Dunaújváros Hetilap

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

doszerk - 2020. október 19. 8:18

Ünnepélyes keretek között, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke templomszentelő miséjével koronázva vehette birtokba új templomát vasárnap a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet. A biztonsági, egészségvédelmi előírások miatt a hívek egy része a szabadtéri LED-falon követhette az eseményeket.

Csaknem egy évvel ezelőtt, október végén kezdődött a dunaújvárosi görögkatolikus templom átépítése. A korábbi épületet "kinőtte" az egyre népesedő gyülekezet, ezért volt szükség a bővítésre. 

Százmilliót meghaladó munkálatok

Kovács István parókus egy korábbi interjúban, amelyet a DSTV-nek adott, elmondta: mivel a dunaújvárosi vállalatoknál, így például a Hankooknál is dolgoznak olyanok, akik az ország más tájairól, a Nyírségből, vagy éppen Borsodból települtek át a városba, ők általában hamar eljutnak a helyi közösséghez, sőt, egészen új hívek is csatlakoznak hozzájuk időről időre. Emiatt volt szükség arra a beruházásra, amely tavaly október végén kezdődött.
A szentelést követően Kovács István kérdésünkre kiemelte: széleskörű összefogással valósult meg a kivitelezés, amelyért nagyon hálás mind a híveknek, mind pedig a vállalkozóknak, akik a külső- belső megújulást elősegítették. A templom a mai kor elvárásainak megfelelő mosdó blokkal, akadálymentesített bejárattal, mozgáskorlátozott mellékhelyiséggel, korszerű fűtési berendezéssel, klímával van ellátva, és nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az ablakok, valamint a tető is magán viselje a bizánci építészet jellegzetességeit, ezzel is hangsúlyozva: modern, ám mégis hagyománytisztelő görögkatolikus egyházi épületről van szó. Összesen mintegy száztízmillió forintból valósult meg a beruházás, amelynek költségeibe az egyházmegye mellett Dunaújváros önkormányzata, illetve vállalkozók felajánlásai is bekerültek. 

A szeretet közössége

A szentelésen a körzet önkormányzati képviselője, Orosz Csaba mellett jelen volt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester és Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője, valamint Szóládi Zoltán, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója is, akinek jelenlétét egy másik örömteli esemény is indokolta. Emellett az összetartást, az összetartozás élményét emeli ki, hogy más, történelmi egyházak képviselő is (evangélikus, vagy akár római katolikus) tiszteletüket tették az eseményen – ezt már Barta Endre alpolgármester emelte ki a mise után adott interjúban. 
Mint mondta: csupán egy hatalom, egy közösség lehet, amely épít egy olyan világban, ahol mostanában a rombolás, a gyűlölet, a széthúzás kapott erőre. Ez a közösség, ez az erő pedig a szeretet ereje, a szeretet közössége – hangsúlyozta Barta Endre. Az egymás iránti szeretet és tisztelet viszi előre a kisebb-nagyobb egységeket. Az alpolgármester hangsúlyozta: Kovács István jó kapcsolatot ápol a dunaújvárosi egyházak atyáival, lelkipásztori munkássága pedig kiemelten fontos Dunaújváros szempontjából.

"Csodálatos fordulat"

A szentelést követően egy ünnepélyes fogadást tartottak a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, amely az idei tanévtől egyházi intézményként működik: jelenleg az egyetlen görögkatolikus általános iskola a Dunántúlon. Ezen a rendezvényen részt vett Kálló Gergely országgyűlési képviselő is, aki egy történelmi áttekintést is adott beszédében. Mint kifejtette, egykor Sztálinvárosnak hívták Dunaújvárost, így a sors különös egybeesése, hogy új görögkatolikus templomot avathattak fel, hiszen a maga korában Romzsa Teodor volt az, aki híveit saját nyelvükön szólította meg, aki szembeszállt a szovjet hatalommal, ami miatt Sztálin üldöztette, ki is végeztette őt. "Csodálatos fordulat", fogalmazott Kálló Gergely, hozzátéve, sok sikert kívánt Kovács István parókusnak a lélekmentő és lélekemelő munkához, amelyet a templomban végez majd. 
A képviselő beszédét követően a fogadáson megjelentek Kocsis Fülöp érsek vezetésével egy rövid imádsággal zárták a felszólalásokat.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A görögkatolikus templom szentelése

A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:
A görögkatolikus templom szentelése - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

2022. jan. 22.

Három helyszínen is komoly munkálatok kezdődtek az elmúlt időszakban a város közterein – a DVG szakemberei az Erste Bank mögötti területen és a Gagarin téren metszettek és takarítottak, míg a volt ADU iskola melletti térségben megkezdődött a 70 autó elhelyezését biztosító parkoló kialakítása.

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

2022. jan. 21.

Választási értesítő, névjegyzék, ajánlásgyűjtés, kampányidőszak – választási kisokost állítottunk össze a 2022-es országgyűlési választás előtt, a határidők dzsungelében kalauzunk dr. Molnár Attila jegyző, a helyi választási iroda vezetője volt.

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

2022. jan. 21.

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a "CseppetSem!" program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése. 

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

2022. jan. 20.

Összesen 28 tétel szerepelt a közgyűlés előtt az önkormányzat nyílt, majd zárt ülésén a Városháza közgyűlési termében csütörtökön – fajsúlyos tételek egész soráról döntöttek a képviselők.

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

2022. jan. 20.

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

2022. jan. 19.

A nyílt ülésen 23, majd zárt ajtók mögött további 2 tételről dönthetnek a képviselők a Városházán csütörtökön délelőtt.

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

2022. jan. 19.

Az országgyűlési választás kapcsán jelent meg Pintér Tamás polgármester összegzése a város hivatalos oldalán. Mutatom!