Változékony, szeles, mozgalmas hét áll előttünk

Öcaline - 2021. január 25. 8:17

Lőttek már a tegnapi tavasznak, ismét téliesre fordul térségünk időjárása a DO meteorológiai szakértőjének friss prognózisa szerint. Közlekedők, figyelem: csúszós pálya és néhol hófúvás (!!!) teszi próbára az útra kelőket!

"Hajnali havazás!" – ezzel a beköszöntéssel kezdte hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu meteorológiai szakportál szerkesztője. Amint tapasztalhatjuk is, ismét téliesre fordult térségünk időjárása, nap közben az ország középső tájain és keleten folytatódik a havazás, és helyenként hófúvás is lehet. A csapadéktömb lassan kelet felé mozdul, ekkor inkább már csak a Tiszántúlon lehet eső, havas eső, északon havazás. Napközben a legtöbb helyen kisüt a nap, inkább már csak északkeleten lehet vegyes csapadék. Sokfelé megerősödik a szél, nap közben 1-6 fok között alakul a hőmérséklet, így a reggelre lehullott hó gyorsan olvadni fog.
A közeli kilátások szintén mozgalmas időt ígérnek a friss modellek szerint: kedden eleinte változóan felhős lesz az ég, majd – jellemzően késő délután, illetve este – északnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik: erős felhősödés valószínű, és főleg északon ismét lehet hózápor, kisebb havazás, havas eső. Végig erős marad a légmozgás, reggel kopogós fagy lehet, délután 2-4 fok között csúcsokkal számolhatunk.
Nyugat, északnyugat felől gyakran erősen megnövekszik a felhőzet szerdán, és elszórtan alakulhat ki hószállingózás, hózápor. Továbbra is erős marad az északnyugati szél – a fagyos reggelt követően 2-5 fok valószínű délután.
A hét közepén újabb csapadékzóna érkezik a középtávú előrejelzések specialistája szerint – csütörtökön nyugat felől borultságig növekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható égi áldás – a kezdeti havazást (közlekedős, vigyázat: néhol ónos esőt!) havas eső, majd egyre inkább eső váltja fel. A délnyugatira forduló szél ismét megerősödik, 2-5 fok között várható a csúcsérték.
A hét második felében enyhülés várható – pénteken borongós idő lesz, többfelé esővel, záporesővel, északkeleten havas esővel. Nap közben helyenként már 10 fok közé enyhül a levegő, ám kicsi az esély, hogy ezt érdemben érezzük: viharossá fokozódhat ugyanis a nyugatias szél. Január utolsó napjai változékony, szeles időt ígérnek; a hajnali fagyok is megszűnnek, nap közben 7-10 fokos értékekkel számolhatunk – és újabb csapadékzóna érkezhet, ennek nyomán szombaton is vasárnap is többfelé lehet eső.

Mozgalmas hetünk lesz – különösen az útra merészkedők figyeljenek nagyon!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Józsa Róbert képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)