Dunaújváros Hetilap

Családok Átmeneti Otthona: ózonos fertőtlenítés – ajándékba

Öcaline - 2020. december 8. 18:52

Egy egész fertőtlenítő flottával, összesen öt berendezéssel vonult föl a napokban egy dunaújvárosi szakipari cég a Családok Átmeneti Otthonában – egy jótét célú felajánlás nyomán pincétől padlásig fertőtlenítették a Frangepán utcai intézményt. Mi meg jól megnéztük.

Ajándékozni öröm, ez eddig tiszta – de olyanról még nem hallottam, hogy egy cég tisztaságot, egészen pontosan ózonos fertőtlenítést ajándékozott volna egy olyan intézménynek, amely egyfelől igényli ezt, másrészt viszont nincs költségvetési kerete ilyen beavatkozásra. Márpedig a napokban éppen ez történt.

Nemes gesztus – most másképp

Négy ózonos fertőtlenítővel, valamint egy bio hidegködöléses felületfertőtlenítő berendezéssel érkeztek az Útkeresés Segítő Szolgálat kötelékében működő Családok Átmeneti Otthona intézményébe a közelmúltban a Duna-Cleaning Kft. szakemberei, mégpedig azzal az elhatározott céllal, hogy mind a lakrészeket, mind a közös helyiségeket, végül pedig az intézmény munkatársainak irodáit is lefertőtlenítsék.

A munkálatokat mintegy adventi-karácsonyi ajándéknak szánta a városunkban tevékenykedő cég, magyarázta az egyik tulajdonos (és egyúttal a berendezések egyik üzembe állítója), Kapuvári Soma:
– Mindenki azzal és úgy segít az ünnepi időszakban, amivel és ahogyan tud – mi erre specializálódtunk, és mivel úgy gondoltuk, az intézménynek szüksége lehet egy ilyen teljes körű és megbízható szolgáltatásra, azzal a céllal üzemeltük be a gépeinket, hogy az átmeneti otthon a szó legszorosabb értelmében megtisztulva vágjon neki az ünnepi időszaknak.

Technológiai háttér

Kapuvári Soma a választott-alkalmazott technológiáról elmondta, az ózon ugyan mérgező gáz, de az eljárás megfelelő szakértői hátérrel extrém biztonságos és hatékony módszer arra, hogy lakó- vagy éppen munkakörnyezetünk, életterünk tiszta és egészséges legyen:
– Környezettünk tisztasága éppen annyira fontos, mint saját magunk tisztasága, és mi éppen ezt a környezeti higiéniát teremtjük meg, méghozzá száz százalékban bio eljárások alkalmazásával – a steril, csíramentes élettérért. Az ózonos technológia a COVID-19 járvány miatt előtérbe került – hiszen minden kórokozót, vírust elpusztít az adott légtérben, illetve felületen –, de számunkra ugyanilyen fontos, hogy az allergiával küzdőkön, a más kórokozóktól szenvedőkön segítsünk. 
A Duna-Cleaning szakértője kérdésünkre a középiskolai kémiaórák világába röpített vissza az ózon remek tulajdonságait hangsúlyozva. Bár nem tárolható és nem szállítható – hiszen létrejötte után nem sokkal visszaalakul a levegő oxigénjévé –, az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag; sok százszorosan hatékonyabb fertőtlenítő hatású a klórnál. Egyszerű, de ellenállhatatlan munkát végez: ha kapcsolatba kerül bármilyen mikroorganizmussal, baktériummal, vírussal, penésszel, de akár gombával vagy szagot okozó elemekkel, akkor megsemmisíti azt. A környezetbarát, teljesen vegyszermentes ózongenerátorral előállított légnemű anyag fertőtlenítő képessége 99,9 százalékos, ráadásul nincs olyan zárt tér, ahol nem alkalmazható – behatol az elérhetetlen felületekre is, és mindenhol bevethető, ahol fontos és szükséges a steril környezet, a tiszta levegő. 

Köszönet a segítségért!

Nagyon örült a felajánlásnak, és persze első szóra elfogadta a Duna-Cleaning segítségét Boross Balázs, a Családok Átmeneti Otthona intézményvezetője:
– Intézményünk természetesen mindent megtesz, hogy folyamatos takarítással, fertőtlenítéssel biztosítsa a az otthon higiéniáját, tisztaságát, ezzel együtt egy ilyen típusú fertőtlenítés sokat segít a munkánkban. A lakrészeket ózongenerátorral fertőtlenítették, a lépcsőházat, pincét pedig a hidegködös technológiával tisztították meg – úgy érzem, ezzel nagyon jól kiegészítették a mi folyamatos tevékenységünket. Ilyen jellegű fertőtlenítés még biztosan nem volt nálunk, nagy köszönet érte!
Az intézményvezető elmondta: a vírus veszélyhelyzet nyomán kicsit megcsappant az adakozási kedv a rászoruló családok számára, de igyekeznek minden lehetséges úton és módon szebbé tenni az otthon lakóinak karácsonyát – immár a korábbinál is tisztább környezetben.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.