Menesztette Orbán Viktor Galambos Dénes miniszterelnöki biztost

Öcaline - 2020. december 27. 9:14

A miniszterelnök tökéletes időzítéssel, indoklás nélkül tette vasgyári szívlapártra a térség ipar- és területfejlesztéséért felelős biztosát; a volt fideszes honatya úgy távozhat, hogy Orbán meg se mondta, miért döntött a menesztése mellett. Már nem biztos; hír és háttér a hajtás után.

Dr. Dorkota Lajos felmentése után a térség másik helyi erős embere talpára is útilaput kötött a kormányfő: a december 23-án megjelent Magyar Közlönyben két rövid mondat tudósít arról, hogy Orbán Viktor lényegében azonnali, december 31-i hatállyal megszünteti dr. Galambos Dénes Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosi kinevezését. A térség volt fideszes országgyűlési képviselője – aki egyébként évtizedes távlatban is Dorkota doktor egyik meghatározó embereként ténykedett – ráadásul indoklás nélkül távozik beosztásából.
Dr. Galambos Dénest a miniszterelnök még 2018-ban, az országgyűlési választáson elszenvedett – egyéni körzetekben egyébként csaknem párját ritkító – veresége után nevezte ki a térség ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosává. Feladata az itt működő iparvállalatokkal történő kormányzati egyeztetések lebonyolítása volt.
Ha arra gondolunk, hogy ez az ISD Dunaferr Zrt. esetében – az elmúlt hónapok válsághelyzete, és a kataklizmát mélyítő kormányzati nemtörődömség okán – milyen fényesen sikerült, nem csodálkozhatunk a kormányfő döntésén. Galambos  doktor menesztése nagyon fájhat a Fidesz maroknyi megmaradt csapatának – hiszen az utolsó "erős emberük" távozott a miniszterelnök közvetlen környezetéből. Ugyanakkor Orbán Viktor döntése a helyi többség, vagyis a "Rajta, Újváros!" Egyesület életére is kihatással lehet.

Eddig volt konkrét személy, akihez köthették az átgondolt, felelős kormányzati lépések teljes hiányát Dunaferr-ügyben; mostantól már nincs.

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.