Új mesével támadnak a telefonos csalók – új akciót kezdett a rendőrség

Öcaline - 2020. szeptember 24.

A városban és környékén nem lankadt az utóbbi időszakban a telefonos csalók aktivitása – ráadásul mostanában rendőröknek adják ki magukat a bűnözők. A helyi rendőrkapitányság nagy erőkkel nyomoz, ráadásul munkatársai a megelőzés lehetőségeire hívják fel a lakosság figyelmét. Segíts te is a szomszéd néninek/bácsinak – figyelmeztesd a veszélyre!

A megyei főkapitányság kommunikációs szolgálatától kapott friss összegzés szerint a közelmúltban Dunaújvárosból és környékéről számos bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy ismeretlen tettesek idős embereket próbáltak tévedésbe ejteni. A csalók a korábban már hasábjainkon is ismertetett "unokázós" módszert követik – azonban már új mesével rukkolnak ki. A szóvivői összegzés szerint a kiszemelt, idős éveiben járó áldozatokat telefonon hívják fel, és azok jó szándékára, segíteni akarására alapozva rendőrnek adják ki magukat. A hívott személy rokonának balesetokozása, vagy sérülése miatt felmerült költségei fedezése érdekében kérnek mihamarabb jelentős összegű pénzt, de előfordul, hogy az "unoka" ügyének eltussolása a hivatkozási alap. Az új köntösben visszatérő régi módszer visszatérő eleme az is, hogy a csalók legtöbbször közlik, hogy egy átvevőt küldenek a pénzért, ékszerért, vagy egy megjelölt helyre vitetik az értékeket.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság ismeretlen tettesek ellen csalás kísérlete miatt indított büntetőeljárásban vizsgálja a történteket.

Mindezek mellett a dunaújvárosi bűnmegelőzési szakemberek szerdán helyi bevásárlóközpontok, áruházak közelében, valamint parkolókban figyelemfelhívó szórólapokkal és hasznos tanácsokkal látták el a bűncselekmény tekintetében leginkább veszélyeztetett korúakat.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy hasonló hívások esetén azonnal legyenek gyanakvók, és ellenőrizzék a hívások valóságtartalmát! Hivatalos személy nem kér pénzt, sem rendőr, sem mentő, sem tűzoltó. Soha ne adjanak át pénzt vagy értéktárgyat idegennek! A rendőrség továbbá arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait!

A lényeg: bűncselekmény gyanúja esetén azonnal tegyenek bejelentést a Telefontanú nap 24 órájában elérhető 80/555-111-es zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívószámon.

(Fotó: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Rendőrség: a halott férfi kiléte ügyében kezdtek eljárást

Rendőrség: a halott férfi kiléte ügyében kezdtek eljárást

2020. okt. 20.

Közigazgatási hatósági eljárást kezdett egy ismeretlen személy rendkívüli halála miatt a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya. Az ügyben felhívással fordultak a nyilvánossághoz. Minden segítség, akár még egy megosztás is számíthat!

Letartóztatásban a kerékpáros támadó

Letartóztatásban a kerékpáros támadó

2020. okt. 19.

A Fejér Megyei Főügyészség kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta annak a férfinak a letartóztatását, aki két nap alatt három, köztük egy idős sértettet támadott meg a városban, értesült a DO.

Régészeti leleteket talált, vádemelést javasolnak ellene

Régészeti leleteket talált, vádemelést javasolnak ellene

2020. okt. 18.

A kunszentmiklósi nyomozók lopás miatt javasolnak vádemelést egy szabadszállási férfi ellen, aki a gyanú szerint megtartotta magának a földben talált régészeti leleteket - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján.

Tűz ütött ki a Búzavirág utcában

Tűz ütött ki a Búzavirág utcában

2020. okt. 18.

A berendezési tárgyak égnek egy ház huszonnégy négyzetméteres melléképületében, a dunaújvárosi Búzavirág utcában.

Elzárt települések és utak az árvíz miatt Borsodban

Elzárt települések és utak az árvíz miatt Borsodban

2020. okt. 17.

Az éjszaka és a hajnali órákban tovább nőtt a Hernád áradása miatt lezárt útszakaszok és elzárt települések száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel szombaton.

Bringával fosztott ki egy asszonyt – gyorsan elcsípték

Bringával fosztott ki egy asszonyt – gyorsan elcsípték

2020. okt. 17.

Kifosztás és más vagyon elleni bűncselekmény miatt kezdtek eljárást a dunaújvárosi rendőrök egy férfi ellen, aki kerékpárról támadt meg egy asszonyt a Domanovszky téren pénteken este. Gyorsan elcsípték a támadót, és kiderült, nem ez az egyetlen ügye.
 

Keresik a maszkos mobiltolvajt

Keresik a maszkos mobiltolvajt

2020. okt. 15.

Lopás miatt kezdett eljárást a dunaújvárosi rendőrség ismeretlen tettes ellen – a férfi azonosítása érdekében a lakosság segítségét kérik. Felhívás.