Szép karácsony a Családok Átmeneti Otthonában

Öcaline - 2020. december 28. 18:21

Az alaphírt már közöltük, de a meglepetéseket nem akartuk előre elsütni – most, az ünnepi pillanatok jöjjön egy részletesebb beszámoló arról, milyen remek eredménnyel ért véget a Jaszkari Mikulások és a DO/DSTV kollektívája nagy közös ajándékgyűjtő akciója a Családok Átmeneti Otthona gyermekei javára. 

19-ből 19 – ez a lényeg: 19 kérés ment a Jézuskának karácsony előtt az Útkeresés Segítő Szolgálat intézményeként működő Családok Átmeneti Otthona famíliáitól, és végül, ha némi kacskaringóval is, de pont azt a 19 ajándékot sikerült összegyűjteni, ami szerepelt a kérésekben. Még rózsaszín motor is akadt!

Miért, miben volt más?

Az alapkoncepciót az a korábbi beszélgetés adta, amiben Boross Balázs, az átmeneti otthon szakmai vezetője elárulta, hogy most, a járványhelyzet miatt csökkent az adományozási kedv, és ugyan futnak be karácsony előtt is ajándékok, az itteni családok/gyerekek életéből hiányzik az "írjunk levelet a Jézuskának, és amit kérünk, megkapjuk" csodája. Pont akkor írtam egy riportot a Jaszkari Mikulásokról – Roli és Ricsi december 6-i akciója átütő sikert aratott úgy a városban, mind a közösségi felületeken –, és amikor felvetették, hogy karácsonyra is készülnek valami ajándékgyűjtő megmozdulással, azonnal összeállt a kép. 
Némi tanakodás, törpölés és tervezgetés után kirukkoltunk a Jaszkari Mikulások és a DO/DSTV közös kezdeményezésével, ami a fent vázolt elven alapult: a kérések begyűjtése és összekazlazása után célzott ajándékgyűjtési akciót kezdtünk; a többi ismert. Az ajándékok – itt nem részletezendő konspirációs műveletek után – még múlt szerdán kerültek a Frangepán utcai intézmény közösségi foglalkoztatójába, ahol a Jaszkari Mikulások Mészárosné Libor Ágnesnek, az Útkeresés Segítő Szolgálat igazgatójának, valamint Boross Balázs szakmai vezetőnek adták át az ajándékokat; az intézmény kis lakói pedig szenteste vehették át személyre szabott kincseiket. 
Az akció során összesen 9 lány és 10 fiú kapott ajándékot – a legfiatalabb apróság 3 hónapos, a legidősebb (három) fiatal 15 éves –, öröm az intézményi visszajelzések szerint leírhatatlan volt.

Mert adni TÉNYLEG jó...

Eddig a száraz tények, drága olvasók és aranyos mindenki, most néhány olyan műhelytitok következik, ami egyre-másra, ha tetszik, napra nap megerősítette, hogy érdemes belevágni. Voltak csodás együttállások: pár perces eltéréssel érkezett két felajánlás egy kamasznak (naná, hogy mind a kettőt elfogadtuk); akadt olyan ajándékozó, aki nemcsak örömmel adta, de fel is díszítette a saját unokája alig használt rózsaszín motorját. Volt, aki az ajándék mellé rövid köszöntőt írt; más csokit, szaloncukrot csempészett az ajándékját rejtő tasakba. Akadt olyan ajándékozó, aki egy kis ruhával/sállal fejelte meg jótéteményét; és volt olyan jótét lélek, aki a két Mikulásnak, de még szerénytelenségemnek is összeállított egy-egy kis kollekciót a kislányával, más egy tank benzin árával segítette a Mikulás-kommandó gyűjtőakcióját! És már a jövő zenéje, hogy volt, aki a gyűjtés után jelentkezett egy ajándékötlettel; természetesen Andi felajánlását is köszönettel fogadtuk!

Voltak kacskaringós sztorik is: egy ajándékozó a két meglévő ajándék mellé bevállalt egy harmadikat is, igaz, elmenni már nem tudott érte, de megkérte e sorok – a történetben a begyűjtés során Mikuláspótló Krampuszként szerepet vállalt – íróját, kanyarodjon el a megbeszélt helyre, itt az ajándék ára, tudnak róla, minden oké lesz. A célponthoz, vagyis a Tesco külső telefonos boltjához érve a két fiatal elárusító srác persze nem tudott a dologról (utólag összerakva a történetet, az ajándékozó valószínűleg a főnökükkel beszélt), de amikor meghallották, hogy ajándékba lesz a telótok, azonnal ajándékosztó üzemmódba kapcsoltak. Vihettem a tokot ingyen, és vehettem az árán még egy apróságot egy másik megajándékozottnak. Direkt megfogadtam, hogy ebben a történetben nem fogok forintosítani, de most kivételt teszek: 2800 egységről beszéltünk – de mennyivel többet ért ez a gesztus, ugye!?

Köszönet mindenkinek mindenért!

Végül, de közel sem utolsósorban: ez a tényleg minden ízében gömbölyű, emlékezetes gesztusokkal és szó szerint csodás pillanatokkal pettyezett történet nem jöhetett létre a szeretetteljes összefogás nélkül. Köszönet illeti Mészárosné Libor Ágnest és Boross Balázst, amiért az első pillanattól a kezdeményezés mellé álltak, és köszönet jár az átmeneti otthon teljes kollektívájának a segítségért; a Jézuska-levelek összegyűjtéséért, az akció folyamatos nyomkövetéséért/segítéséért külön is szeretném megköszönni Éles Judit fáradhatatlanságát, ötleteit és kitartó munkáját. Itt is, most is, nem először, de biztosan nem utoljára jár nagy hála a Jaszkari Mikulásoknak: Meskál Roland és Őszi Richárd tevékeny közreműködése, jelenléte, folyamatos támogatása is nagyon kellett az akció sikeréhez!
A legnagyobb köszönettel persze azoknak tartozunk, akik önzetlenségükkel, támogatásukkal szó szerint sikerre vitték kezdeményezésünket. Nekik jár a legnagyobb hála: Kerékgyártó Katalin (Kisapostag); Gelencsérné Hódos Gabriella; Ági (Nagyvenyim); Dórika; Takácsné Klári; Orbán Emőke Márta és Balogh Reni (Emi és Reni, a máltais Mikilányok); Tyukodi Tiborné Andrea (Budapest); Endrefi-Konics Juli (aki két kisfia, Endrefi-Konics Noel és Endrefi-Konics Nolen nevében ajándékozott); és további négy, anonimitást kérő ajándékozó. 

Mindezek után persze nem kérdés: ajándékozni annyira jó, hogy ha lehet, jövőre újra belevágunk – a Jaszkari Mikulásokon biztos nem múlik!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!