Dunaújváros Hetilap

"Egyenesen, nyíltan képviseljük Dunaújvárost!"

Öcaline - 2020. október 15. 19:41

A "Rajta, Újváros!" Egyesület győzelmét hozó önkormányzati választások óta eltelt egy esztendő eredményeiről kérdezte lapunk Pintér Tamás polgármestert, aki az évértékelő beszélgetés során elárulta: a pandémiás helyzet és a város pénzügyeinek kezelése okozta a legtöbb fejtörést az elmúlt időszakban. Interjú.

Polgármestersége előtt országgyűlési képviselőként dolgozott, ráadásul egyéni körzetben képviselte Dunaújvárost és környékét. Mennyiben más a két munka?
– A két munka teljesen más. Persze a legfontosabb pont közös: mindig Dunaújvárosért dolgoztam. Ami a legmegterhelőbb, hogy országgyűlési képviselőként csak sejtettem, hogy milyen problémák vannak a működésben, most pedig nem csak, hogy tudom, hanem megoldani is nekünk kell. Ez embert próbáló feladat, de jó úton haladunk.
Mi volt az első év legnehezebb feladata?
– Muszáj két dolgot is mondanom. Az egyik a pandémiás helyzet kezelése, ami még jelenleg is tart. A másik a pénzügyi helyzet kezelése, hogy a folyamatos elvonások ellenére úgy működhessen a város, hogy a lakók minél kevesebbet vegyenek észre abból, hogy idén közel 600 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhattunk.
Az eddig eltelt fél évben a járvány nem érintette súlyosan Dunaújvárost, hogy látják a következő időszakot?
– Sajnos csak nagyon kevés információval rendelkezünk, továbbra sem vonják be az önkormányzatokat, miközben a védekezésben fontos döntéseket ruháztak az önkormányzatokra, polgármesterekre. Nagyon örülök neki, hogy eddig ezen a nehéz pályán is sikerült helytállni. Sajnos itt sokszor kellett olyan döntéseket is meghozni, ami a lakosság részéről ellenállásba ütközött, de az eredmények igazolták a védekezés szükségességét. A továbbiakban is mindenben együttműködünk az Operatív Törzzsel, bár sajnos úgy látjuk, hogy munkájukban egyre inkább megjelennek a politikai elemek. 
–  A pénzügyi helyzetről Szabó Zsolt alpolgármester részletesen beszámolt a korábbiakban, polgármesterként hogy látja – a következő évek könnyebbek lesznek?
– Sajnos sokkal könnyebbek biztosan nem, hiszen egy gazdasági válságban vagyunk. Az előző testület az utolsó évét már csak úgy tudta végigvinni, hogy újra adósságba taszította Dunaújvárost, 1500 millió forint értékben. Ha a hitelt nem is számoljuk úgy is 600 millió forinttal kevesebből gazdálkodunk idén. Ha a fideszes vezetés maradt volna, a város valószínűleg már csődben lenne. 
Nem lehet megkerülni a kérdést: jobbikos politikusként van egy DK-s és egy Párbeszédes alpolgármestere is. Együtt tudnak működni?
– Ha nem tudnánk, akkor azzal már tele lenne a fideszes sajtó. Kiváló a munkakapcsolat nem csak az alpolgármesterekkel, hanem a "Rajta, Újváros!" Egyesület minden képviselőjével. Egy közös célunk van, hogy rendbe tegyük Dunaújvárost, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy remekül együtt tudjunk dolgozni. Az egymással való veszekedést meghagyjuk ellenfeleinknek.
Mit tart az első év legnagyobb eredményének?
– Egyértelműen azt, hogy a 600 millió forintos elvonás ellenére működött a város. Ezt a pénzt jórészt menet közben kellett pótolni. Sokan hiányolják a nagy beruházásokat az elmúlt esztendőben. Azt hiszem ebből a 600 millióból lehetett volna bőven fejleszteni. A másik nagy probléma a pazarló működés. Igaz ez a sportingatlanok működésére, ahol ráadásul az engedélyeket is rendbe kell tennünk és igaz ez az élményfürdőre is. A DVG-nél is sikerült rendbe szedni a gazdálkodást, és olyan vezetőt találni a cég élére, aki amellett, hogy minden egyes fillérre odafigyel, a szakmai munkát is kezében tartja.
Az utóbbi időben több feljelentést is az előző vezetés ügyei miatt. Szükséges volt ez?
– Az előző vezetés igyekszik ezt bagatellizálni, sőt, egyenesen áldozatnak mutatni magát. Nem jó kedvünkben tesszük ezt, hanem mert az egyik legfontosabb ígéretünk volt, hogy ki fogjuk vizsgálni a fideszes idők gyanús ügyeit. Ezt tettük meg. Az előző vezetésnek lett volna lehetősége, hogy cáfolja ezeket, nem véletlen, hogy nem tették meg. Sok száz millió forint sorsáról beszélünk, igenis küzdeni fogunk azért, hogy ezt visszaszerezzük Dunaújvárosnak. 
Mit vél a következő év legfontosabb feladatának?
– Itt sem lehet egy dolgot kiemelni, hiszen Dunaújváros nagyon sokszínű. Legfontosabb, hogy biztosítsuk a stabil működést. 2021-ben is további forráselvonásokra számíthat a város, de meg fogjuk oldani ezt is. Kiemelt feladatomnak tekintem a jó közösség megteremtését. A "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői, ahol tudnak, személyesen jelen vannak, és én magam is igyekszem a lehető legtöbb helyen részt venni a város közéletében. Mi egy partnerséget ajánlottunk a városlakóknak. Várjuk a javaslataikat, észrevételeiket, és várjuk a munkájukat is. A legsikeresebb akcióinknak azt tartom, amikor a városvezetés a lakókkal összefogva tudott eredményt elérni. Gondolok itt takarításra vagy hulladékgyűjtésre is. Ezeket a munkákat a lakók is sokkal nagyobb becsben tartják, hiszen nemcsak arról van szó, hogy az ő kérésük valósul meg, hanem az ő kétkezi munkájuk is benne van. Nagyon fontosnak tartom a korábbi vezetéshez képest, hogy a "Rajta, Újváros!" Egyesület minden egyes képviselője elérhető. Bármelyik lakó könnyen elérheti őket. Ahogyan például a vagyonnyilatkozatukat is, hiszen a tiszta közélet megteremtése érdekében ez is egy fontos lépésünk volt, hogy nyilvánosságra hoztuk. Nincs takargatnivalónk, egyenesen, nyíltan képviseljük Dunaújvárost!

Kölesdi Fanni
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.