Dunaújváros Hetilap

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

doszerk - 2020. szeptember 22. 8:25

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a Hungexpo.

A Hungexpo vezetője a bejelentéshez kapcsolódva közölte, hogy az 55 milliárd forintos felújítási program a terveknek megfelelően halad. A B pavilon kívül-belül elkészült, 2 hét múlva átadják az A pavilont, majd október és november végén egy-egy új kiállítási épületet, 2021 augusztusában pedig elkészül a konferenciaközpont is.

Mint fogalmazott, 2021-es rendezvényeiket óvatos derűlátással, de annak tudatában szervezik, hogy az utazási korlátozásoktól függ az események sikere. Ganczer Gábor hozzátette, a válság folytatódása 50-60 százalékos elbocsátási arányra kényszerítheti a rendezvényszervezőket, miközben Budapest kiemelkedően sok esemény helyszíne lesz jövőre.

A vezérigazgató szerint egy-egy szakkiállítás befektetés a jövőbe, hiszen ilyen események is kellenek a gazdaság újraindításához. A Hungexponak ezért - mint mondta - be kell bizonyítania, hogy biztonságos vásárokat tud tartani, alkalmazkodva a nehezebb körülményekhez is.

A Hungexpo kereskedelmi igazgatója közölte, hogy a rendezvényekre szigorú biztonsági szabályokat dolgoztak ki, biztosítják a távolságtartás lehetőségét, szabályozzák a tömegek mozgását. A fertőtlenítő kapuk és a többi új eszköz százmillió forintnál is nagyobb összegbe került - mondta Szilvási Krisztina, aki úgy véli, hogy a kiállításokon a részvétel semmivel nem veszélyesebb, mint más eseményeken, vagy a közösségi közlekedésben. Hozzátette, hogy rendeznek virtuális kiállításokat, közvetítéseket is, hiszen ma már valós eseményeket is lehet követni az interneten. A visszajelzések alapján ugyanakkor azt látja, hogy a résztvevők igénylik a hagyományos renezvényeket. Az októberi rendezvények bejelentésén szakmai érdekképviseletek vezetői is részt vettek. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, Koji László jelezte: hogy az építőipar várja a Construmát, hogy bemutathassa új termékeit, és azt, hogy nem vesztette el az erejét. AZ ágazatban tömeges megbetegedés nincs, a helyzetet megfontoltan kezelik a vállalkozások, de a visszaesés elkerülhetetlen - tette hozzá.

A szervezet vezetője kifejtette, hogy beruházási ciklus ért véget tavaly, ezért az év visszaeséssel kezdődött, amit a járvány tovább súlyosbított. A nyári adatok kissé kedvezőbbek a tavasziaknál, de ez csupán a szokásos szezonális felfutás. Az építőipar éves teljesítménye 4 ezer milliárd forint lehet idén, noha kedvező körülmények mellett 5 ezer milliárd forint is lehetne - mondta Koji László.     A Magyar Gépjárműipari Egyesület ügyvezető főtitkára az autóiparban is legalább 20 százalékos visszaesésre számít éves szinten. Kilián Csaba szerint hosszabb távon bizonytalan az autóipar jövője, hiszen a nyugati világban csökkennek a megrendelések, bővülés csak Kínában látszik.

A magyar megrendelésállomány adatai a következő hónapokra kedvezőek, ám a munkaerőhiány továbbra is jelentős, a szigorítások miatt külföldről is nehéz szakembereket hozni. A munkaerőpiaci kihívások ugyanakkor felgyorsítják a digitalizációt, automatizálást, a robottechnológia terjedését, ami javítja a magyar vállalkozások versenyképességét - tette hozzá.

A 39. Construma és a 9. Otthon Desing kiállítást október 7. és 11. között, a 8. Automotive Hungary és az Ipar Napjai kiállítást október 19. és 22. között rendezi meg a Hungexpo.

 

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztráció

A rovat további hírei: Közélet

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni!