Dunaújváros Hetilap

Újabb elemek a Dunaújvárosi Értéktárban

Kölesdi Fanni - 2021. január 27. 18:12

Az evangélikus templom, a Pentele híd és Steixner István munkássága is bekerült a települési értéktárba, amelyet még 2016-ban hozott létre a közgyűlés. Lássuk a legfrissebb tételeket!

A Dunaújvárosi Értéktárba bekerült újabb, a lakosság által javasolt elemekről Barta Endre, humán ügyekért felelős alpolgármester tartott sajtótájékoztatót – közösen Szántó Péterrel, az oktatási, kulturális és társadalmi kapcsolatok bizottsága elnökével és Stermeczki András evangélikus lelkésszel az evangélikus templomban.

Két építmény is bekerült

A bizottság feladata a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, legyen szó a város szempontjából meghatározó jelentőségű szellemi termékről, tárgyról, kulturális alkotásról, hagyományról, jelképről vagy természeti értékről.

A templom az "épített környezet" kategóriában került a Települési Értéktár Bizottság (TÉB) gyűjteményébe; az épület ünnepélyes alapkőletétele 1993. december 4-én volt, felszentelése 1996. május 25-én történt. Az épületegyüttes, amely templomtérből, kiállító helyiségből (galéria), ifjúsági házból és parókiából áll, nemzetközi viszonylatban is elismert építészeti alkotás – az Ybl-díjas építész, Nagy Tamás keze munkáját dicséri. Mint Stermeczki András elmondta, a város közkedvelt közéleti és művészeti tere:
– Amikor az evangélikus templomról esik szó, akkor nem csak a szakrális élet kap hangsúlyt. A különféle koncertek, előadások, kiállítások, összejövetelek körében is ismert a mi épületegyüttesünk. Például ahol most ülünk, ez a kis jurta ház is számos előadásnak, közösségi eseménynek adott otthont. A templom fő tere a hajója, amely az istentiszteleti alkalmakon túl kiváló koncerteknek ad otthont, és abból nyílik a gyülekezeti terem, amelyben jelenleg is van egy kiállítás. Azt gondolom, hogy ez a fajta komplexitás és értékteremtés az elmúlt 25 évben a városunk részévé vált, és sokak számára ismert és örömteli helyévé emelkedett az épületegyüttese.

A sajtótájékoztatón jelen volt Csongor György újságíró, akinek javaslata alapján a Pentele híd is gazdagítja az értéktárat "épített környezet", illetve "ipari és műszaki megoldások" kategóriákban. Az építmény kapcsán Szántó Péter azt mondta, a híd nem csupán két települést köt össze, a Széchenyi-díjjal kitüntetett Nagy Zsolt által tervezett építmény a Dunántúl egy meghatározó településkörzete és az Alföld között teremt kapcsolatot. Mint azt Csongor György kiemelte: a Pentele híd – a fővárosi hidakat leszámítva – a legnagyobb kapacitású híd a folyam magyarországi szakaszán.

Értékként elismert munkásság

Barta Endre elmondta, a harmadik kiválasztott érték Steixner István munkássága, a Steixner Leather Art. Steixner István egyedi, kézzel készített bőr termékeket gyárt. Alkotásai mindegyike teljesen kézzel készül; maga tervezi a mintát, szabja a bőrt, és varrja össze a darabokat. Nemes anyaguknak, aprólékos kidolgozottságuknak és egyedi mintázatuknak köszönhetően valódi értéket képviselnek. István különleges munkáit az elmúlt években harmincnál is több kiállításon és 650 rendezvényen tekinthette meg a közönség.
Barta Endre hozzátette: továbbra is várják a lakosság javaslatait, hogy a Dunaújvárosi Értéktár további elemekkel gazdagodhasson.

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; a többi fotó forrása: dunaujvaros.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.