Városi kutyatartási etikett 4. – ingoványos terepen

doszerk - 2020. szeptember 25. 10:38

Az előző cikkekben tényeken alapuló, biztos dolgokat osztottam meg veletek a városi kutyatartási etikettel, pontosabban a póráz nélküli foglalkozásokkal kapcsolatban. Most egy kicsit ingoványosabb, jobbára ugyanakkor tapasztalati tényeken alapuló tudásról írok. 

A póráz nélküli séták elég megosztó érzelmeket váltanak ki a gazdik nagy többségéből. Van, aki imádja – csak ne kelljen pórázt rakni soha a kutyára sehol. A másik tábor pedig szenved, mert bár elengedi a kutyáját, de közben retteg, hogy mikor jön másik kutya szembe, hol viszi el legközelebb valamilyen szag a kutyát, vagy mit fog legközelebb felenni.
Az utóbbi gazdákhoz szeretnénk igazán szólni.

Higgyétek el, egyik kutya sem tökéletes!

Minden kutya egyedi és igenis sajátos igényei vannak, hiába állítja Manci néni a kutyafuttatón, hogy márpedig a te állatodnak szó szerint kutya kötelessége játszani és kijönni minden másik kutyával (mert nem), vagy mindig az első pisszentésre visszajönni (mert nem). A feladat ez esetben számunkra adott, és egyetlen tanáccsal összefoglalható: valós elvárásokat támasszunk a kutyáink felé!
A legfontosabb az, hogy bízzatok önmagatokban, a kutyáitokban és a közöttetek lévő dinamikus és bizalmi alapú kapcsolatban. Nálatok senki nem ismeri jobban őt.
Nincs azzal semmi baj, ha nem élvezi a többi kutya társaságát, és inkább veletek labdázik, tanul vagy csak bóklászik. Azzal sincsen, ha elviszik a szagok, addig, amíg kontrollálható. A gond ott kezdődik, amikor a kutya veszi át az irányítást. 
Van pár alapszabály, amit mindentől függetlenül be kell tartani:
– ha idegen kutya keresztezi az utatokat, hívjátok be a sajátot, és kérjétek erre a másik gazdit is; ezt követően mehet az ismerkedés
– ha félős a kutyátok, akkor se kapjátok fel, csak hívjátok be, és vagy váltsatok irányt, vagy mindig legyen mögöttetek a kutyátok, és kérjétek meg a másik gazdit, hogy hívja be az övét
– ha kitámadna a kutyátok, tegyétek magatok mögé kontrollált helyzetbe, és kérjétek meg a másik gazdát, hogy hívja be az övét; ha ez nem sikerül, akkor marad az irányváltás és eltávolodás lehetősége.
Talán ennyi, amit jó tanácsként tudunk mondani.

A póráz nélküli séták alapja a harmonikus kapcsolat.

Ennek hiányában rettenetesen sok negatív stressz ér titeket és a kutyákat is – ami viszont egyértelműen kapcsolatromboló hatású. Sajnos ez akár odáig is fajulhat, hogy a gazda már semmilyen körülmények között sem meri elengedni a kutyáját. Ezt sosem szabad megvárni. Ha ezt érzitek, vagy csak felmerül bennetek, hogy ne is legyen póráz nélküli séta, mindenképpen kérjétek kutyaiskola segítségét!

Czibere Cecília – Duna Dog Center
(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

2024. már. 18.

Familiáris viszonylatban elég rég hoztak lázba a rugdalódzók és a gyermekjátékok, mégis nagyon gyorsan berántott, le is nyűgözött a Tökmagbazár legutóbbi forgataga a Munkásművelődési Központban.

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

2024. már. 18.

A periódus végén, azaz vasárnap csak 10 fok körüli maximumok lehetnek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint, ráadásul a héten többször előfordulnak hajnalban fagypont körüli értékek is.

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

2024. már. 18.

Talán sokat hallottál már az Access Consciousness rendszeréről, az Access Bars terápiáról, és talán felkeltette az érdeklődésedet az energetikai fiatalításként emlegetett Access Facelift kezelés is. (X)

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

2024. már. 17.

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az egész folyamatba csak akkor érdemes belevágni, ha pontosan tudjuk, hogy mit is csinálunk. (X)

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

2024. már. 17.

Várhatóan több száz vendég, jobbára az intézmény padjait egykor koptató "örökdiák" teszi tiszteletét a Széchenyi István Gimnázium alapítása 70. évfordulóját ünneplő egész napos dzsemborin – a Nagy Találkozás kavalkádjának jövő szombaton ad otthont a gimi, itt  a részletes program!

A megfelelő sípcsontvédő kiválasztása labdarúgáshoz

A megfelelő sípcsontvédő kiválasztása labdarúgáshoz

2024. már. 17.

A futball a világ legnépszerűbb sportja. Nagy előnye, hogy bárhol, bármikor el lehet kezdeni, hisz nagyon kevés kiegészítőre van szükség. (X)

Hogyan segíti egy mobilalkalmazás az elektromos autónk hatékony töltését?

Hogyan segíti egy mobilalkalmazás az elektromos autónk hatékony töltését?

2024. már. 16.

A villanyautók tulajdonosai közt gyakori téma az akkumulátor hatékonyságának növelése. Nem csoda, hogy az elmúlt hónapokban egyre több mobilalkalmazás került a piacra, melyek célja, hogy megkönnyítsék az elektromos járművek töltését. (X)