Dunaújváros Hetilap

Jószolgálati Otthon: kifogások helyett megoldás

doszerk - 2020. december 8. 12:19

A korlátozó intézkedések miatt látogatási tilalom van érvényben a szociális intézményekben, ami a Jószolgálati Otthon Közalapítvány Bercsényi utcai Ápoló Otthont is érinti: mivel a bentlakó gondozottak emiatt csak a kerítés mellett érintkezhettek rokonaikkal. Eddig. Innentől: gyönyörű történet.

A "Jószoli" ugyanis egy felhívást tett közzé; erre reagálva érkezett az egyik dunaújvárosi építőipari cég felajánlása. 

Boldogító szerepvállalás

Már egy jókora konténert láthatnak azok, akik a Jószolgálati Otthon Közalapítvány Bercsényi úti Ápololó Otthona mellett sétálnak el – az új bázis révén teremtettek lehetőséget arra, hogy az intézmény bentlakói kulturált körülmények között találkozhassanak családtagjaikkal.  Ebben az Épduferr Zrt. volt az intézmény segítségére. Mint Palkovics Milán, a cég igazgatósági elnöke érdeklődésünkre elmondta, testvérével gyermekkoruk óta szem előtt tartják a közösség érdekeit:
– Büszkén mondhatom: mi ebben nőttünk fel, ezt szívtuk magunkba, így minden lehetőséget megragadunk, hogy a társadalmi felelősségvállalás terén lépéseket tegyünk. Amikor olvastam a közalapítvány felhívását, azonnal megtettem a szükséges lépéseket, hogy megoldódjon a látogatás az intézmény lakói számára. Később nagyon meglepett, hogy egy ilyen, számunkra nem is olyan nagy jelentőségű intézkedés mekkora hálát, mekkora örömöt okozott az érintettek számára!

Csudaújváros

A konténeres találkozási pont átadási eseményén a városvezetést Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere képviselte. Mint kiemelte, elgondolkodhatunk rajta, hogy átkereszteljük városunkat:
– Bár kiváló névválasztásnak bizonyult korábban a Dunaújváros, lassan új név válik időszerűvé, ez pedig a "Csudaújváros", amit nem tartok túlzónak, amikor ilyen nemes összefogást látunk. Mintegy 31 gondozott számára válik megoldhatóvá a rendezett, kulturált, és nem utolsósorban biztonságos kapcsolattartás, ami kiemelten fontos ebben az időszakban.

Elővigyázatosság mindenek előtt 

A Bercsényi úti otthon vezetője, Csepelyi Anna az eseményen elmondta: nehéz helyzetbe került intézményük, hiszen szeptember eleje óta csupán kerítésen keresztül érintkezhettek rokonaikkal a bentlakók. Ez már a múlt, ráadásul sikerült valóban biztonságos helyszínt teremteni – a konténer folyamatos tisztításáról is gondoskodnak, emellett rendszeresen ózonnal fertőtlenítik. Mint kiemelte, gondozottjaik nagy örömmel fogadták a felajánlást: 
– Volt, aki egyenesen úgy fogalmazott: a Mikulás hozta ajándékba ezt a konténert. Eddig csupán a kerítés mellett, két méteres távolságot tartva érintkezhettek szeretteikkel a bentlakók, így mindenképpen nagy segítség számunkra, hiszen az esős-hűvös időben is lehetővé teszi a biztonságos kapcsolattartást. 

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.