Koronavírus: szigorodó szabályok – már hétfőtől

Öcaline - 2020. november 1. 10:46

Mivel egyre gyorsabb a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon, a kormány november 2-án, hétfőn kezdődően keményebb szabályokat vezet be; szigorúbb maszkviselési előírásokkal és karanténszabályokkal számolhatunk, és az ígéret szerint vége a hatósági türelemnek is. Összegzés, figyelmeztető célzattal!

Brutális fertőzöttségi mértéket, és még európai viszonylatban is komoly terjedési mutatókat jeleztek a koronavírus-járvány adatai hazánkban októberben. 

Durva számok

Az MTI friss összegzése néhány egészen friss példával is szolgál: a péntek reggeli adatok három szempontból is a legsúlyosabbak voltak a járvány itthoni történetében. Soha ennyien nem haltak meg egy napon belül – 65 ember vesztette életét –, 24 óra alatt még soha ennyi új fertőzöttet nem regisztráltak (3286), és soha ennyi ember nem került egy nap leforgása alatt kórházba a fertőzés nyomán (556). 
A szombat reggeli mutató egy szempontból még ezeken is túltett – 3908 embernél azonosították a vírus jelenlétét. Ráadásul mára újabb két rekord dőlt meg, a friss adatsor szerint 69 ember vesztette életét a vírus következtében, emellett 4205 a kórházban ápoltak száma. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma is igen magas, alig marad el a szombati csúcstól; 3878 fő... 

Szigorodó szabályok

A járvány terjedésének sebessége miatt az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján jelentették be, hogy szigorítják a maszkviselési szabályokat, a változásokat a Magyar Közlönyben lehet elolvasni. A lényeg: november 2-án, hétfőn kezdődően a hatévesnél fiatalabb gyerekek kivételével mindenkinek kötelező lesz a maszkviselés minden üzlethelyiségben, vendéglátóhelyen, bevásárlóközpontban, zenés-táncos rendezvényen, szórakozóhelyen és a sportrendezvények vendéglátó részein is. 
Csak arra az időre lehet majd levenni a maszkot, amíg eszik vagy iszik az ember, illetve ha asztalnál ül. A szigorodó szabályok szerint a maszkot úgy kell viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Figyelem, fontos: a szigorítással párhuzamosan jelentősen nő hétfőtől a szabályszegést elnéző üzletekre kiróható bírságok, valamint emelkedik a szankciók mértéke is – a felső határ 1 milliós bírság és akár 1 éves bezárás is lehet!
A most életbe lépő szigorítások követik a karanténszabályok múlt hétfői változását; ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését; azt a törvényi előírások nyomán automatikusan és azonnal meg kell kezdeni.

(Via MTI; a kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Levelek a Jézuskának – már most szép siker, de folytatódik a gyűjtés!

Levelek a Jézuskának – már most szép siker, de folytatódik a gyűjtés!

2022. dec. 04.

Az elmúlt esztendőkben is nagyot gurult az autós Mikulások és a DO/DSTV stábja közös ajándékgyűjtő akciója – és már most biztos, idén is szép sikert arat a közösségi kezdeményezés. De folytatódik a gyűjtés, segíthet mindenki, aki tud!

Keressük együtt Dunaújváros Kedvenceit!

Keressük együtt Dunaújváros Kedvenceit!

2022. dec. 03.

Újra napvilágot látott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog évzáró akciója – itt a Dunaújváros Kedvence 2022 kezdeményezés, jöhetnek, illetve mehetnek a javaslatok! Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Tökmag Bazár

DSTV: ünnepelt a Tökmag Bazár

2022. dec. 03.

Egyéves születésnapról tudósít a DSTV összeállítása. Az MMK-ban zászlót bontott Tökmag Bazár kifejezetten a kisgyermekes családok számára életre hívott kezdeményezése folyamatos fejlődött –népszerűségét az árusok és látogatók folyamatosan növekvő száma is igazolja. Hangkép.
 

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

2022. dec. 01.

2021 óta töretlen népszerűségnek örvend a szauna-szeánsz Dunaújvárosban,mától régi-új helyszínen, a Dunaújvárosi Kempingben, a megszokott formában érhető el a közkedvelt szolgáltatás. 

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

2022. dec. 01.

Önkifejezés, szabadság, boldogság – ezek lesznek a fő témái annak az online bemutatónak, amelyet a Mezőföld Népfőiskolai Társaság együttműködésével szerveznek jövő csütörtökön. Idejében szólok, érdemes már most regisztrálni!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!