A karanténkihívások pszichológiája

Csetnegi László - 2021. január 15. 16:29

Téli depresszió, karantén, szorongás: mindannyiunk által ismert fogalmak. Ezek tüneteiről, kezeléséről kérdeztük Huszár Tamást, a Persona Pszichológiai Tanácsadó Központ munkatársát. 

A téli hónapok több szempontból is megviselik szervezetünket: amellett, hogy a hideg, sötét időszak hatással lehet az immunrendszerünkre, fizikai egészségünkre, akár mentális, lelki problémákat is okozhatnak; emellett a korlátozó intézkedések köre, a "bezárkózás" szintén előnytelen befolyással lehet közérzetünkre. 

Szezonális jellegzetességek 

Huszár Tamás, a Persona Pszichológiai Tanácsadó Központ pszichológusa a DSTV-nek adott interjúban elmondta, a téli depresszió gyakran igényelhet orvosi beavatkozást: 
– Mivel ebben az esetben komoly hormonális problémák is szóba kerülhetnek, ennek kezelése általában gyógyszeres, illetve fényterápiás kezelés is sokat segíthet. A pszichoterápia általában kiegészítésként alkalmazható. Bár hazánkban nem jellemző az erős, hosszan tartó sötétség, mégis összefüggést figyeltek meg abban, hogy ahogyan távolodunk az Egyenlítőtől, annál gyakoribb a téli depresszió. 
Az Egyesült Államokban nagyjából a lakosság öt százalékát érinti, ez az arány fordulhat elő hazánkban is. A pszichológus érdeklődésünkre kiemelte: a depresszió önmagában is egy súlyos dolog, a téli formája szezonális jellegű, azonban a hétköznapi levertségnél sokkal súlyosabb tünetei lehetnek – ráadásul megterhelheti a munkahelyi és személyes kapcsolatokat is. Súlyos esetben az ebben szenvedő akár két hétig ki sem mozdul, és erős bűntudat, szorongás is kísérheti a tünetegyüttest.

Bezártság, karantén fáradtság

Huszár Tamás kiemelte: a karantén miatt olyanok, akik téli depresszióval küzdenek, tavasszal sem tudtak megszabadulni ettől, hiszen korlátozottan volt lehetőség a szabad levegőn tartózkodásra, így kihúzódott a levertség időszaka. A szakember a koronavírus és szorongás kapcsán is elárult érdekességeket: 
– Azok az emberek, akik alapvetően küzdenek valamilyen szorongással, tavasszal, a koronavírus előtérbe kerülésekor kifejezetten jól reagáltak, mivel azt látták, hogy mások is küzdenek egyfajta félelemmel, és az ő problémájuk nem egyedi, egyedülálló. Napjainkban azonban már egyre többször használják a "karanténfáradtság" kifejezést; a korlátozó intézkedések miatt szűkültek a szociális kapcsolataink, a szórakozási lehetőségek, így nehezen pótoljuk ezeket. 
A szakember hangsúlyozta: az online térben folytatott tevékenységek, kapcsolattartás nem helyettesíthetik a valós élményeket – a mindennapokban a jövés-menés a napi rutin része, jelenleg pedig egy helyben ülve próbáljuk megélni ezeket az élményeket. A koronavírus veszélyhelyzet miatti szorongás ráadásul különleges szituációt teremt: a szorongással küzdők valamilyen irreális dologtól félnek, azonban a jelenlegi valós fenyegetettség, amely minket is fenyeget, szeretteinket is érintheti:
– Az emiatt érzett aggódás jogos lehet, így más kezelést igényel; egyfelől előfordulhat, hogy vagy dühvel, vagy pedig tagadással reagálnak elhárító mechanizmusként. Túlreagálás is előfordulhat, amikor valaki attól remél biztonságot, hogy mindent "centire pontosan" betart.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!