Dunaújváros Hetilap

Városvédők Újtelepért: gazdag kínálat a családi ÖKO-napon

Öcaline - 2020. szeptember 15.

Műszaki és fémhulladékgyűjtés, véradás, BikeSafe, egzotikus rovarkiállítás, kézműves vásár – csak a legfontosabb tételek a Városvédők Újtelepért Egyesület immár hetedszerre rendezendő ÖKO-napi kínálatából. Mindenkit várnak szeptember 19-én, azaz most szombaton – gazdag programmal!

Tudjuk a szlogent: Újtelepen minden kicsit más – ám az ÖKO-nap hagyományosan nagy forgatag minden alkalommal, és ha a szervezők szándékai szerint alakul minden, nem lesz ez másként idén sem. Hetedszerre vág neki ugyanis a  Városvédők Újtelepért Egyesület a kavalkád megszervezésének – és a család minden tagjára gondoltak a városvédők. A rendezvény helyszíne a Vak Bottyán utca és Móra Ferenc utca sarka lesz – figyelem. fontos: a vendégek csak a Móricz Zsigmond utca irányából közelíthetik meg a bázist (a forgalmat a Városvédő Polgárőrség irányítja).
Az ÖKO-map fókuszában az újtelepi közösség egyik „védjegyévé” vált műszaki és fémhulladékgyűjtés lesz, de a nagy érdeklődés miatt idén is karöltve várják a város lakóit a Magyar Vöröskereszttel és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályával véradásra és kerékpár BikeSafe regisztrációra is.
Fontos információkat osztott meg a kezdési időpontokkal kapcsolatban lapunkkal Nyári Ica, az egyesület alelnöke – lássuk sorban. A műszaki és fémhulladékgyűjtés, kupakleadás a rovarkiállítás (melyen Bálint Norbert gyűjtővel Dél-Amerikai kalandjairól is beszélgethetünk) a könyv-és kézműves vásár reggel 8-kor kezdődik a 13 óráig tart, a véradás és a bringavédelmi akcióra 10-14 óra között várják az érdeklődőket. A Dunanett a gyerekek nagy örömére idén is egy igazi kukásautóval járul hozzá a nap sikeréhez, emellett helyben sütött kürtőskalács is csalogatja a vendégeket.

Végül, de közel sem utolsósorban essen szó arról, mi minden vihető a polgárőrök által őrzött konténerekbe. Műszaki hulladék alatt érthető bármi, ami elektromos, akkumulátoros vagy elemes háztartási vagy ipari gép, a hajszárítótól a vasalón át a legnagyobb hűtő és  bojler, a gázkazán, mikró, gáztűzhely, grillsütő. Fém hulladék alatt pedig a serpenyő, fazék, evőeszköz, fém vasalódeszka váza, kerti székek fém váza, a kerítésdrót, fém vödör szintén mehet – de kiemelték: sem olajos, sem betonos hulladékot nem tudnak átvenni (rozsdás lehet, ezért is dobjuk ki). Még egy fontos változás: a jogszabályok módosulása miatt szeptembertől a kocka tévéket és kocka monitorokat már nem vehetik át. 
Az átvételt most is az E-Elektra Zrt felügyeli, míg az összegyűlt kupakok árából idén év végén is gyerekeknek szeretnének ajándékokat vásárolni.

Remek közösségi akcióra készül Újtelep – legyenek, legyünk ezúttal is sokan!

(Archív fotók: Városvédők Újtelepért Egyesület)

A rovat további hírei: Közélet

Nagy kérdés, lesz-e „Lex Dunaújváros”...

Nagy kérdés, lesz-e „Lex Dunaújváros”...

2020. okt. 21.

Közös sajtótájékoztatót tartott az önkormányzati hitelfelvételek kapcsán Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. A terv a Lex Dunaújváros névvel illetett törvényjavaslat benyújtása. 

Méltó helyet keresnek a szovjet emlékműnek

Méltó helyet keresnek a szovjet emlékműnek

2020. okt. 21.

A kistemető közelmúltban kezdeményezett rendbetétele mellett szintén a kegyelethez kapcsolódó téma a 10-es körzetben a II. világháborús szovjet emlékmű áthelyezése. A tervekről Orosz Csaba önkormányzati képviselő szolgált összegzéssel.

Látszik a fény a cső végén

Látszik a fény a cső végén

2020. okt. 20.

Szinte a csatorna-beruházások megkezdésével egyidejűleg kezdtek jelentkezni a vízelvezetési problémák a Barsi Dénes utcában: amellett, hogy a szennyvíz is felszínre kezdett törni, az esővíz is jelentős problémákat okoz ezen a területen.

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

2020. okt. 19.

Ünnepélyes keretek között, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke templomszentelő miséjével koronázva vehette birtokba új templomát vasárnap a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet. A biztonsági, egészségvédelmi előírások miatt a hívek egy része a szabadtéri LED-falon követhette az eseményeket.

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

2020. okt. 18.

Különleges hangszerrel gyarapodott az értelmi és halmozottan sérült emberek és családjaik "Mindannyian Mások Vagyunk" Egyesületének eszközparkja: a különleges hangolású Handpan nevű instrumentumot adományként kapta a szervezet. Az átadás-átvételt az MMK-ban rendezték a közelmúltban, bemutató és gyakorlás kíséretében!

"Az első év a kármentésről szólt…"

"Az első év a kármentésről szólt…"

2020. okt. 17.

Eredményesnek tartja az elmúlt egy év munkáját, és példásnak a több pártból verbuvált képviselők szövetségét, nyilatkozta Szabó Zsolt, a "Rajta, Újváros!" Egyesület frakcióvezetője. A legfontosabb, hogy sikerült talpon maradnia a városnak, állította. Interjú.

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

2020. okt. 17.

A dunaújvárosi görögkatolikus templom szentelését tartják október 18-án, vasárnap. Az eseményen Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke mond misét. Mivel az épületbe csak korlátozott számban engedhetik be a híveket, az udvaron egy LED falon is követhetik majd a rendezvényt az érdeklődők. Hangkép az utolsó simításokról.