Dunaújváros Hetilap

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

Öcaline - 2020. szeptember 24.

Új rendszer szerint, városrészenként szervezik meg az őszi lomtalanítást városunkban – elsőként a Római városrész kerül sorra, méghozzá most szombaton. Felhívásunkhoz rendhagyó, egy olvasónk által készített fotókból válogatott extra képtárat mellékelünk; a ráadás: DSTV-hangkép.

Az ősz folyamán sor kerül Dunaújvárosban a már sokak által várt  lomtalanításra, adta hírül a város hivatalos weboldala. Fontos, hogy ezt az eddigiektől eltérő rendszerben szervezik, méghozzá városrészenként – elsőként a Római városrészben, szeptember 26-án, szombaton reggel 7 és délután 15 óra között lehet majd elhelyezni a lomokat, méghozzá az akciósorozat plakátján is feltüntetett négy helyszínen, nagy konténerekben. A helyszínek: a Domanovszky téri nagy parkoló; a Domanovszky téri szelektív sziget; a Fáy András utcai nagy parkoló és a Martinovics utcai Robinson kocsma előtti térség. A szervezők nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy kizárólag az említett helyszíneken és csakis a fent írt időben elhelyezni a lomokat – a konténereknél folyamatosan jelen lesz személyzet is, akik segítenek a városlakóknak, valamint odafigyelnek, hogy valóban csak lomok kerüljenek bele.

Az elmúlt évek tapasztalata ugyanis az, hogy a lomtalanítás hírére a környező településekről is megindultak az autók, sok esetben utánfutóval, hogy a lakásfelújításból és más forrásból származó sittet a konténerbe hordják. Azonban ezt már korábban sem lehetett volna, ami miatt komoly plusz költség terhelte a várost. A lomok elszállítását vállalja a város, a nem oda való hulladékot viszont nem! Hogy mit lehet és mit nem elhelyezni a konténerekben, az szintén megtalálható a mellékelt plakáton, de itt is megmutatom:

Arra pedig, hogy milyen nagy szükség van a lomtalanításra, jöjjön fényes igazolásul és egyúttal elrettentő példaként hűséges olvasónk, I. egyszerre remek és borzasztó sorozata: rendhagyó galériánk képeit az elmúlt hetekben a Római körút 39. mögötti térségben eldobált szemétről készítette – méghozzá két különböző időpontban. A takarítók sziszifuszi munkát végeztek, hiszen hiába pucolták ki idővel a területet, a szemét újra és újra megjelent. Az a sanda gyanúm, hogy a rendhagyó képtár túlmutat a lomtalanítás témájának keretein – azt viszont óvatosan reménykedve írom, hogy hátha a hulladék gazdája észbe kap: másképp is lehet, és itt a remek alkalom, hogy legális keretek között szabaduljon meg a lomoktól.

Következzenek I. képei – a címlap- és nyitókép is az ő műve, köszönet és hála! –, a kollekciót a DSTV beharangozó riportja teszi teljessé.

(Forrás: dunaujvaros.hu)
 

Illegális szemetelés a Római 39. mögött

Illegális szemetelés a Római 39. mögött - fotó:
Illegális szemetelés a Római 39. mögött - fotó:
Illegális szemetelés a Római 39. mögött - fotó:
Illegális szemetelés a Római 39. mögött - fotó:
Illegális szemetelés a Római 39. mögött - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

Látszik a fény a cső végén

Látszik a fény a cső végén

2020. okt. 20.

Szinte a csatorna-beruházások megkezdésével egyidejűleg kezdtek jelentkezni a vízelvezetési problémák a Barsi Dénes utcában: amellett, hogy a szennyvíz is felszínre kezdett törni, az esővíz is jelentős problémákat okoz ezen a területen.

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

2020. okt. 19.

Ünnepélyes keretek között, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke templomszentelő miséjével koronázva vehette birtokba új templomát vasárnap a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet. A biztonsági, egészségvédelmi előírások miatt a hívek egy része a szabadtéri LED-falon követhette az eseményeket.

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

2020. okt. 18.

Különleges hangszerrel gyarapodott az értelmi és halmozottan sérült emberek és családjaik "Mindannyian Mások Vagyunk" Egyesületének eszközparkja: a különleges hangolású Handpan nevű instrumentumot adományként kapta a szervezet. Az átadás-átvételt az MMK-ban rendezték a közelmúltban, bemutató és gyakorlás kíséretében!

"Az első év a kármentésről szólt…"

"Az első év a kármentésről szólt…"

2020. okt. 17.

Eredményesnek tartja az elmúlt egy év munkáját, és példásnak a több pártból verbuvált képviselők szövetségét, nyilatkozta Szabó Zsolt, a "Rajta, Újváros!" Egyesület frakcióvezetője. A legfontosabb, hogy sikerült talpon maradnia a városnak, állította. Interjú.

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

2020. okt. 17.

A dunaújvárosi görögkatolikus templom szentelését tartják október 18-án, vasárnap. Az eseményen Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke mond misét. Mivel az épületbe csak korlátozott számban engedhetik be a híveket, az udvaron egy LED falon is követhetik majd a rendezvényt az érdeklődők. Hangkép az utolsó simításokról.

Legközelebb a Kertvárosban lomtalanítanak

Legközelebb a Kertvárosban lomtalanítanak

2020. okt. 16.

Folytatják a "városjáró" lomtalanítás-sorozatot, az önkormányzat és a Dunanett Kft. következő akciójára a Kertvárosban kerül sor október 17-én, szombaton. Helyszínek és időpontok, tételes lista a hajtás után!

Hogy mindenki mozoghasson – a pénz ne legyen akadály!

Hogy mindenki mozoghasson – a pénz ne legyen akadály!

2020. okt. 16.

Mindenki számára ingyenes edzést biztosít az önkormányzat a Patyolat udvarban hetente egyszer. A városvezetés a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és három szakképzett trénerrel közösen indítja el a kezdeményezést jövő hét keddtől. Regisztrálj, regisztráljon mielőbb!