Dunaújváros Hetilap

Európai Mobilitási Hét: a zöld hivataltól az akciódús ligetig

2020. szeptember 16. (szerda) 15:05 - Öcaline

Idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét (EMH) programsorozatához Dunaújváros önkormányzata: szeptember 16-22. között színes programokkal és remek közösségi akciókkal várták/várják a városlakókat! A nyitónap fő attrakciója a Hivatali Zöld Nap programja volt a Városháza téren ma délelőtt, a program kedden klímavédelmi akciónappal ér véget a Petőfi ligetben.

Az immár hagyományos eseménysorozat célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, a környezettudatos gondolkodás fókuszba állítása – és nem mellékesen a közös városcsinosítás.

Erős nyitány

Kezdjük egy fontos hivatalos megerősítéssel: a regisztrációs időszak végeztével az EMH nemzetközi honlapon is elfogadták az önkormányzat jelentkezését, így Dunaújvárost is megjelenítették a teljes körű részvevők között.
A nemzetközi mozgalom idei mottója a „Klímabarát közlekedés mindenkiért” lett – ez tükrözi azt a nagyszabású európai tervet, amely kontinensünket 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni, és amely fontos eleme az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) alapdokumentumának is.  A téma ezen felül nagy hangsúlyt fektet a kibocsátásmentes közlekedés hozzáférhetőségére, és a minden európai polgárt bevonó keretelvek kidolgozására. A program kidolgozói arra buzdítják az EMH kezdeményezéséhez csatlakozó önkormányzatokat, hogy segítsék elő településükön a gyalogos, kerékpáros, valamint a közösségi közlekedés feltételeinek javítását.

Az alapelvekkel egyetértve jár el Dunaújváros önkormányzata is mind a döntések terén, mind a környezettudatos megoldások terjesztése, népszerűsítése frontján, hangsúlyozta lapunknak Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, aki szerdán bekapcsolódott az eseménysorozat első napjára szervezett Hivatali Zöld Nap programjába is a Városháza téren:
– Ahogy minden fontos dolgot, úgy a környezettudatosságra nevelést is már a gyerekkorban el kell kezdeni. Ebben a kérdésben ráadásul gyakran fordított képlet érvényesül: az újdonságokra fogékony fiatal hívja fel a szülei, nagyszülei figyelmét a téma fontosságára – gyűjtsünk szelektíven, ne folyassuk fölöslegesen a vizet, menjünk gyalog vagy kerékpárral, lehetne sorolni a jobbnál jobb példákat. Dunaújvárosban büszkék vagyunk arra, hogy teljes mellszélességgel csatlakoztunk az Európai Mobilitási Hét eseményeihez – mind a „zöldülő” hivatal napja, mind a várostakarítási sorozat, mind a 22-én, azaz jövő kedden esedékes zárónap érdekes és értékes programot kínál a városlakóknak.

Minden fronton

Az eseménysorozat egyik csúcspontjának a Hivatali Zöld Nap című esemény ígérkezett szerdán. A Városháza előtti téren délelőtt 9 órától egészen délután 14-ig egymást váltották a diákcsoportok, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi csoportja szervezte program során az érdeklődők betekinthettek a hivatal "zöld" munkájába – többek között a légszennyezés, valamint a zaj elleni védelem folyamatával ismerkedhettek, a vízminőség vizsgálatokról, a környezetbarát közlekedés, a klímavédelem és klímatudatosság témaköreiről is hallhattak, de eszközbemutató is színesítette a kínálatot.

Amilyen érdekes volt a nyitónap, olyan változatosnak ígérkezik a mobilitási hét utolsó felvonása; szeptember 22-én, azaz jövő kedden Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap – Élhető éghajlatért címmel várják színes programmal az érdeklődőket. A megmozdulásnak a Vasvári iskola előtti tér és a Petőfi liget ad otthont délelőtt 9 órától délután 14 óráig. Az ígéretek szerint bárki kipróbálhatja a helyszínre telepítendő kerékpáros ügyességi akadálypályát, próbára tehetik tudásukat a látogatók a környezetvédelmi és klímavédelmi totó kérdéssorával is. A kínálatot rendőrségi stand és a Hulladékból érték című kiállítás teszi teljessé, és fontos, hogy a keddi programon nemcsak a részvétel, de az oda- és hazaút is ingyenes. A közösségi közlekedés szolgáltatója is bekapcsolódik a programba: szeptember 22-én, kedden a Volánbusz Zrt. Dunaújvárosban térítésmentes közlekedést biztosít a helyi autóbuszjáratokon!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az elismeréseket követően fogadás várta a megjelenteket.

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Új rendszer szerint, városrészenként szervezik meg az őszi lomtalanítást városunkban – elsőként a Római városrész kerül sorra, méghozzá most szombaton. Felhívásunkhoz rendhagyó, egy olvasónk által készített fotókból válogatott extra képtárat mellékelünk; a ráadás: DSTV-hangkép.

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

2020. szeptember 23. (szerda)

A Vasmű aranykoráról szóló könyv bemutatójának adott otthont az Intercisa Múzeum második emeleti előadóterme a napokban. Az acél szépsége címet viselő kötet szerkesztője Szente Tünde, aki összesen 35 érintett bevonásával foglalta össze Horváth István, a Dunaferr korábbi vezérigazgatójának dunaújvárosi pályafutását. Hangkép.

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

2020. szeptember 22. (kedd)

Gazdag kínálattal, színes programmal ért véget az Európai Mobilitási Hét eseménysorozata: a Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap eseményeivel a Vasvári iskola előtt és a Petőfi ligetben várták az érdeklődőket.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

2020. szeptember 22. (kedd)

A "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciója megdöbbenéssel értesült Cserna Gábornak, a Fidesz helyi elnökének a kirohanásáról, amelyben közgyűlési mandátumának visszaadására szólította fel Gombos Istvánt, hangzott el Szabó Zsolt frakcióvezető Városházán tartott ma délelőtti sajtótájékoztatóján.