Dunaújváros Hetilap

Együtt takarítanak – a tiszta városért!

Öcaline - 2020. szeptember 17. 16:12

Külön fejezetet szentel honlapunk az Európai Mobilitási Hét keretében hirdetett – már szintén hagyománynak számító – "Tiszta utcák, tiszta terek" várostakarítási akciónak. A magyarázat egyszerű: mind a közreműködők számát, mind a közösségi aktivitást tekintve különleges figyelmet érdemel a kezdeményezés!

Serényen dolgozó gondozottak, jókedv, móka és hőség – így lehetne összegezni az első hivatalos helyszín, vagyis a Jószolgálati Otthon Közalapítvány Liget közi egysége előtti térség állapotát szerdán délelőtt. A program: közös takarítás.

Folyamatos jelen

Amint arról már kedvcsinálónkban is beszámoltunk, az Európai Mobilitási Hét városi programsorozat teljes időtartamára, vagyis szerdától egészen szeptember 22-ig, azaz jövő keddig várták a takarítási akcióra a közösségeket a város szabadon választott részén. Zsákokat és kesztyűket korlátozott számban biztosítanak a jelentkezőknek, a programra egészen keddig lehetett jelentkezni. Mint kérdésünkre Petrovickijné Angerer Ildikó, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi vezető főtanácsosa elárulta, idén is sokan jelentkeztek a felhívásra:
– Szép hagyományokkal bír a mobilitási hét keretében szervezett városcsinosítási akció, sok iskola, cég már várja a felhívást, de sokan kapcsolódnak magánszemélyként is a kezdeményezéshez. Az elmúlt napokban folyamatosan rögzítettük a jelentkezéseket, és persze ezúttal is megszerveztük az eszközök átadás-átvételét.

A szerdai nyitónapon elsőként a "Jószoli" csapata kezdett – Szabó Péter koordinálásával mintegy negyvenen vágtak neki a feladatnak –, míg a legaktívabb közösségnek a Széchenyi gimnázium bizonyult: a középiskolások minden napra jelezték részvételüket, a Kanálné Katona Edit koordinálta gimis csapatok folyamatosan ki szeretnék venni a részüket a közös városcsinosításból. 

Nemes célokkal

Mint a környezetvédelmi szakember kérdésünkre kiemelte, a közös várostakarítás a környezetvédelmi szemléletformálás és környezeti tudatosság miatt fontos. A képlet viszonylag egyszerű, hangsúlyozta érdeklődésünkre Petrovickijné Angerer Ildikó: 
– Aki fáradságos munkával összeszedi más szemetét, az biztosan soha nem fogja eldobni a sajátját. Egy ilyen akció – különösen a napokon át tartó, a város több pontján feltűnő sorozat – jó példa lehet a szemetelőknek; hátha máskor jobban figyelnek, és nem a földre, hanem a kukába dobják el a hulladékot. Mi őket is hívjuk takarítani – hátha a jó példa ragadós. Ezen kívül remek közösségépítő ereje is van egy-egy ilyen takarításnak: együtt dolgozik egy-egy csapat, osztály, együtt szembesülnek a szemetelők, vandálok tevékenységével, együtt lehetnek büszkék a közösen elért eredményekre. 

De vissza a résztvevők köréhez – jöjjön néhány beszédes példa. A jelentkezések alapján nagyon aktívnak bizonyultak az általános iskolák közösségei – a Móricz és a Gárdonyi több alkalmat is jelzett –, és a középiskolás generáció is igen aktívnak bizonyult; a már említett széchenyis szerepvállalás mellett a Lorántffy, a Rosti és a Hild jelezte részvételét. Közösen takarítanak a campus környezetében a Dunaújvárosi Egyetem hallgatói, a Fabó Éva Sportuszoda környékén a búvárúszók ragadnak seprűt és lapátot.

Több lakóközösség is takarít, ráadásul csütörtökön a közgyűlés után közös akcióba fogtak a "Rajta, Újváros!" frakció tagjai is. Együtt szedtek szemetet a Béke tér melletti kiserdőben; együtt takarítottak, mint ahogy a jövő keddig tartó sorozat alkalmain összesen sok százan – a tiszta városért. 

Bármikor is ragadt vagy ragad seprűt, lapátot, köszönet jár minden közreműködőnek!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.