Dunaújváros Hetilap

Együtt takarítanak – a tiszta városért!

Öcaline - 2020. szeptember 17. 16:12

Külön fejezetet szentel honlapunk az Európai Mobilitási Hét keretében hirdetett – már szintén hagyománynak számító – "Tiszta utcák, tiszta terek" várostakarítási akciónak. A magyarázat egyszerű: mind a közreműködők számát, mind a közösségi aktivitást tekintve különleges figyelmet érdemel a kezdeményezés!

Serényen dolgozó gondozottak, jókedv, móka és hőség – így lehetne összegezni az első hivatalos helyszín, vagyis a Jószolgálati Otthon Közalapítvány Liget közi egysége előtti térség állapotát szerdán délelőtt. A program: közös takarítás.

Folyamatos jelen

Amint arról már kedvcsinálónkban is beszámoltunk, az Európai Mobilitási Hét városi programsorozat teljes időtartamára, vagyis szerdától egészen szeptember 22-ig, azaz jövő keddig várták a takarítási akcióra a közösségeket a város szabadon választott részén. Zsákokat és kesztyűket korlátozott számban biztosítanak a jelentkezőknek, a programra egészen keddig lehetett jelentkezni. Mint kérdésünkre Petrovickijné Angerer Ildikó, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi vezető főtanácsosa elárulta, idén is sokan jelentkeztek a felhívásra:
– Szép hagyományokkal bír a mobilitási hét keretében szervezett városcsinosítási akció, sok iskola, cég már várja a felhívást, de sokan kapcsolódnak magánszemélyként is a kezdeményezéshez. Az elmúlt napokban folyamatosan rögzítettük a jelentkezéseket, és persze ezúttal is megszerveztük az eszközök átadás-átvételét.

A szerdai nyitónapon elsőként a "Jószoli" csapata kezdett – Szabó Péter koordinálásával mintegy negyvenen vágtak neki a feladatnak –, míg a legaktívabb közösségnek a Széchenyi gimnázium bizonyult: a középiskolások minden napra jelezték részvételüket, a Kanálné Katona Edit koordinálta gimis csapatok folyamatosan ki szeretnék venni a részüket a közös városcsinosításból. 

Nemes célokkal

Mint a környezetvédelmi szakember kérdésünkre kiemelte, a közös várostakarítás a környezetvédelmi szemléletformálás és környezeti tudatosság miatt fontos. A képlet viszonylag egyszerű, hangsúlyozta érdeklődésünkre Petrovickijné Angerer Ildikó: 
– Aki fáradságos munkával összeszedi más szemetét, az biztosan soha nem fogja eldobni a sajátját. Egy ilyen akció – különösen a napokon át tartó, a város több pontján feltűnő sorozat – jó példa lehet a szemetelőknek; hátha máskor jobban figyelnek, és nem a földre, hanem a kukába dobják el a hulladékot. Mi őket is hívjuk takarítani – hátha a jó példa ragadós. Ezen kívül remek közösségépítő ereje is van egy-egy ilyen takarításnak: együtt dolgozik egy-egy csapat, osztály, együtt szembesülnek a szemetelők, vandálok tevékenységével, együtt lehetnek büszkék a közösen elért eredményekre. 

De vissza a résztvevők köréhez – jöjjön néhány beszédes példa. A jelentkezések alapján nagyon aktívnak bizonyultak az általános iskolák közösségei – a Móricz és a Gárdonyi több alkalmat is jelzett –, és a középiskolás generáció is igen aktívnak bizonyult; a már említett széchenyis szerepvállalás mellett a Lorántffy, a Rosti és a Hild jelezte részvételét. Közösen takarítanak a campus környezetében a Dunaújvárosi Egyetem hallgatói, a Fabó Éva Sportuszoda környékén a búvárúszók ragadnak seprűt és lapátot.

Több lakóközösség is takarít, ráadásul csütörtökön a közgyűlés után közös akcióba fogtak a "Rajta, Újváros!" frakció tagjai is. Együtt szedtek szemetet a Béke tér melletti kiserdőben; együtt takarítottak, mint ahogy a jövő keddig tartó sorozat alkalmain összesen sok százan – a tiszta városért. 

Bármikor is ragadt vagy ragad seprűt, lapátot, köszönet jár minden közreműködőnek!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.