Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A Himnusz születésnapja – a magyar kultúra napja

Kölesdi Fanni - 2021. január 22. 10:40

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Több városi intézmény különleges programot időzített az ünnepre!

Az emléknapon hagyományosan országszerte kulturális és művészeti rendezvényeket tartanak – a jelenlegi helyzetre tekintettel azonban idén a magyar kultúra napi programok az online térbe költöztek. 
A Himnusz megírásához kötődő ünnep alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk kulturális értékeinkről, nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak és nemzeti tudatunk erősítésének. 
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén egy nagyobb kéziratcsomag részeként, amelybe a költő folyamatosan másolta be tisztázatait, amelyekben néhol javítások is vannak.
Az ünnep ötletét először Farsang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben, majd a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén felhívást tett közzé az emléknap megrendezésére – amelyet elsőként 1989. január 22-én tartottak, és azóta minden évben ezen  a napon ünnepeljük. 
Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak, és e naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos elismeréseket, városunkban a "Pro Cultura Intercisae" díjat. Az elismerés a kimagasló teljesítményt nyújtó, alkotó-és előadóművészeknek, művészeti közösségeknek vagy személyeknek adományozható, akik a város kultúrájáért, hazai, illetve nemzetközi elismertségéért, maradandót alkottak. Idén azonban a járványügyi helyzetre tekintettel a díj átadását egy későbbi időpontban tervezik. 
Az emléknaphoz kapcsolódó rendezvények pedig az online térbe költöztek. A Munkásművelődési Központ Csupa Csoda Birodalom Népmesepontjának egyik munkatársa,  Csibri Istvánné Erika január 22-ére, a Himnusz megírásának évfordulójára például egy online videót készített, amelyet az MMK webes felületein keresztül érhetnek el az érdeklődők. Ebben a videóban érdekességeket hallhatnak, főként a Himnusz megzenésítéséről, hiszen a zenéjét többször is módosították, sőt, 1945 után tervben volt, hogy más lesz a magyar himnusz, azonban a felkért alkotók, Kodály Zoltán zeneszerző és Illyés Gyula költő megvédték Kölcsey és Erkel Ferenc alkotását.
A József Attila Könyvtár online mesemondó versenyt hirdetett gyermekeknek, ahol részben  zsűri döntése, részben a közönség szavazatai alapján születik eredmény – ennek kihirdetése is a magyar kultúra napján történik.
Végül, de közel sem utolsósorban: az ünnepnap alkalmából fontos szakmai siker bejelentésére készül a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D), a részletekről terveink szerint még ma délután terjedelmes összeállítás jelenik meg hasábjainkon.

(Képünk illusztráció)

A rovat további hírei: Kultúra

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.