Dunaújváros Hetilap

Kapja meg a város a neki járó forrásokat!

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. szeptember 11. 17:01

A Szabad Városok Szövetségéről adott interjút Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Szabó Zsolt alpolgármester.

- Először is hadd kérdezzek rá magára a szituációra. A Párbeszéd országos elnökségének tagja és a Jobbik egyik prominense, országgyűlési képviselője vállalták ezt a páros interjút. Ez azért pikáns, nem?
Szabó Zsolt: Ezt általában Fidesz-szimpatizánsoktól szoktam hallani. Termé-szetesen tiszteletben kell tartani ezt a véleményüket, de azért arra is emlékeztetném őket, hogy miből jött létre a Fidesz. Ezt mostmár igyekeznek elbagatelizálni, de igenis egy kemény liberális párt volt, a Liberális Internacionálé tagja, akik aztán 1998-ban Torgyán Józseffel léptek koalícióra, nem kis meglepetést okozva. Most pedig a KDNP-vel kormányoznak együtt. Ki gondolta volna ezt 1993-ban vagy 1997-ben? Szóval én azt szoktam javasolni azoknak a fideszeseknek, akik ezzel támadnak, hogy először a maguk háza táján söprögessenek.
Kálló Gergely: Így van, a különbség mindössze annyi, hogy a Fidesz meglepő szövetségkötéseit már elfelejtették az emberek. Hozzáteszem, szerintem itt Dunaújvárosban az emberek már tudják és értik, hogy miért fogtak össze az ellenzéki pártok: a város érdekében. Ez persze láthatóan nem tetszik a Fidesznek, hiszen őket csak a hatalom érdekli, amit így elvesztettek. 

- Most ismét egy szövetség miatt beszélgetünk, ez pedig a Szabad Városok Szövetsége. Mi szükség van erre is?
Szabó Zsolt: Óriási szükség van arra, hogy azok a települések, ahol az ellenzék győzni tudott tavaly ősszel szoros szövetséget tartsanak. Ennek oka egyszerű: egységesen tudunk erősen fellépni, hiszen az általunk képviselt városokban több millióan laknak, Orbán Viktor  pedig csak az erőből ért.
Kálló Gergely: És persze van gyakorlati oka is, ezt magam is tapasztalom, amikor járom a körzetem településeit. A problémák sokszor azonosak Adonyban és Kulcson is, amire lehet, hogy Pusztaszabolcsnak van egy jó ötlete, netán olyan, ami már a gyakorlatban is bevált. A Szabad Városok Szövetségének jórészt megyei jogú városok és nagyvárosok a tagjai, amelyek ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek.

- Mik ezek a kihívások? 
Szabó Zsolt: A legfontosabb a kiszolgáltatottság. 2010 óta folyamatos az önkormányzati rendszer leépítése. Feladatokat és forrásokat vesz el a településektől az Orbán-kormány. Ami jelenleg az önkormányzatoknál marad az éppenhogy elég a város üzemeltetésére, beruházásra azonban már alig marad. Ez nem véletlen, hiszen még a sajátjaikat is ezzel tartják pórázon, hiszen ha a fideszes városvezetők úgy táncolnak, ahogy Orbán Viktor fütyül, akkor megkapják a szükséges pénzt TAO-ban, nyertes pályázatban vagy rendkívüli támogatásban, így nincs kibeszélés a pártból. A Szabad Városok tagjai nem kérnek ebből a hűbéri rendszerből, mi egyszerűen azt kérjük ami jár ezeknek a településeknek, jár Dunaújvárosnak.
Kálló Gergely: Teljesen egyetértek, elég csak ránézni az elmúlt időszakra itt Dunaújvárosban. Minden nagyobb beruházás kormányzati forrásból valósult meg, jórészt a Modern Városok Program keretében. Most pedig a kormányzat ezt a saját politikai érdekei szerint felülvizsgálja és elveszi ezeket a pénzeket. Nonszensz, hogy egy Dunaújváros méretű városnak a kormánynál kell kilincselnie azért, hogy le tudja cserélni mondjuk a helyi buszokat. Úgy kellene biztosítani a város bevételeit, hogy erre az önkormányzatnak legyen pénze saját forrásból. A kormány azonban mindenre ráteszi a kezét, és ahogy Zsolt is mondta, a településeknek annyi marad, ami a működéshez szükséges. Sőt, közben újabb sarcok vannak, a gépjárműadót minden településtől elvették, ez mindenhol gond, a kisebb településeken pedig óriási problémát okozhat, már az én választókörzetemben is Dunaújváros környékén. Most akkor gondoljunk bele, hogy mit jelent ugyanez egy kevésbé szerencsés borsodi településen!

- Annyiszor hallottuk már ezt a gépjárműadóról, ez a város bevételeinek 2 százaléka, csak megoldható ez a kiesés!
Szabó Zsolt: Természetesen minden megoldható, csak tegyük mellé, hogy ez havi 10 milliós kiesés az idén. Ennyi pénzből havonta fel tudtunk volna újítani mondjuk 2 óvodai vizesblokkot, vagy rendbe tudtunk volna tenni több száz méter járdát. Mégegyszer mondom havonta! Ezt a pénzt azonban nem egy hónapra vette el az állam, hanem legalább 2024-ig. Tehát azzal nekem kérem ne jöjjön senki, hogy erre a vírushelyzet miatt van szükség. Ahogyan az SZJA bevételeket szép lassan elvették az önkormányzatoktól, most a gépjárműadóval teszik ugyanezt. Eddig a 100 százalékát kaptuk, aztán már csak 40, mostantól 0. 
Kálló Gergely: E mellett pedig nézzük meg az állami bevételeket! A 3200 önkormányzattól összesen 34 milliárd forint érkezik a gépjárműadóból, ez az állami bevételek 0,0002 százaléka, míg Dunaújváros bevételeinek 2 százalékát veszik el. Látható tehát, hogy Dunaújvárosnak tízezerszer nagyobb szüksége van erre a pénzre. Hozzáteszem: e mellett jövőre a reklámhordozókra kivetett építményadót is elveszik, ez újabb 14 millió, idén pedig az idegenforgalmi adó is 10 milliós kiesés még Dunaújvárosnak. 
Szabó Zsolt: Ide egy ki kiegészítést hadd tegyek, a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztőjének tollából olvastam a napokban egy írást, amiben furcsának találta, hogy idegenforgalmi adóra ilyen magas összeget mondunk, szerinte ez „ebben a városban” magas összeg. Nos, ajánlom figyelmébe az elmúlt évek zárszámadásait, nyilvános dokumentumok, annyit kellett volna tennie, hogy a cikk megírásakor tájékozódik és láthatta volna: tavaly és tavalyelőtt 11 millió forint folyt be idegenforgalmi adóból. 

- A Szabad Városok Szövetsége segít majd megoldani ezeket?
Szabó Zsolt: Biztos vagyok benne, hogy igen. Fel fogjuk vetni ezeket a problémákat és egységesen fel is fogunk lépni, hogy eredményt érjünk el, az önkormányzatok kapják meg a nekik járó forrásokat, ne a mindenható állam döntsön minden fillérről.
Kálló Gergely: Egy biztos: mi minden erőnkkel ezen leszünk. Orbán Viktor már 2009-ben kimondta, hogy a centrális erőtérben azt csinálnak, amit akarnak. Az ellenzék összefogásával ez most megszűnt, ettől félnek. Ez mondjuk érthető, van mitől!

Fotók: Végh Zoltán

A rovat további hírei: Közélet

Nyári körkép: sorra nyitnak a "helyek" Dunaújvárosban

Nyári körkép: sorra nyitnak a "helyek" Dunaújvárosban

2021. jún. 13.

A tervek szerint rengeteg program és kikapcsolódási lehetőség vár nyáron az érdeklődőkre Dunaújvárosban. Sorra nyitnak a közösségi terek, helyek – igaz, a belépés szabályai még szigorúak.

DSTV: újra nyitva az Adománykuckó

DSTV: újra nyitva az Adománykuckó

2021. jún. 13.

Ismét megnyitotta kapuját az Adománykuckó a Római városrészben, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítő csapat tagjai számos programmal várják majd a lakókat – több vállalkozó és magánember csatlakozásával. Hangkép.

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

2021. jún. 11.

A Kertváros, a Bagolyvár és a Barsi Dénes utca kerül sorra – ráadásul az utóbbi két gyűjtőponton elektromos hulladék konténere is várja a használaton kívüli holmikat!

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

2021. jún. 10.

Az alaphírt már megírtuk, ezúttal a város hivatalos oldalán megjelent összegzés ajánlásait vesszük sorra  a ma este kezdődő szúnyoggyérítés  kapcsán. Vízgyülem a hajtás után.

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

2021. jún. 09.

Orvosi rendelők infrastrukturális fejlesztésére és felújítására nyert összesen 196,74 millió forint európai uniós támogatást a város önkormányzata. Közlemény.

DSTV: jeles napi visszanéző

DSTV: jeles napi visszanéző

2021. jún. 09.

Pedagógus életpályákat mutat be a DSTV ünnepnapi összeállítása. Tanári pályafutás, pedagógusi szerepvállalás, hivatástudat és jó értelemben vett megszállottság – a jelen különleges kihívásainak tükrében. Hangkép.
 

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

2021. jún. 08.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumi elnöke 70 évesen távozott az élők sorából – pótolhatatlan űrt hagyva maga után a fogyatékkal élők helyi ellátása terén. Nekrológ.