Dunaújváros Hetilap

Európai Mobilitási Hét: a zöld hivataltól az akciódús ligetig

Öcaline - 2020. szeptember 16. 15:05

Idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét (EMH) programsorozatához Dunaújváros önkormányzata: szeptember 16-22. között színes programokkal és remek közösségi akciókkal várták/várják a városlakókat! A nyitónap fő attrakciója a Hivatali Zöld Nap programja volt a Városháza téren ma délelőtt, a program kedden klímavédelmi akciónappal ér véget a Petőfi ligetben.

Az immár hagyományos eseménysorozat célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, a környezettudatos gondolkodás fókuszba állítása – és nem mellékesen a közös városcsinosítás.

Erős nyitány

Kezdjük egy fontos hivatalos megerősítéssel: a regisztrációs időszak végeztével az EMH nemzetközi honlapon is elfogadták az önkormányzat jelentkezését, így Dunaújvárost is megjelenítették a teljes körű részvevők között.
A nemzetközi mozgalom idei mottója a „Klímabarát közlekedés mindenkiért” lett – ez tükrözi azt a nagyszabású európai tervet, amely kontinensünket 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni, és amely fontos eleme az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) alapdokumentumának is.  A téma ezen felül nagy hangsúlyt fektet a kibocsátásmentes közlekedés hozzáférhetőségére, és a minden európai polgárt bevonó keretelvek kidolgozására. A program kidolgozói arra buzdítják az EMH kezdeményezéséhez csatlakozó önkormányzatokat, hogy segítsék elő településükön a gyalogos, kerékpáros, valamint a közösségi közlekedés feltételeinek javítását.

Az alapelvekkel egyetértve jár el Dunaújváros önkormányzata is mind a döntések terén, mind a környezettudatos megoldások terjesztése, népszerűsítése frontján, hangsúlyozta lapunknak Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, aki szerdán bekapcsolódott az eseménysorozat első napjára szervezett Hivatali Zöld Nap programjába is a Városháza téren:
– Ahogy minden fontos dolgot, úgy a környezettudatosságra nevelést is már a gyerekkorban el kell kezdeni. Ebben a kérdésben ráadásul gyakran fordított képlet érvényesül: az újdonságokra fogékony fiatal hívja fel a szülei, nagyszülei figyelmét a téma fontosságára – gyűjtsünk szelektíven, ne folyassuk fölöslegesen a vizet, menjünk gyalog vagy kerékpárral, lehetne sorolni a jobbnál jobb példákat. Dunaújvárosban büszkék vagyunk arra, hogy teljes mellszélességgel csatlakoztunk az Európai Mobilitási Hét eseményeihez – mind a „zöldülő” hivatal napja, mind a várostakarítási sorozat, mind a 22-én, azaz jövő kedden esedékes zárónap érdekes és értékes programot kínál a városlakóknak.

Minden fronton

Az eseménysorozat egyik csúcspontjának a Hivatali Zöld Nap című esemény ígérkezett szerdán. A Városháza előtti téren délelőtt 9 órától egészen délután 14-ig egymást váltották a diákcsoportok, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi csoportja szervezte program során az érdeklődők betekinthettek a hivatal "zöld" munkájába – többek között a légszennyezés, valamint a zaj elleni védelem folyamatával ismerkedhettek, a vízminőség vizsgálatokról, a környezetbarát közlekedés, a klímavédelem és klímatudatosság témaköreiről is hallhattak, de eszközbemutató is színesítette a kínálatot.

Amilyen érdekes volt a nyitónap, olyan változatosnak ígérkezik a mobilitási hét utolsó felvonása; szeptember 22-én, azaz jövő kedden Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap – Élhető éghajlatért címmel várják színes programmal az érdeklődőket. A megmozdulásnak a Vasvári iskola előtti tér és a Petőfi liget ad otthont délelőtt 9 órától délután 14 óráig. Az ígéretek szerint bárki kipróbálhatja a helyszínre telepítendő kerékpáros ügyességi akadálypályát, próbára tehetik tudásukat a látogatók a környezetvédelmi és klímavédelmi totó kérdéssorával is. A kínálatot rendőrségi stand és a Hulladékból érték című kiállítás teszi teljessé, és fontos, hogy a keddi programon nemcsak a részvétel, de az oda- és hazaút is ingyenes. A közösségi közlekedés szolgáltatója is bekapcsolódik a programba: szeptember 22-én, kedden a Volánbusz Zrt. Dunaújvárosban térítésmentes közlekedést biztosít a helyi autóbuszjáratokon!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.