Időjárás: még három-négy nap hőség, aztán itt az ősz

2020. szeptember 14. (hétfő) 7:55 - Öcaline

Az évszakváltásig még megizzadhatunk párszor, derül ki a DO időjárási szakértőjének prognózisából: péntektől várható jelentős lehűlés, nagy visszaeséssel számolhatunk.

"Az igazi ősz péntektől várható!” – ezzel a nyitánnyal kezdte szokásos hétindító előrejelzését Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szakértő szerkesztője. A hét eleje még nyárias lesz, ma ugyan fátyolfelhők zavarhatják a napsütést, de csapadékra továbbra sem kell számítani. Folytatódik a szeptemberi kánikula: délután 27-32 fok között alakul a hőmérséklet. Nem lesz front felettünk, viszont megélénkül az északkeleti szél.
Ez a képlet érvényes a közeli kilátások szerint is, sőt, talán kedden még zavartalanabb napsütéssel számolhatunk: a friss modellek azt vetítik előre, hogy egészen szerdáig sok napsütésre, kevés fátyol-, illetve gomolyfelhőre számíthatunk. Eső nem lesz. A hőmérsékletben sem lesz érdemi változás, marad a 28-32 fokos, vagyis jellemzően nyárias idő, néha megélénkülő délkeleti széllel.
A változás "előszele" csütörtökön köszönt térségünkre: nap közben egyre jobban megnövekszik a gomolyfelhőzet, és estétől elszórtan már zápor, zivatar is előfordul. A szél fokozatosan északkeletire fordul és megerősödik – a zivatarok környezetében viharossá fokozódik. Ezzel együtt az utolsó nyárias nap lehet: a hőmérséklet még eléri a 25-29 fokot, helyenként a 30 fok fölé is emelkedhet.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint pénteken már masszív lehűlés kezdődik, a nappali csúcshőmérséklet mintegy 10 fokkal esik vissza, és ezzel véget is ér az indián nyár – pénteken többfelé lesz erős az északkeleti szél, és elszórtan záporokra is számíthatunk.
A hét vége valamivel csendesebbnek ígérkezik: a hűvös reggelek után változékony idővel számolhatunk, és bár előfordulhatnak napos órák is, már csak 20 fok körüli csúcsokkal számolhatunk.

A hőségnek vége – beköszönt az igazi ősz.

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Esőemberek: fuss velük, fuss értük – negyedszerre is!

Esőemberek: fuss velük, fuss értük – negyedszerre is!

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Idén immár negyedszerre szervezi meg jótékony célú közösségi akcióját a Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület: a "Fuss velünk, fuss értünk!" programjára a Dózsa Mozicentrum előtti téren várják a résztvevőket szombaton.

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Fátyolfelhő és napsütés, kellemes meleg. Holnaptól becsúnyul, állítólag.

Még meleg, de már befutnak a felhők, csapadékkal

Még meleg, de már befutnak a felhők, csapadékkal

2020. szeptember 23. (szerda)

Jó volna már egy (két, három) nap kiadós esőkkel, és ma végre esélyes, hogy megérkezik térségünkbe a csapadékzóna.
 

Babahordozás járvány idején (2.)

Babahordozás járvány idején (2.)

2020. szeptember 22. (kedd)

Mini sorozatunk első részében arról olvashattak, hogy a hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik, de előnyeit még fokozottabban érezzük a koronavírus tilalmai esetén. Szakértőnk, B. Dániel Alexandra hordozási tanácsadó, kisgyermeknevelő folytatja az okfejtést – itt a második, befejező rész! 

Tényleg, de TÉNYLEG az utolsó zavartalan nyári nap

Tényleg, de TÉNYLEG az utolsó zavartalan nyári nap

2020. szeptember 22. (kedd)

Az indián nyár még egyet lobban, aztán elbúcsúzik – este már befuthat a közelgő front előszele. De: ma még napos és meleg időnk lesz!

Kitart még a meleg idő – és csak a hét közepétől várható csapadék

Kitart még a meleg idő – és csak a hét közepétől várható csapadék

2020. szeptember 21. (hétfő)

A hét első napjaiban még biztos marad a meleg, csapadékmentes idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Durva meleg, 30 fok lesz kedden, változás a hét közepén várható, de az igazi ősz csak a hét végén érkezik. 

Csípős reggel, kellemes kirándulós nap

Csípős reggel, kellemes kirándulós nap

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ha beleírom a címbe, hogy küszöbön a fagyok, összerezzentek, pedig így van, a talaj mentén már igen-igen hűvös a reggel. De aztán…