Dunaújváros Hetilap

Városvédők Újtelepért: gazdag kínálat a családi ÖKO-napon

2020. szeptember 15. (kedd) 19:59 - Öcaline

Műszaki és fémhulladékgyűjtés, véradás, BikeSafe, egzotikus rovarkiállítás, kézműves vásár – csak a legfontosabb tételek a Városvédők Újtelepért Egyesület immár hetedszerre rendezendő ÖKO-napi kínálatából. Mindenkit várnak szeptember 19-én, azaz most szombaton – gazdag programmal!

Tudjuk a szlogent: Újtelepen minden kicsit más – ám az ÖKO-nap hagyományosan nagy forgatag minden alkalommal, és ha a szervezők szándékai szerint alakul minden, nem lesz ez másként idén sem. Hetedszerre vág neki ugyanis a  Városvédők Újtelepért Egyesület a kavalkád megszervezésének – és a család minden tagjára gondoltak a városvédők. A rendezvény helyszíne a Vak Bottyán utca és Móra Ferenc utca sarka lesz – figyelem. fontos: a vendégek csak a Móricz Zsigmond utca irányából közelíthetik meg a bázist (a forgalmat a Városvédő Polgárőrség irányítja).
Az ÖKO-map fókuszában az újtelepi közösség egyik „védjegyévé” vált műszaki és fémhulladékgyűjtés lesz, de a nagy érdeklődés miatt idén is karöltve várják a város lakóit a Magyar Vöröskereszttel és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályával véradásra és kerékpár BikeSafe regisztrációra is.
Fontos információkat osztott meg a kezdési időpontokkal kapcsolatban lapunkkal Nyári Ica, az egyesület alelnöke – lássuk sorban. A műszaki és fémhulladékgyűjtés, kupakleadás a rovarkiállítás (melyen Bálint Norbert gyűjtővel Dél-Amerikai kalandjairól is beszélgethetünk) a könyv-és kézműves vásár reggel 8-kor kezdődik a 13 óráig tart, a véradás és a bringavédelmi akcióra 10-14 óra között várják az érdeklődőket. A Dunanett a gyerekek nagy örömére idén is egy igazi kukásautóval járul hozzá a nap sikeréhez, emellett helyben sütött kürtőskalács is csalogatja a vendégeket.

Végül, de közel sem utolsósorban essen szó arról, mi minden vihető a polgárőrök által őrzött konténerekbe. Műszaki hulladék alatt érthető bármi, ami elektromos, akkumulátoros vagy elemes háztartási vagy ipari gép, a hajszárítótól a vasalón át a legnagyobb hűtő és  bojler, a gázkazán, mikró, gáztűzhely, grillsütő. Fém hulladék alatt pedig a serpenyő, fazék, evőeszköz, fém vasalódeszka váza, kerti székek fém váza, a kerítésdrót, fém vödör szintén mehet – de kiemelték: sem olajos, sem betonos hulladékot nem tudnak átvenni (rozsdás lehet, ezért is dobjuk ki). Még egy fontos változás: a jogszabályok módosulása miatt szeptembertől a kocka tévéket és kocka monitorokat már nem vehetik át. 
Az átvételt most is az E-Elektra Zrt felügyeli, míg az összegyűlt kupakok árából idén év végén is gyerekeknek szeretnének ajándékokat vásárolni.

Remek közösségi akcióra készül Újtelep – legyenek, legyünk ezúttal is sokan!

(Archív fotók: Városvédők Újtelepért Egyesület)

A rovat további hírei: Közélet

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az elismeréseket követően fogadás várta a megjelenteket.

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Új rendszer szerint, városrészenként szervezik meg az őszi lomtalanítást városunkban – elsőként a Római városrész kerül sorra, méghozzá most szombaton. Felhívásunkhoz rendhagyó, egy olvasónk által készített fotókból válogatott extra képtárat mellékelünk; a ráadás: DSTV-hangkép.

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

2020. szeptember 23. (szerda)

A Vasmű aranykoráról szóló könyv bemutatójának adott otthont az Intercisa Múzeum második emeleti előadóterme a napokban. Az acél szépsége címet viselő kötet szerkesztője Szente Tünde, aki összesen 35 érintett bevonásával foglalta össze Horváth István, a Dunaferr korábbi vezérigazgatójának dunaújvárosi pályafutását. Hangkép.

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

2020. szeptember 22. (kedd)

Gazdag kínálattal, színes programmal ért véget az Európai Mobilitási Hét eseménysorozata: a Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap eseményeivel a Vasvári iskola előtt és a Petőfi ligetben várták az érdeklődőket.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

2020. szeptember 22. (kedd)

A "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciója megdöbbenéssel értesült Cserna Gábornak, a Fidesz helyi elnökének a kirohanásáról, amelyben közgyűlési mandátumának visszaadására szólította fel Gombos Istvánt, hangzott el Szabó Zsolt frakcióvezető Városházán tartott ma délelőtti sajtótájékoztatóján.