Ez európai szövetség elnöke távozott az IWF "őrült" vezetéséből

doszerk - 2020. október 17. 8:45

Antonio Urso kilépett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökségéből, a testület "őrült és romboló magatartása" miatt.

MTI-fotó

A sportág európai szövetségének elnöki tisztét ellátó olasz sportvezető döntéséről a főleg olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz számolt be pénteki terjedelmes írásában. Urso távozását megelőzte az IWF-vezetés három napon belül hozott ellentmondásos döntéssorozata, amellyel előbb leváltotta az év eleje óta hivatalban lévő ideiglenes elnököt, az amerikai Ursula Papandreát, helyére még kedden az IWF első alelnökét, a thaiföldi Intarat Yodbangtoeyt állította, akit viszont már csütörtökön "kicserélt" a nemzetközi szövetség orvosi bizottságát irányító brit Michael Iranira. Utóbbi lépést az elnökség az után hajtotta végre, hogy Papandrea eltávolításának hírére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) aggodalommal reagált, erőteljesen kifogásolva a döntés meghozatalának módját és az amerikai helyére megválasztott új ideiglenes elnök személyét is. A múlt hét közepén Thomas Bach NOB-elnök már hangot adott aggodalmának az IWF vezetésével kapcsolatosan, és úgy vélte, hogy veszélybe kerülhet a sportág jelenléte a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon.

Az IWF-en belüli reformokat szorgalmazó, és e törekvéseiben a NOB támogatását is élvező Papandrea ez év januárjától látta el a szövetség megbízott vezetőjének tisztét, miután Aján Tamás - a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán - lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról. Az elnökség online-ülés keretében - az érintett távollétében - döntött Papandrea leváltásáról és Yodbangtoey kinevezéséről. Utóbbi - akit a McLaren-jelentés szintén korrupciós vádakkal illetett - annak a Thaiföldnek a képviselője, amelyet súlyemelőinek tömeges doppingesetei nyomán kitiltottak a 2020-as tokiói olimpiáról. Az IWF - Urso távozásával 18 fősre csökkent - elnökségének tagjai közül hét olyan országot képvisel, amely súlyemelői doppingügyeinek nagy száma miatt vagy egyet sem, vagy csak néhány versenyzőt küldhet a jövő év nyarára halasztott ötkarikás játékokra.

Irani kinevezését kevéssel követte az Aján Tamással szemben korábban két elnökválasztáson is alulmaradt Urso lemondása, aki az insidethegames értékelése szerint a Papandrea-féle reformok támogatója volt. Távozását közlő levelében úgy indokolt, hogy már nem ért egyet az elnökség irányvonalával, amely számára "őrültnek és rombolónak tűnik a világ súlyemelésének jövőjét illetően". Közben a nemzetközi szövetség több tagországa is rendkívüli kongresszust sürget, amelyet az IWF alapszabálya szerint 90 napon belül meg kell tartani, ha a tagság egyötöde úgy akarja. Az insidethegames tudomása szerint a szükséges számot - a 38-at - már túl is lépték a kongresszust követelők. A brit sportági szövetség elnöke, Ashley Metcalfe kijelentette: az IWF teljes elnökségének le kell mondania, és új választásokra van szükség.

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.