Dunaújváros Hetilap

Közgyűlés: fontos és forintos döntések

Öcaline - 2020. szeptember 17. 16:59

Negyvennél több napirend szerepelt a közgyűlés szeptember havi nyílt ülésén, amelyet a Városházán tartottak ma délelőtt. A döntéshozók egyebek mellett a Dunaújváros Vasas Táncegyüttes támogatásáról, a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkban tervezett szobor kompozícióról, a mobil kézilabda csarnok üzemeltetéséhez szükséges költségekről is szavaztak. 

A nyári szünet utáni első nyílt ülés helyszíne volt a Városháza közgyűlési terme – és monstre tanácskozásra készülhettek a képviselők, hiszen negyvennél több tétel szerepelt a közgyűlés napirendjén.

Pengeváltás, majd ünnepi percek

A napirendi pontok szavazásra bocsátása előtt a hozzászólások, felszólalások lehetőségét kihasználva elsőként Cserna Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselője kért szót, aki jelezte: természetesen az írásbeli válaszadás is megfelelő számára, azonban fontosnak tartja feltenni az őt foglalkoztató kérdéseket. Ezek egyebek mellett érintették a Vasművel folytatott tárgyalások eredményeit is. Válaszában Kálló Gergely, Fejér megye 4-es számú választókörzetének országgyűlési képviselője elmondta: a Fidesz korábban minden (elveszített) választás előtt felszólalt és politikai kérdéssé tette a Dunaferr ügyét. Ahogyan fogalmazott: minden alkalommal politikai cirkuszt kreálnak a Vasmű ügyéből. 
A közgyűlés remek alkalmat teremtett az ünneplésre is: a képviselőtestület köszöntötte a dunaújvárosi DUE-Maarsk Graphics női vízilabda csapatának játékosait; Mihók Attila tanítványai a közelmúltban megvédték Magyar Kupa elsőségüket az UVSE ellen. Ennek apropóján egy-egy csokor virággal ajándékozták meg a pólós hölgyeket a képviselők. 

Aktuális kérdések

Ezt követően a döntéshozók többek között arról is szavaztak, hogy (amint a napirendi pont leírásában olvasható) Dunaújváros önkormányzata támogatási kérelmet nyújtson be a Kisfaludy Strandfejlesztési Konstrukció IV. ütem címmel megjelent pályázati felhívásra, a Dunaújváros Szalki-szigeti Szabadstrand természetes fürdőhely fejlesztése érdekében.

Ezen túl megoldódott a dunaújvárosi Vidámpark területén létrehozott kalandpark üzemeltetésének kérdése is: az Allinferr Media Kft. kapja a megbízást, mégpedig évente 4,2 millió forintos bérleti díj ellenében. Szintén napirenden szerepelt egy, a térség jelentős foglalkoztatóját érintő kérdés: a Hamburger Hungária Kft. kezdeményezte, hogy a jelenleg Kisapostaghoz tartozó ingatlanokon tervezett fejlesztések a jövőben Dunaújváros területéhez tartozzanak. Ennek jogi lebonyolításához és egyéb szervezési munkálataihoz is hozzájárult a testület. 

Támogatják a táncosokat

A közgyűlés a Vasas Táncegyüttes támogatásáról is szavazott. Mint azt a leírásban olvasható: "A Vasas Táncegyüttes generációk óta fontos szereplője a város kulturális életének, különböző korcsoportokban 150-200 taggal dolgozik, csoportjai rendszeresen fellépnek városi nagyrendezvényeken, vállalati rendezvényeken is. Az együttes fenntartója az MMK Nonprofit Kft., a működését segíti a Vasas Táncegyüttes Alapítvány." Az alapítvány mintegy 1 millió forint támogatást igényelt az önkormányzattól: "… 2 fesztiválrészvételre, koreográfiavásárlásra, valamint jelmezek és kellékek vásárlására. A továbbra is bizonytalan járványügyi helyzet és az év utolsó negyedében történő utalás miatt a felhasználás végső időpontját a korábban szokásos december 31-e helyett javasoljuk a jövő év február 28-ig meghosszabbítani" – áll a leírásban.

A testület jóváhagyta a kérelmet, így a napirendi pont alapján a támogatás havi részletekben, az Alapítvány által a támogatási szerződés 6. pontjában előírt formában benyújtott bizonylatok alapján, utólag kerül kifizetésre, az utolsó utalás legkésőbb  december 18-án esedékes.

Üzemelhet a mobil csarnok

Szintén napirenden szerepelt egy mobil kézilabda csarnok üzemeltetése és annak költségvonzata. A leírásban szereplő ismertetés szerint: az önkormányzata és az UNISZOL – Létesítménygazdálkodási Zrt. között május végén adásvételi szerződés jött létre a kézilabda Mobilcsarnok vonatkozásában. A létesítmény teljes körűen a rendeltetésének megfelelően jelenleg nem üzemeltethető. A DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. megküldte a mobil kézilabdacsarnok üzemeltetéséhez szükséges kivitelezési munkára, szenny- és ivóvíz hálózat üzembe helyezésére vonatkozó, bruttó 13,5 milliós árajánlatát. A testület ebben a kérdésben is igennel szavazott. 

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.