Városi kutyatartási etikett 3. – a "póráz nélküli" foglalkozások

2020. szeptember 11. (péntek) 11:33 - doszerk

Az alapvető városi kutyatartási etikett egyik főszabálya, hogy a gazda elsődleges célja a kutya ösztöneinek kielégítése. Ebbe az etetésen, itatáson kívül természetesen a foglalkoztatási is beletartozik – első olvasásra talán meglepő, de most a póráz nélküli élet mellett török lándzsát. 

A harmonikus gazdi-kutya kapcsolat eléréséhez a fent említett triász egyensúlya kell. Az elérésében sokat segít, ha tudjuk az általunk választott fajta igényeit. Ez keverék kutyáknál persze nehezebb, de ha figyelmesek vagyunk, egész hamar kiderülhet, mit is szeretne. Itt jön a bökkenő.

Inger kell a kedvencnek!

Gyorsan kiderül ugyanis, hogy bizony nem elég minden nap ugyanakkor, ugyanoda, ugyanazokhoz a kutyákhoz levinni kedvencünket. Hosszú távon az ingerszegény élet viselkedésproblémákat okoz.
És itt jön a képbe a fő témánk: elengedhetetlen a póráz nélküli séta, a sport, a foglalkozás –szerencsére térségünkben rengeteg zöld terület áll a kutyások rendelkezésére, ahol tudnak kedvükre csatangolni a gazdik a kutyákkal. Mindemellett több kutyás társaság is összeverődött a kutyások által látogatott frekventált helyeken. Ezeknek a csoportoknak a dinamikája már több órányi együttléten alapul, így az első és legfontosabb szabály, hogy kérdés nélkül ne engedjük oda a kutyákat ilyen csoportokhoz. Ez azért fontos, mert elkerülhetjük a nagyobb összezörrenéseket.
Amikor a kutyánk a többi kutyával játszik, és ismerősök vesznek minket körül, hajlamosak vagyunk lazítani a kontrollt. Ez több szempontból is helytelen:
– bármikor baleset történhet, mert nem segítünk a konfliktusok megoldásában
– a kutyánk elszaladhat, mert máshonnan nagyobb ingert kap

Előre az arany középúton!

Az sem jó, ha séta közben folyamatosan zargatjuk négylábú társunkat. Tapasztalataink szerint két véglet jelenik meg sétáltatás közben; vagy túl sokat beszélnek a kutyához ("ne menj oda, hagyd, fúj, elég, gyere már vissza") vagy pedig egyáltalán nem beszélnek a gazdák a kutyáikhoz és lemaradva a helyzetekről már csak utána kiabálnak az ebnek, majd sűrű elnézést kérnek a másik gazditól. Természetesen itt is az arany középút vezet el a célig – vagyis határozottan, de csak kellő mértékben instruáljuk a kutyát a póráz nélküli időszakban, különben egyszerűen “betelik” a kutyánk agya.
Sétálás esetén többedmagunkkal ugyanúgy hajlamosak vagyunk lazítani a kontrollon, ami a fentebb említett következményekhez vezethet.. Fokozott ingerkörnyezetben (erdőben, mezőn) erre még jobban figyelnünk kell. Főleg ha tudjuk, hogy kutyánk hajlamos elszaladni a felbukkanó vadak után.
Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a kutyával való közös póráz nélküli programok nem arról szólnak, hogy a gondolatainkba révedve csak önmagunkra figyeljünk. Ilyenkor az ember ki tud kapcsolni és el tudja felejteni a mindennapos gondokat – még úgy is, ha közben a kutyájára fókuszál. A folyamatos kommunikáció, cselekedeteinek figyelése rengeteg örömteli pillanattal ajándékozhat meg minket –, az önmagában csodálatosan komplex viselkedéssorozattal, ahogyan feltérképezi a környezetét. Kár lenne kihagyni egy kis mobilozásért.

Czibere Cecília – Duna Dog Center
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Mozaik

Esőemberek: fuss velük, fuss értük – negyedszerre is!

Esőemberek: fuss velük, fuss értük – negyedszerre is!

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Idén immár negyedszerre szervezi meg jótékony célú közösségi akcióját a Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület: a "Fuss velünk, fuss értünk!" programjára a Dózsa Mozicentrum előtti téren várják a résztvevőket szombaton.

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Fátyolfelhő és napsütés, kellemes meleg. Holnaptól becsúnyul, állítólag.

Még meleg, de már befutnak a felhők, csapadékkal

Még meleg, de már befutnak a felhők, csapadékkal

2020. szeptember 23. (szerda)

Jó volna már egy (két, három) nap kiadós esőkkel, és ma végre esélyes, hogy megérkezik térségünkbe a csapadékzóna.
 

Babahordozás járvány idején (2.)

Babahordozás járvány idején (2.)

2020. szeptember 22. (kedd)

Mini sorozatunk első részében arról olvashattak, hogy a hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik, de előnyeit még fokozottabban érezzük a koronavírus tilalmai esetén. Szakértőnk, B. Dániel Alexandra hordozási tanácsadó, kisgyermeknevelő folytatja az okfejtést – itt a második, befejező rész! 

Tényleg, de TÉNYLEG az utolsó zavartalan nyári nap

Tényleg, de TÉNYLEG az utolsó zavartalan nyári nap

2020. szeptember 22. (kedd)

Az indián nyár még egyet lobban, aztán elbúcsúzik – este már befuthat a közelgő front előszele. De: ma még napos és meleg időnk lesz!

Kitart még a meleg idő – és csak a hét közepétől várható csapadék

Kitart még a meleg idő – és csak a hét közepétől várható csapadék

2020. szeptember 21. (hétfő)

A hét első napjaiban még biztos marad a meleg, csapadékmentes idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Durva meleg, 30 fok lesz kedden, változás a hét közepén várható, de az igazi ősz csak a hét végén érkezik. 

Csípős reggel, kellemes kirándulós nap

Csípős reggel, kellemes kirándulós nap

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ha beleírom a címbe, hogy küszöbön a fagyok, összerezzentek, pedig így van, a talaj mentén már igen-igen hűvös a reggel. De aztán…