Időjárás: visszatér a szép csöndes, napos ősz

Öcaline - 2020. október 19. 7:31

A változóan felhős kezdetek után napos időt ígér a következő időszakra a DO meteorológiai szakértője: szerdán már 20 fok körüli értékekkel számolhatunk, aztán párás, ködös napok jönnek. A hét végére kirándulóidő várható, de esőköpeny is ajánlott!

"20 fok is lehet szerdán!" – ezzel a tételmondattal kezdte szokásos hétindító előrejelzését Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szakértő szerkesztője. A változás előszele már ma megérkezik, mert reggel még felhős időre van kilátás, de aztán legalább néhány órás napsütés várható. Gyenge zápor inkább csak a Dunántúlon fordulhat elő. Gyenge marad a délkeletire forduló szél. A csípős reggel után 13-16 fok közötti csúcsokkal számolhatunk – de jellemzően frontmentes időnk lesz.
A friss modellek szerint kedden is szép idő várható – a hajnali pára, helyenként köd után nagyrészt napos idő lesz, de az északkeleti tájakon rétegfelhős lehet az ég. Csapadék nem fordul elő, csöndes, nyugodt őszi nap lesz, 15-16 fok körüli értékekkel. Valódi változás szerdán várható, amikor több fokkal melegebb levegő érkezik hazánk térségébe: délnyugaton már 20 fok is lehet. Az ország északkeleti felén réteg- máshol fátyolfelhős időre van kilátás. Nem lesz eső, viszont a délnyugati szél nagy területen lesz erős, a Dunántúlon viharos. 
Innentől napos és rétegfelhős periódusok váltakoznak – csütörtökön ködös reggelre ébredhetünk, amely csak lassan oszlik fel. 15-20 fokos enyhe idő valószínű, de a tartósan párás tájakon hidegebb lesz a középtávú előrejelzések specialistája szerint.
Nemzeti ünnepünkön, vagyis pénteken reggelre többfelé képződik pára, illetve köd, elszórtan szitálás alakul ki, majd már előfordulhat egy-egy futó zápor, néhol eső is. Ezzel együtt enyhe idő várható, 17-19 fokos csúcshőmérséklettel.
A hét vége is változékony időt ígér, párás, ködös reggelekkel és helyenként változó intenzitású csapadékkal. Némiképp visszaesik a hőmérséklet, de nap közben szombaton és vasárnap is 16-18 fok lehet.

A hosszú hétvégén tehát érdemes kiadós kirándulásokkal tervezni – de nem árt az esőkabátot is bepakolni a hátizsákba...

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)