Dunaújváros Hetilap

Rendbetették, felszentelték: az összefogás diadala a kistemetőben

doszerk - 2020. november 2. 10:16

Csaknem egy hónapon keresztül dolgoztak a pentelei kistemetőben önkéntesek, akik a terület rendbe hozását, megszépítését, kitakarítását tűzték ki célul. Mindenszentekkor közös gyertyagyújtással, imával és a kápolna, valamint a kistemető újraszentelésével zárult a terület rendbe hozásának első fázisa.

Az elmúlt hetekben több zsáknyi szeméttől szabadították meg a résztvevők a nyughelyek környékét. A munkálatokban Tóth Kálmán és Orosz Csaba önkormányzati képviselők, valamint az Intercisa Múzeum munkatársai is aktívan részt vettek. 

Nyugodjanak békében...

Közös gyertyagyújtással, imával és a kápolna, valamint a kistemető újraszentelésével zárult le a terület rendbe hozásának, kitakarításának első fázisa – az ünnepi alkalomra vasárnap kora délután került sor a kápolnánál. A szentelésen a Czeglédi Péter Pál református, Stermeczki András evangélikus lelkész, Braun Ervin, a dunaújvárosi baptista felekezet vezetője, Szeleczki Csaba római katolikus plébános helyettes és Kovács István görögkatolikus parókus vezette a szertartást. 
Az eseményen Tóth Kálmán, a "Rajta, Újváros! Egyesület" önkormányzati képviselője elmondta: három hétvégén, szombati alkalmakkor diákokkal, önkéntesekkel, valamint a múzeum munkatársaival közösen takarították ki a temetőt, ezt követően pedig az itt található sírok renoválását tervezik, amibe a temetői szolgáltatás ellátásával megbízott céget is bevonják majd. Mint elárulta: reményeik szerint a korábban rongálással kidöntött sírok visszakerülhetnek majd eredeti helyükre, és az itt nyugvók békéje zavartalan lesz.

Együtt, összefogva

Tóth Kálmán a folytatást illetően elárulta: a temető köré tervezett kerítés elkészüléséről mát közgyűlési döntésen határoztak, emellett tavasszal gallyazási, tereprendezési munkálatokat is terveznek – ez utóbbiakat az előző hetek munkálataihoz hasonlóan társadalmi munkával. Kiemelte: a múzeum munkatársainak segítségével törekszenek felkutatni a még élő rokonokkal, akiknek hozzátartozói lehetnek a temetőben. 

Ahogyan fogalmazott: a kistemető rendbe tétele az összefogás diadala, de ez az év egyébként is az összefogásról szól Dunaújvárosban – számos olyan kezdeményezést valósítottak meg a "Rajta, Újváros! Egyesület" közreműködésével, amely közösségi kezdeményezés és összefogás nyomán, társadalmi munkában végeztek el. 

Helytörténeti vonatkozások

A munkálatokba Kronászt Margit, az Intercisa Múzeum történésze is bekapcsolódott, aki Orosz Csaba képviselővel közösen egy facebook- csoportban szervezte meg az önkénteseket, és saját maga is részt vett a feladatokban: a szemétszedésben, illetve a rendezési folyamatokban. Mint mondta: a kistemetőt 1805-ben nyitották meg római katolikus temetőként, ekkor már működött a ma ismert és használt temető régebbi része, azonban az új földbirtokosok szándéka az volt, hogy külön temetkezzenek a jobbágyaiktól, ezért hozták létre ezt a kegyeleti helyet. 
A tanítók, a jegyzők, plébánosok, a település elitje számára tartották fent, azonban később a jobbágyok is igénybe vették, így kezdett bővülni.  Az 1960-as években lezárták a temetőt, azonban ma is vannak élő rokonok, így született meg a képviselővel közösen a rendbe hozás ötlete. Ehhez kapcsolódóan Léhiné Butyorka Krisztinával, a múzeum restaurátor hallgató munkatársával közösen célul tűzték ki a sírok állapotának kijavítását is. 

Újraszentelés mindenszentekkor

A kistemető rendbe hozásának első szakasza lezárásaként újraszentelték a kápolnát és a temetőt a keresztény egyházak lelkészei, papjai. Ennek kapcsán Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta: szimbolikus jelentőséggel bír az esemény, hiszen ezzel teszik fel a koronát a korábban elvégzett munkálatokra. Hangsúlyozta: abban, hogy mind az öt keresztény egyház képviselteti magát, jól látszik, hogy az összefogás ezen a téren is működik városunkban. 
Mint az az egyházi köszöntők során elhangzott: a temetők a romolhatatlanságot, a feltámadás reményét szimbolizálják a keresztények számára.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.