Dunaújváros Hetilap

Kapja meg a város a neki járó forrásokat!

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. szeptember 11. 17:01

A Szabad Városok Szövetségéről adott interjút Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Szabó Zsolt alpolgármester.

- Először is hadd kérdezzek rá magára a szituációra. A Párbeszéd országos elnökségének tagja és a Jobbik egyik prominense, országgyűlési képviselője vállalták ezt a páros interjút. Ez azért pikáns, nem?
Szabó Zsolt: Ezt általában Fidesz-szimpatizánsoktól szoktam hallani. Termé-szetesen tiszteletben kell tartani ezt a véleményüket, de azért arra is emlékeztetném őket, hogy miből jött létre a Fidesz. Ezt mostmár igyekeznek elbagatelizálni, de igenis egy kemény liberális párt volt, a Liberális Internacionálé tagja, akik aztán 1998-ban Torgyán Józseffel léptek koalícióra, nem kis meglepetést okozva. Most pedig a KDNP-vel kormányoznak együtt. Ki gondolta volna ezt 1993-ban vagy 1997-ben? Szóval én azt szoktam javasolni azoknak a fideszeseknek, akik ezzel támadnak, hogy először a maguk háza táján söprögessenek.
Kálló Gergely: Így van, a különbség mindössze annyi, hogy a Fidesz meglepő szövetségkötéseit már elfelejtették az emberek. Hozzáteszem, szerintem itt Dunaújvárosban az emberek már tudják és értik, hogy miért fogtak össze az ellenzéki pártok: a város érdekében. Ez persze láthatóan nem tetszik a Fidesznek, hiszen őket csak a hatalom érdekli, amit így elvesztettek. 

- Most ismét egy szövetség miatt beszélgetünk, ez pedig a Szabad Városok Szövetsége. Mi szükség van erre is?
Szabó Zsolt: Óriási szükség van arra, hogy azok a települések, ahol az ellenzék győzni tudott tavaly ősszel szoros szövetséget tartsanak. Ennek oka egyszerű: egységesen tudunk erősen fellépni, hiszen az általunk képviselt városokban több millióan laknak, Orbán Viktor  pedig csak az erőből ért.
Kálló Gergely: És persze van gyakorlati oka is, ezt magam is tapasztalom, amikor járom a körzetem településeit. A problémák sokszor azonosak Adonyban és Kulcson is, amire lehet, hogy Pusztaszabolcsnak van egy jó ötlete, netán olyan, ami már a gyakorlatban is bevált. A Szabad Városok Szövetségének jórészt megyei jogú városok és nagyvárosok a tagjai, amelyek ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek.

- Mik ezek a kihívások? 
Szabó Zsolt: A legfontosabb a kiszolgáltatottság. 2010 óta folyamatos az önkormányzati rendszer leépítése. Feladatokat és forrásokat vesz el a településektől az Orbán-kormány. Ami jelenleg az önkormányzatoknál marad az éppenhogy elég a város üzemeltetésére, beruházásra azonban már alig marad. Ez nem véletlen, hiszen még a sajátjaikat is ezzel tartják pórázon, hiszen ha a fideszes városvezetők úgy táncolnak, ahogy Orbán Viktor fütyül, akkor megkapják a szükséges pénzt TAO-ban, nyertes pályázatban vagy rendkívüli támogatásban, így nincs kibeszélés a pártból. A Szabad Városok tagjai nem kérnek ebből a hűbéri rendszerből, mi egyszerűen azt kérjük ami jár ezeknek a településeknek, jár Dunaújvárosnak.
Kálló Gergely: Teljesen egyetértek, elég csak ránézni az elmúlt időszakra itt Dunaújvárosban. Minden nagyobb beruházás kormányzati forrásból valósult meg, jórészt a Modern Városok Program keretében. Most pedig a kormányzat ezt a saját politikai érdekei szerint felülvizsgálja és elveszi ezeket a pénzeket. Nonszensz, hogy egy Dunaújváros méretű városnak a kormánynál kell kilincselnie azért, hogy le tudja cserélni mondjuk a helyi buszokat. Úgy kellene biztosítani a város bevételeit, hogy erre az önkormányzatnak legyen pénze saját forrásból. A kormány azonban mindenre ráteszi a kezét, és ahogy Zsolt is mondta, a településeknek annyi marad, ami a működéshez szükséges. Sőt, közben újabb sarcok vannak, a gépjárműadót minden településtől elvették, ez mindenhol gond, a kisebb településeken pedig óriási problémát okozhat, már az én választókörzetemben is Dunaújváros környékén. Most akkor gondoljunk bele, hogy mit jelent ugyanez egy kevésbé szerencsés borsodi településen!

- Annyiszor hallottuk már ezt a gépjárműadóról, ez a város bevételeinek 2 százaléka, csak megoldható ez a kiesés!
Szabó Zsolt: Természetesen minden megoldható, csak tegyük mellé, hogy ez havi 10 milliós kiesés az idén. Ennyi pénzből havonta fel tudtunk volna újítani mondjuk 2 óvodai vizesblokkot, vagy rendbe tudtunk volna tenni több száz méter járdát. Mégegyszer mondom havonta! Ezt a pénzt azonban nem egy hónapra vette el az állam, hanem legalább 2024-ig. Tehát azzal nekem kérem ne jöjjön senki, hogy erre a vírushelyzet miatt van szükség. Ahogyan az SZJA bevételeket szép lassan elvették az önkormányzatoktól, most a gépjárműadóval teszik ugyanezt. Eddig a 100 százalékát kaptuk, aztán már csak 40, mostantól 0. 
Kálló Gergely: E mellett pedig nézzük meg az állami bevételeket! A 3200 önkormányzattól összesen 34 milliárd forint érkezik a gépjárműadóból, ez az állami bevételek 0,0002 százaléka, míg Dunaújváros bevételeinek 2 százalékát veszik el. Látható tehát, hogy Dunaújvárosnak tízezerszer nagyobb szüksége van erre a pénzre. Hozzáteszem: e mellett jövőre a reklámhordozókra kivetett építményadót is elveszik, ez újabb 14 millió, idén pedig az idegenforgalmi adó is 10 milliós kiesés még Dunaújvárosnak. 
Szabó Zsolt: Ide egy ki kiegészítést hadd tegyek, a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztőjének tollából olvastam a napokban egy írást, amiben furcsának találta, hogy idegenforgalmi adóra ilyen magas összeget mondunk, szerinte ez „ebben a városban” magas összeg. Nos, ajánlom figyelmébe az elmúlt évek zárszámadásait, nyilvános dokumentumok, annyit kellett volna tennie, hogy a cikk megírásakor tájékozódik és láthatta volna: tavaly és tavalyelőtt 11 millió forint folyt be idegenforgalmi adóból. 

- A Szabad Városok Szövetsége segít majd megoldani ezeket?
Szabó Zsolt: Biztos vagyok benne, hogy igen. Fel fogjuk vetni ezeket a problémákat és egységesen fel is fogunk lépni, hogy eredményt érjünk el, az önkormányzatok kapják meg a nekik járó forrásokat, ne a mindenható állam döntsön minden fillérről.
Kálló Gergely: Egy biztos: mi minden erőnkkel ezen leszünk. Orbán Viktor már 2009-ben kimondta, hogy a centrális erőtérben azt csinálnak, amit akarnak. Az ellenzék összefogásával ez most megszűnt, ettől félnek. Ez mondjuk érthető, van mitől!

Fotók: Végh Zoltán

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.