Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: két tárlat – és most sajnos zárlat

Öcaline - 2020. november 17. 10:36

Már az előkészületekre és a megnyitóra is a vírus veszélyhelyzet árnyéka vetült, de a java csak a múlt héten következett: szerda óta zárva tart a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D),  a közönség csak a járványügyi szigorítások után láthatja Tarr Hajnalka és Fridvalszki Márk alkotásait. De addig: irány a web!

Két eltérő karakterű, nézőpontú, stílusú alkotó önálló tárlatával, Tarr Hajnalka In Vitro "H" című bemutatójával, valamint Fridvalszki Márk Future Perfect – Befejezett jövő című kiállításával folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) sorozata. Illetve: folytatódott, egészen múlt szerdáig.

Baljós árnyak

Már a kiállítás előkészületeire, valamint a megnyitóra is rányomta a bélyegét a koronavírus veszélyhelyzet második hulláma; a Németországban élő/alkotó Fridvalszki Márk hazatérése a bemutató létrehozásának idejére túl kockázatos lett volna. Így végül Zemlényi-Kovács Barnabás kritikusra, művészeti íróra, a tárlat kurátorára és az ICA-D csapatára hárult a feladat, hogy az alkotói "távrendezés" nyomán végső formába öntsék a kollekciót.
Szintén cifra kacskaringó vezetett Tarr Hajnalka különös és különleges érzékenységű bemutatója, az In Vitro "H" megnyitójáig: Mélyi József művészettörténész ugyanis felvételről mondta el méltatását, lévén az esemény előtt pár nappal karanténba kényszerült.

Korlátos mutatvány

A java azonban csak szerdától következett: a lapunk hasábjain is részletezett országos szigorítások nem kerülték el a kortárs művészet dunaújvárosi bázisát. Az intézmény a korlátozások bejelentése nyomán azonnal közleményt jelentetett meg a hivatalos oldalán – íme:
"Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a járványhelyzet miatt hamarosan életbe lépő országos rendelet értelmében a Kortárs Művészeti Intézet 2020. november 11-től előre láthatólag 30 napig zárva tart. Kiállításaink ezen időszak alatt sajnos nem látogathatóak, tervezett programjaink elmaradnak. A veszélyhelyzet megszűnése után tárlatainkat meghosszabbított nyitva tartással újra megtekinthetik majd. Részletes információkkal decemberben jelentkezünk!"

Online is, majd élőben is

A hirtelen jött "átállás" nyomán több olyan terv is körvonalazódik, amelyek a két tárlat megismerését, bemutatását szolgálják – igaz, csak az interneten át, mondta érdeklődésünkre Deák Nóra igazgató:
– Most még nagyon a tervezés fázisában vagyunk, de az biztos, hogy mindkét bemutatót meghosszabbítjuk, hogy a közönség élőben is láthassa ezt a két különleges kiállítást. A zárlat időszakára is vannak terveink, egyebek mellett online tárlatvezetésre is készülünk, de a kiállításhoz kapcsolódó eseményeket, pontosabban a jelen helyzetben online tartalmakat is tervezünk. Igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten igazodni a különleges kihíváshoz, és persze az a célunk, hogy a korlátozás ellenére is a lehető legtöbben megismerjék új bemutatóinkat.
Ami biztos: két eltérő karakterű, de egyaránt különleges hangütésű tárlat várja – előbb online, majd élőben is – a vendégeket az ICA-D összes termeiben.  Tarr Hajnalka In Vitro „H” című sorozata először szerepel kiállításon – már ebből eredően is izgalmas élményt kínál a dunaújvárosi bemutató a szakma és a nagyközönség számára. Míg Fridvalszki Márk Future Perfect – Befejezett jövő című anyaga az alkotó elmúlt években készített, utópikus korszakokat feltáró "archeo-futurológiai" műveit mutatja be. A dunaújvárosi kiállításon szintén először láthatóak együtt a hatvannyolcas és a nyolcvankilences évek jövő-romjaira fókuszáló munkák – a nyitás után megtekintésük kötelezően ajánlott!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!