzés 1960-ban látott napvilágot, a kezdetek kezdetének tíz éves jubileumára íródott. Szemelvények itt – de az egészet jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: A Déli-városban

Dunaújváros mesél: A Déli-városban

2020. augusztus 14. (péntek)

Ismét egy szépségdíjas találattal örvendeztette meg olvasóit a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: Kemény Dezső riportja a (valahai) Déli-városról 1960-ban látott napvilágot a Népszava hasábjain. A szemelvények csak kedvcsinálók – az összegzést jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Újabb szép tematikus találattal kényeztette olvasóit a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: 1951-es riportot közöl az Élet és Tudomány lapjából. A téma a dunaújvárosi kikötő építése – szemelvények következnek itt, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

2020. július 21. (kedd)

Aktuális telitalálattal ünnepelte "Dózsa" újranyitását a DunaújvárosMesélPontHu blog is – a gazdag várostörténeti gyűjtemény egy "hőskor" riporttal eleveníti fel az intézmény történetének kezdeteit. Szemelvények itt – de ajánlom a teljes állományt!

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

2020. július 12. (vasárnap)

Újabb szép találattal, az ISD Dunaferr Zrt. főkapuja melletti kiserdőben megbújó ipartörténeti gyűjteményről szóló írással kényeztette követőit a DunaújvárosMesélPontHu. Most néhány jellemző szemelvény következik – de az egész összeállítást jó szívvel ajánlom!

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

2020. július 05. (vasárnap)

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!