Dunaújváros Hetilap

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

doszerk - 2020. október 19. 8:18

Ünnepélyes keretek között, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke templomszentelő miséjével koronázva vehette birtokba új templomát vasárnap a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet. A biztonsági, egészségvédelmi előírások miatt a hívek egy része a szabadtéri LED-falon követhette az eseményeket.

Csaknem egy évvel ezelőtt, október végén kezdődött a dunaújvárosi görögkatolikus templom átépítése. A korábbi épületet "kinőtte" az egyre népesedő gyülekezet, ezért volt szükség a bővítésre. 

Százmilliót meghaladó munkálatok

Kovács István parókus egy korábbi interjúban, amelyet a DSTV-nek adott, elmondta: mivel a dunaújvárosi vállalatoknál, így például a Hankooknál is dolgoznak olyanok, akik az ország más tájairól, a Nyírségből, vagy éppen Borsodból települtek át a városba, ők általában hamar eljutnak a helyi közösséghez, sőt, egészen új hívek is csatlakoznak hozzájuk időről időre. Emiatt volt szükség arra a beruházásra, amely tavaly október végén kezdődött.
A szentelést követően Kovács István kérdésünkre kiemelte: széleskörű összefogással valósult meg a kivitelezés, amelyért nagyon hálás mind a híveknek, mind pedig a vállalkozóknak, akik a külső- belső megújulást elősegítették. A templom a mai kor elvárásainak megfelelő mosdó blokkal, akadálymentesített bejárattal, mozgáskorlátozott mellékhelyiséggel, korszerű fűtési berendezéssel, klímával van ellátva, és nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az ablakok, valamint a tető is magán viselje a bizánci építészet jellegzetességeit, ezzel is hangsúlyozva: modern, ám mégis hagyománytisztelő görögkatolikus egyházi épületről van szó. Összesen mintegy száztízmillió forintból valósult meg a beruházás, amelynek költségeibe az egyházmegye mellett Dunaújváros önkormányzata, illetve vállalkozók felajánlásai is bekerültek. 

A szeretet közössége

A szentelésen a körzet önkormányzati képviselője, Orosz Csaba mellett jelen volt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester és Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője, valamint Szóládi Zoltán, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója is, akinek jelenlétét egy másik örömteli esemény is indokolta. Emellett az összetartást, az összetartozás élményét emeli ki, hogy más, történelmi egyházak képviselő is (evangélikus, vagy akár római katolikus) tiszteletüket tették az eseményen – ezt már Barta Endre alpolgármester emelte ki a mise után adott interjúban. 
Mint mondta: csupán egy hatalom, egy közösség lehet, amely épít egy olyan világban, ahol mostanában a rombolás, a gyűlölet, a széthúzás kapott erőre. Ez a közösség, ez az erő pedig a szeretet ereje, a szeretet közössége – hangsúlyozta Barta Endre. Az egymás iránti szeretet és tisztelet viszi előre a kisebb-nagyobb egységeket. Az alpolgármester hangsúlyozta: Kovács István jó kapcsolatot ápol a dunaújvárosi egyházak atyáival, lelkipásztori munkássága pedig kiemelten fontos Dunaújváros szempontjából.

"Csodálatos fordulat"

A szentelést követően egy ünnepélyes fogadást tartottak a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, amely az idei tanévtől egyházi intézményként működik: jelenleg az egyetlen görögkatolikus általános iskola a Dunántúlon. Ezen a rendezvényen részt vett Kálló Gergely országgyűlési képviselő is, aki egy történelmi áttekintést is adott beszédében. Mint kifejtette, egykor Sztálinvárosnak hívták Dunaújvárost, így a sors különös egybeesése, hogy új görögkatolikus templomot avathattak fel, hiszen a maga korában Romzsa Teodor volt az, aki híveit saját nyelvükön szólította meg, aki szembeszállt a szovjet hatalommal, ami miatt Sztálin üldöztette, ki is végeztette őt. "Csodálatos fordulat", fogalmazott Kálló Gergely, hozzátéve, sok sikert kívánt Kovács István parókusnak a lélekmentő és lélekemelő munkához, amelyet a templomban végez majd. 
A képviselő beszédét követően a fogadáson megjelentek Kocsis Fülöp érsek vezetésével egy rövid imádsággal zárták a felszólalásokat.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A görögkatolikus templom szentelése

A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.