Dunaújváros Hetilap

"Egyenesen, nyíltan képviseljük Dunaújvárost!"

Öcaline - 2020. október 15. 19:41

A "Rajta, Újváros!" Egyesület győzelmét hozó önkormányzati választások óta eltelt egy esztendő eredményeiről kérdezte lapunk Pintér Tamás polgármestert, aki az évértékelő beszélgetés során elárulta: a pandémiás helyzet és a város pénzügyeinek kezelése okozta a legtöbb fejtörést az elmúlt időszakban. Interjú.

Polgármestersége előtt országgyűlési képviselőként dolgozott, ráadásul egyéni körzetben képviselte Dunaújvárost és környékét. Mennyiben más a két munka?
– A két munka teljesen más. Persze a legfontosabb pont közös: mindig Dunaújvárosért dolgoztam. Ami a legmegterhelőbb, hogy országgyűlési képviselőként csak sejtettem, hogy milyen problémák vannak a működésben, most pedig nem csak, hogy tudom, hanem megoldani is nekünk kell. Ez embert próbáló feladat, de jó úton haladunk.
Mi volt az első év legnehezebb feladata?
– Muszáj két dolgot is mondanom. Az egyik a pandémiás helyzet kezelése, ami még jelenleg is tart. A másik a pénzügyi helyzet kezelése, hogy a folyamatos elvonások ellenére úgy működhessen a város, hogy a lakók minél kevesebbet vegyenek észre abból, hogy idén közel 600 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhattunk.
Az eddig eltelt fél évben a járvány nem érintette súlyosan Dunaújvárost, hogy látják a következő időszakot?
– Sajnos csak nagyon kevés információval rendelkezünk, továbbra sem vonják be az önkormányzatokat, miközben a védekezésben fontos döntéseket ruháztak az önkormányzatokra, polgármesterekre. Nagyon örülök neki, hogy eddig ezen a nehéz pályán is sikerült helytállni. Sajnos itt sokszor kellett olyan döntéseket is meghozni, ami a lakosság részéről ellenállásba ütközött, de az eredmények igazolták a védekezés szükségességét. A továbbiakban is mindenben együttműködünk az Operatív Törzzsel, bár sajnos úgy látjuk, hogy munkájukban egyre inkább megjelennek a politikai elemek. 
–  A pénzügyi helyzetről Szabó Zsolt alpolgármester részletesen beszámolt a korábbiakban, polgármesterként hogy látja – a következő évek könnyebbek lesznek?
– Sajnos sokkal könnyebbek biztosan nem, hiszen egy gazdasági válságban vagyunk. Az előző testület az utolsó évét már csak úgy tudta végigvinni, hogy újra adósságba taszította Dunaújvárost, 1500 millió forint értékben. Ha a hitelt nem is számoljuk úgy is 600 millió forinttal kevesebből gazdálkodunk idén. Ha a fideszes vezetés maradt volna, a város valószínűleg már csődben lenne. 
Nem lehet megkerülni a kérdést: jobbikos politikusként van egy DK-s és egy Párbeszédes alpolgármestere is. Együtt tudnak működni?
– Ha nem tudnánk, akkor azzal már tele lenne a fideszes sajtó. Kiváló a munkakapcsolat nem csak az alpolgármesterekkel, hanem a "Rajta, Újváros!" Egyesület minden képviselőjével. Egy közös célunk van, hogy rendbe tegyük Dunaújvárost, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy remekül együtt tudjunk dolgozni. Az egymással való veszekedést meghagyjuk ellenfeleinknek.
Mit tart az első év legnagyobb eredményének?
– Egyértelműen azt, hogy a 600 millió forintos elvonás ellenére működött a város. Ezt a pénzt jórészt menet közben kellett pótolni. Sokan hiányolják a nagy beruházásokat az elmúlt esztendőben. Azt hiszem ebből a 600 millióból lehetett volna bőven fejleszteni. A másik nagy probléma a pazarló működés. Igaz ez a sportingatlanok működésére, ahol ráadásul az engedélyeket is rendbe kell tennünk és igaz ez az élményfürdőre is. A DVG-nél is sikerült rendbe szedni a gazdálkodást, és olyan vezetőt találni a cég élére, aki amellett, hogy minden egyes fillérre odafigyel, a szakmai munkát is kezében tartja.
Az utóbbi időben több feljelentést is az előző vezetés ügyei miatt. Szükséges volt ez?
– Az előző vezetés igyekszik ezt bagatellizálni, sőt, egyenesen áldozatnak mutatni magát. Nem jó kedvünkben tesszük ezt, hanem mert az egyik legfontosabb ígéretünk volt, hogy ki fogjuk vizsgálni a fideszes idők gyanús ügyeit. Ezt tettük meg. Az előző vezetésnek lett volna lehetősége, hogy cáfolja ezeket, nem véletlen, hogy nem tették meg. Sok száz millió forint sorsáról beszélünk, igenis küzdeni fogunk azért, hogy ezt visszaszerezzük Dunaújvárosnak. 
Mit vél a következő év legfontosabb feladatának?
– Itt sem lehet egy dolgot kiemelni, hiszen Dunaújváros nagyon sokszínű. Legfontosabb, hogy biztosítsuk a stabil működést. 2021-ben is további forráselvonásokra számíthat a város, de meg fogjuk oldani ezt is. Kiemelt feladatomnak tekintem a jó közösség megteremtését. A "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői, ahol tudnak, személyesen jelen vannak, és én magam is igyekszem a lehető legtöbb helyen részt venni a város közéletében. Mi egy partnerséget ajánlottunk a városlakóknak. Várjuk a javaslataikat, észrevételeiket, és várjuk a munkájukat is. A legsikeresebb akcióinknak azt tartom, amikor a városvezetés a lakókkal összefogva tudott eredményt elérni. Gondolok itt takarításra vagy hulladékgyűjtésre is. Ezeket a munkákat a lakók is sokkal nagyobb becsben tartják, hiszen nemcsak arról van szó, hogy az ő kérésük valósul meg, hanem az ő kétkezi munkájuk is benne van. Nagyon fontosnak tartom a korábbi vezetéshez képest, hogy a "Rajta, Újváros!" Egyesület minden egyes képviselője elérhető. Bármelyik lakó könnyen elérheti őket. Ahogyan például a vagyonnyilatkozatukat is, hiszen a tiszta közélet megteremtése érdekében ez is egy fontos lépésünk volt, hogy nyilvánosságra hoztuk. Nincs takargatnivalónk, egyenesen, nyíltan képviseljük Dunaújvárost!

Kölesdi Fanni
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

2021. szep. 24.

Alig egy hónappal a Világörökségi Bizottság borítékolhatóan pozitív döntése előtt vonta vissza Magyarország a Római limes világörökségi pályázatát arra hivatkozva, hogy a keleti Duna-szakaszban érintett országok kimaradtak a pályázatból. A Bizottság ezúttal nem engedett a magyar nyomásnak: a nyugati szakasz Magyarország részvétele nélkül került fel a Világörökségi Listára.

DSTV: köszönet az autósoknak

DSTV: köszönet az autósoknak

2021. szep. 24.

A Dózsa iskola diákjainak bevonásával szerveztek közlekedésbiztonsági akciót a Szórád Márton úton. (Hangkép)

Közös cél érdekében fogtak össze!

Közös cél érdekében fogtak össze!

2021. szep. 24.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke mellett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje is az összefogás és az előválasztás fontosságára hívta fel a szavazók figyelmét a Városháza téren.

Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát

Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát

2021. szep. 23.

Hónapokkal ezelőtt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester bejelentette, hogy felkérte Nyitrai Mihály fafaragó művészt, hogy készítsen egy, a Jakó házaspár emlékéhez méltó kopjafát. A mű elkészült, szeptember 27-én avatják fel a köztemetőben.

Új fronton folytatódik a város kirablása

Új fronton folytatódik a város kirablása

2021. szep. 23.

Elfogadhatatlannak tartja Fejér megye előzetes integrált területi programjának egyeztetési anyagát a város önkormányzata. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött, a téma hátteréről Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester nyilatkozott lapunknak.

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

2021. szep. 22.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány által alapított elismerés, Az Év Széchenyi Vállalkozása 2021 fődíját érdemelte kategóriájában a Steixner István irányította cég. Gyorshír, nagy gratulációval!

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

2021. szep. 22.

Válassza ön is a közösségi közlekedést: az Autómentes Nap keretében ingyen buszozhat a városi hálózaton! Az utolsó figyelmeztetést a város hivatalos weboldala tette közzé.