Koronavírus - kedd éjféltől jönnek a komolyabb korlátozások

doszerk - 2020. november 9. 11:12

Amennyiben az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli fölhatalmazást, akkor kedd éjféltől kijárási tilalmat vezetnek be este 8 óra és hajnali 5 óra között.

A járvány Európában továbbra is felszálló ágban van. A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren Európában 8 millióan betegedtek meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Kiemelte, a kórházakat felkészítették és minden egészségügyi eszköz rendelkezésre áll (ágy, lélegeztetőgép, maszk), azonban az egészségügyi dolgozók száma véges. Ráadásul vakcina megkerekléséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosok és az ápolók nem tudnak megbírózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért kell csökkenteni a megbetegedések számát. Azonban a maszkviselés már nem elegendő, ezért újabb szigorításokat kell bevezetni – mondta.

Az Országgyűlés kedden 90 napra megadhatja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást. Ha megszavazzák a rendkívüli jogrendet, akkor kedd éjféltől újabb intézkedéseket vezetnek be. a következő 30 napra:

- Este 20 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz.
- 20 óráig mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába és a munkából való hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.
- Minden gyülekezés tilos. Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
- Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatások este 19 órakor bezárnak. A szállodák csak üzleti célból utazó vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
- Általános rendezvénytilalom lép érvénybe, a múzeumok, színházak, mozik, kulturális és közösségi terek, fedett uszodák is zárva lesznek. Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi, illetve polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek – tehát a tanúk, a szülők és a testvérek – vehetnek részt.

- Az egyetemeken, főiskolákon, valamint a középiskolai szférában online oktatásra térnek át, a bölcsődék, óvodák és általános iskolák nyitva lesznek, az ott dolgozókat heti rendszerességgel tesztelik.

- A sporteseményeket zár kapuk mögött rendezik, amatőr csapatsport tilos, az egyéni szabadtéren megengedett.

(OPH)

A rovat további hírei: Mozaik

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

2024. máj. 07.

A Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete partner szervezetét, a csepregi Farkas Sándor Egyletet látta vendégül a napokban. A vendégek megismerkedhettek Dunaújvárossal – meglepte őket városunk, és nagyon tetszett nekik, amit láttak.

Nyárias meleg után erős lehűlés

Nyárias meleg után erős lehűlés

2024. máj. 06.

Ma még napsütés és nyárias értékek, keddtől esős napok jönnek, lehűléssel, ígéri a DO időjárási szakértője. A hét vége is változékony marad, lesz egy hamisítatlan áprilisi hetünk!

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!