Dunaújváros Hetilap

Közvilágítás: a Fidesz sötét öröksége

doszerk - 2020. október 28. 17:31

A közvilágításról tartott közös sajtótájékoztatót Szabó Zsolt alpolgármester és Raduka Zsuzsanna önkormányzati képviselő a Városházán. Mint elhangzott: ötszáz láthatósági mellényt osztanak ki az általános iskolásoknak. Szabó Zsolt az eseményen elmondta, amint lehetőségük lesz rá, megreformálják a város közvilágítását – várhatóan jövő februárjától kezdődhet el.

Hosszú és sötét fideszes örökség – így jellemezte 2015-ben lezajlott közvilágítás-korszerűsítési beruházást Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági és koordinációs alpolgármestere a Városházán tartott mai sajtótájékoztatón.

Minőségi(?) váltás

Abban a „mutyihullámban”, amit az elmúlt években a fideszes városvezetés lebonyolított, az egyik legkiemelkedőbb a közvilágítás- korszerűsítés volt, amelynek nyomán Dunaújváros sötétségbe borult – így kezdte a sajtótájékoztatón tartott ismertetőjét Szabó Zsolt alpolgármester. Hozzátette: ez 2015-ben történt, azóta is sújtó öröksége ez a fideszes városvezetésnek, amelyet Cserna Gábor hagyott örökül. Mint elárulta: a beruházás feltétele volt, hogy ne csökkenjen a lámpatestek fényteljesítménye, viszont ezt követően gazdaságosabb legyen a működtetés. Kiemelte: a projekt lezárulása után ezek ellenőrzését a minisztérium által megbízott szakemberek fényes nappal végezték el. Ahogyan fogalmazott: ez is mutatja a projekt „sikerét”. Mint mondta: ugyanakkor, amikor dunaújvárosiak arra vállalkoztak, hogy olyan, extrémsportnak minősülő tevékenységet folytassanak, mint egy gyalogátkelő helyen történő áthaladás, vagy éppen az esti autóvezetés, saját szemükkel láthatták (vagy inkább: nem láthatták – a szerk.) az eredményeket. Kifejtette: a Dunaújvárosban található 4400 lámpatestből mintegy 1800-at érintett ez a beruházás, amely összesen mintegy 255 millió forint értékben valósult meg. 

Látszik a fény az ötéves időszak végén

Szabó Zsolt kifejtette: a jelenlegi városvezetés betartja a korábbi ígéretet – döntés született , már  el is indították azt az auditot, ami ahhoz szükséges, hogy elszámolható legyen a városi közvilágítás, és ennek megfelelően át fogják alakítani azt. Azonban erre a pályázati előírások miatt az ötéves fenntartási időszak lezárulása után van lehetőség – azaz leghamarabb 2021. februárjában kezdődhetnek el a konkrét intézkedések. 
Addig sem tétlenkedik az önkormányzat, ígérte az alpolgármester: kiírják például a tervezési, mérési feladatokra irányuló közbeszerzést, hogy a lehető leghamarabb, már a jövő évben rendbe tehessék a közvilágítást. Szabó Zsolt elmondta: mivel a miniszterelnök veje is érintett volt az ehhez hasonló beruházásokban, minden bizonnyal ennek tudható be ez az öt esztendőre szóló megkötés, amely időszak alatt nem nyúlhatnak a lámpákhoz. 

Felelősen – szülőként és képviselőként

A sajtótájékoztatón Raduka Zsuzsanna önkormányzati képviselő elmondta: egyelőre meg van kötve a kezük, ezért a világítás hatékonyságán nem tudnak változtatni, azonban kiemelt céljuk, hogy elkerülhetőek legyenek a balesetek.  Elsődlegesen a legfiatalabb generációk védelmére törekszenek a korai sötétedést hozó őszi időszakban. Természetesen a közvilágítás kérdése minden dunaújvárosi lakost érint, és bár most még ugyan meg van kötve a kezük, ám a tervezésről szóló közbeszerzési eljárás kiírása mellett az önkormányzat ötszáz darab láthatósági mellényt vásárolt, amelyet eljuttatnak az általános iskolákhoz, ahol az intézmények munkatársai, dolgozói osztják majd ki ezeket a gyermekek között. 
Raduka Zsuzsanna hangsúlyozta: nemcsak képviselőként, hanem szülőként is fontosnak tartja, hogy segítsék a legfiatalabbak testi épségének megőrzését. Ennek szemléltetésére egy fotót is hozott, amelyen látszik, hogy egy autóvezető számára mennyire észrevehető egy gyalogos, amennyiben láthatósági mellényt visel, és mennyire nehezen fedezhető fel annak viselése nélkül. Mint mondta: az őszi-téli időszakban egyébként is meglehetősen nagy problémát okozhat a biztonságos gyalogos közlekedés – vagyis mindenképpen a gyermekek védelmére szolgálhat a mellény.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!