Dunaújváros Hetilap

"Egyenesen, nyíltan képviseljük Dunaújvárost!"

Öcaline - 2020. október 15.

A "Rajta, Újváros!" Egyesület győzelmét hozó önkormányzati választások óta eltelt egy esztendő eredményeiről kérdezte lapunk Pintér Tamás polgármestert, aki az évértékelő beszélgetés során elárulta: a pandémiás helyzet és a város pénzügyeinek kezelése okozta a legtöbb fejtörést az elmúlt időszakban. Interjú.

Polgármestersége előtt országgyűlési képviselőként dolgozott, ráadásul egyéni körzetben képviselte Dunaújvárost és környékét. Mennyiben más a két munka?
– A két munka teljesen más. Persze a legfontosabb pont közös: mindig Dunaújvárosért dolgoztam. Ami a legmegterhelőbb, hogy országgyűlési képviselőként csak sejtettem, hogy milyen problémák vannak a működésben, most pedig nem csak, hogy tudom, hanem megoldani is nekünk kell. Ez embert próbáló feladat, de jó úton haladunk.
Mi volt az első év legnehezebb feladata?
– Muszáj két dolgot is mondanom. Az egyik a pandémiás helyzet kezelése, ami még jelenleg is tart. A másik a pénzügyi helyzet kezelése, hogy a folyamatos elvonások ellenére úgy működhessen a város, hogy a lakók minél kevesebbet vegyenek észre abból, hogy idén közel 600 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhattunk.
Az eddig eltelt fél évben a járvány nem érintette súlyosan Dunaújvárost, hogy látják a következő időszakot?
– Sajnos csak nagyon kevés információval rendelkezünk, továbbra sem vonják be az önkormányzatokat, miközben a védekezésben fontos döntéseket ruháztak az önkormányzatokra, polgármesterekre. Nagyon örülök neki, hogy eddig ezen a nehéz pályán is sikerült helytállni. Sajnos itt sokszor kellett olyan döntéseket is meghozni, ami a lakosság részéről ellenállásba ütközött, de az eredmények igazolták a védekezés szükségességét. A továbbiakban is mindenben együttműködünk az Operatív Törzzsel, bár sajnos úgy látjuk, hogy munkájukban egyre inkább megjelennek a politikai elemek. 
–  A pénzügyi helyzetről Szabó Zsolt alpolgármester részletesen beszámolt a korábbiakban, polgármesterként hogy látja – a következő évek könnyebbek lesznek?
– Sajnos sokkal könnyebbek biztosan nem, hiszen egy gazdasági válságban vagyunk. Az előző testület az utolsó évét már csak úgy tudta végigvinni, hogy újra adósságba taszította Dunaújvárost, 1500 millió forint értékben. Ha a hitelt nem is számoljuk úgy is 600 millió forinttal kevesebből gazdálkodunk idén. Ha a fideszes vezetés maradt volna, a város valószínűleg már csődben lenne. 
Nem lehet megkerülni a kérdést: jobbikos politikusként van egy DK-s és egy Párbeszédes alpolgármestere is. Együtt tudnak működni?
– Ha nem tudnánk, akkor azzal már tele lenne a fideszes sajtó. Kiváló a munkakapcsolat nem csak az alpolgármesterekkel, hanem a "Rajta, Újváros!" Egyesület minden képviselőjével. Egy közös célunk van, hogy rendbe tegyük Dunaújvárost, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy remekül együtt tudjunk dolgozni. Az egymással való veszekedést meghagyjuk ellenfeleinknek.
Mit tart az első év legnagyobb eredményének?
– Egyértelműen azt, hogy a 600 millió forintos elvonás ellenére működött a város. Ezt a pénzt jórészt menet közben kellett pótolni. Sokan hiányolják a nagy beruházásokat az elmúlt esztendőben. Azt hiszem ebből a 600 millióból lehetett volna bőven fejleszteni. A másik nagy probléma a pazarló működés. Igaz ez a sportingatlanok működésére, ahol ráadásul az engedélyeket is rendbe kell tennünk és igaz ez az élményfürdőre is. A DVG-nél is sikerült rendbe szedni a gazdálkodást, és olyan vezetőt találni a cég élére, aki amellett, hogy minden egyes fillérre odafigyel, a szakmai munkát is kezében tartja.
Az utóbbi időben több feljelentést is az előző vezetés ügyei miatt. Szükséges volt ez?
– Az előző vezetés igyekszik ezt bagatellizálni, sőt, egyenesen áldozatnak mutatni magát. Nem jó kedvünkben tesszük ezt, hanem mert az egyik legfontosabb ígéretünk volt, hogy ki fogjuk vizsgálni a fideszes idők gyanús ügyeit. Ezt tettük meg. Az előző vezetésnek lett volna lehetősége, hogy cáfolja ezeket, nem véletlen, hogy nem tették meg. Sok száz millió forint sorsáról beszélünk, igenis küzdeni fogunk azért, hogy ezt visszaszerezzük Dunaújvárosnak. 
Mit vél a következő év legfontosabb feladatának?
– Itt sem lehet egy dolgot kiemelni, hiszen Dunaújváros nagyon sokszínű. Legfontosabb, hogy biztosítsuk a stabil működést. 2021-ben is további forráselvonásokra számíthat a város, de meg fogjuk oldani ezt is. Kiemelt feladatomnak tekintem a jó közösség megteremtését. A "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői, ahol tudnak, személyesen jelen vannak, és én magam is igyekszem a lehető legtöbb helyen részt venni a város közéletében. Mi egy partnerséget ajánlottunk a városlakóknak. Várjuk a javaslataikat, észrevételeiket, és várjuk a munkájukat is. A legsikeresebb akcióinknak azt tartom, amikor a városvezetés a lakókkal összefogva tudott eredményt elérni. Gondolok itt takarításra vagy hulladékgyűjtésre is. Ezeket a munkákat a lakók is sokkal nagyobb becsben tartják, hiszen nemcsak arról van szó, hogy az ő kérésük valósul meg, hanem az ő kétkezi munkájuk is benne van. Nagyon fontosnak tartom a korábbi vezetéshez képest, hogy a "Rajta, Újváros!" Egyesület minden egyes képviselője elérhető. Bármelyik lakó könnyen elérheti őket. Ahogyan például a vagyonnyilatkozatukat is, hiszen a tiszta közélet megteremtése érdekében ez is egy fontos lépésünk volt, hogy nyilvánosságra hoztuk. Nincs takargatnivalónk, egyenesen, nyíltan képviseljük Dunaújvárost!

Kölesdi Fanni
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Látszik a fény a cső végén

Látszik a fény a cső végén

2020. okt. 20.

Szinte a csatorna-beruházások megkezdésével egyidejűleg kezdtek jelentkezni a vízelvezetési problémák a Barsi Dénes utcában: amellett, hogy a szennyvíz is felszínre kezdett törni, az esővíz is jelentős problémákat okoz ezen a területen.

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

2020. okt. 19.

Ünnepélyes keretek között, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke templomszentelő miséjével koronázva vehette birtokba új templomát vasárnap a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet. A biztonsági, egészségvédelmi előírások miatt a hívek egy része a szabadtéri LED-falon követhette az eseményeket.

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

2020. okt. 18.

Különleges hangszerrel gyarapodott az értelmi és halmozottan sérült emberek és családjaik "Mindannyian Mások Vagyunk" Egyesületének eszközparkja: a különleges hangolású Handpan nevű instrumentumot adományként kapta a szervezet. Az átadás-átvételt az MMK-ban rendezték a közelmúltban, bemutató és gyakorlás kíséretében!

"Az első év a kármentésről szólt…"

"Az első év a kármentésről szólt…"

2020. okt. 17.

Eredményesnek tartja az elmúlt egy év munkáját, és példásnak a több pártból verbuvált képviselők szövetségét, nyilatkozta Szabó Zsolt, a "Rajta, Újváros!" Egyesület frakcióvezetője. A legfontosabb, hogy sikerült talpon maradnia a városnak, állította. Interjú.

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

2020. okt. 17.

A dunaújvárosi görögkatolikus templom szentelését tartják október 18-án, vasárnap. Az eseményen Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke mond misét. Mivel az épületbe csak korlátozott számban engedhetik be a híveket, az udvaron egy LED falon is követhetik majd a rendezvényt az érdeklődők. Hangkép az utolsó simításokról.

Legközelebb a Kertvárosban lomtalanítanak

Legközelebb a Kertvárosban lomtalanítanak

2020. okt. 16.

Folytatják a "városjáró" lomtalanítás-sorozatot, az önkormányzat és a Dunanett Kft. következő akciójára a Kertvárosban kerül sor október 17-én, szombaton. Helyszínek és időpontok, tételes lista a hajtás után!

Hogy mindenki mozoghasson – a pénz ne legyen akadály!

Hogy mindenki mozoghasson – a pénz ne legyen akadály!

2020. okt. 16.

Mindenki számára ingyenes edzést biztosít az önkormányzat a Patyolat udvarban hetente egyszer. A városvezetés a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és három szakképzett trénerrel közösen indítja el a kezdeményezést jövő hét keddtől. Regisztrálj, regisztráljon mielőbb!