Tűzijáték szilveszterkor: mit, hol és kinek szabad?

Öcaline - 2020. december 31. 6:49

Tételes tájékoztatóval szolgált a szilveszteri tűzijáték kapcsán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Jelentősen szigorítanak a szabályokon, minden közkeletű vélekedéssel szemben tilos lesz erkélyről ellőni egy római gyertyát például. Tüzet szüntess; lássuk a részleteket!

A járvány elleni védekezés miatt nemcsak a bulizás és az utcabál, de a közterületi tűzijáték is tilos lesz idén szilveszterkor – és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1. és 2. kategóriába tartozó eszközök használhatók. Minderről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője adott tájékoztatást az MTI-nek. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az eddig megszokott szilveszteri pirotechnikai termékeket most nem is lehet megvásárolni. 
A tűzijátékokat négy osztályba sorolják. Az elsőbe olyanok tartoznak, mint például a tortákra rakható tűzijáték, a másodikba pedig olyan kis kockázatú tűzijátékok tartoznak, amiket a szabadban lehet felhasználni, és amiket gyakorlatilag bármikor megvásárolhat minden 16 évesnél idősebb személy.
A harmadik – idén szilveszterkor tehát tiltott – osztályba már a közepes, szabadtéri használatra szánt tűzijátékok tartoznak. Ezeket lehetett máskor december 28-31. között megvenni és szilveszterkor felhasználni – ezúttal azonban tilos volt ezeket árusítani, és ebből eredően felhasználásuk is tiltott. A negyedik osztályba egyébként azok a pirotechnikai eszközök tartoznak, amelyeket csak a megfelelő jogosultságokkal, engedélyekkel bíró szakemberek használhatnak.
A most szilveszterkor érvényes – a korábbiaknál jóval szigorúbb – szabályok szerint az első két kategóriába tartozó tűzijátékokat lehet, illetve szabad használni, és kizárólag magánterületről indítva. Vagyis: csak kertes házak udvarán lehet tűzijátékozni, társasházak udvarán pedig kizárólag akkor, ha a házirend azt megengedi.

Az OKF felhívása külön is kitér még egy tiltó rendelkezésre: erkélyeken tilos tűzijátékozni – ugyanis extrém balesetveszélyes helyszínnek minősül. A petárdázás pedig – ahogy évek óta mindig – ezúttal is "alapjáraton" tilos. 

(Forrás: MTI; a kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!