Jól kifőzte a Pentelei: átadták az új tankonyhát

Öcaline - 2021. február 5. 17:23

Ünnepelt a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium, ma délelőtt adták át az intézmény frissen kialakított tankonyháját, a hozzá tartozó helyiségekkel együtt.

A járványhelyzet miatt két részletben szervezték meg a ceremóniát a Magyar úti intézményben – tíz órától az önkormányzat, majd a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Agrárkamara, valamint a NÉBIH képviselői tették tiszteletüket az iskola frissen felújított, új funkciót kapott részén.

Szalagátvágás a konyhában

Az ünnepség természetesen szalagátvágással kezdődött, Könyves Ágnes igazgató, valamint Braun Edit, a Zöld Kakas Líceum Kft. ügyvezetője, a gyakorlati képzésért felelős tanműhely-vezető a bevetésre váró konyhai eszközök, csillogó sütők és dagasztógépek, fényes pultok közegében, Kálló Gergely országgyűlési képviselő, Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, továbbá Orosz Csaba, a körzet önkormányzati képviselője jelenlétében adta át az új oktatóbázist a diákoknak.
Az ünnepség kiszolgáló részben rendezett köszöntőkkel folytatódott, Könyves Ágnes igazgató az ünnep fontosságára, az elhivatottságra és a fejlesztések fontosságára hívta fel a megjelentek figyelmét:
– Ünnepelni azokkal az emberekkel öröm, akikkel együtt élünk meg pillanatokat, vagy akik együtt gondolkodnak velünk, vagy akár a távolból szurkolnak. Ma csupa olyan embert hívtunk meg, akik számára fontos az, amit ma elértünk. Fontos, mert mindannyiunk szívében jelentős helyet foglal el a fiatal generáció; tavaly együtt örülhettünk a Civil díj 2020 – Legnagyobb hatású projekt díjnak, melyet az országos elismertségnek örvendő mentálhigiénés programunknak köszönhetünk, ma pedig egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk. A szakképzésünk minőségi változáson megy keresztül. Míg két-három éve attól tartottunk, hogy a szakképzés államosításának következtében iskolánkban meg kell szüntetni a szakmai oktatást. De ahol jó emberek, jó célért dolgoznak, ahol van jövőbe vetett hit, ott másként alakulnak a dolgok. Rengeteg segítséget kaptunk, nem hagytuk magunkat, és itt az eredmény – a Penteleiben nagyszerű oktatókkal, színvonalas tanműhelyekkel, rengeteg új tervvel, ötlettel megújul a szakképzés. 

Mindenki boldog

Az igazgatói köszöntőt követően Braun Edit tanműhely-vezető elárulta: az újonnan kialakított, részben pályázati forrásból megvalósított tankonyha jó eséllyel pályázhat az ágazati vizsgaközpont minősítésre, de a lényeg, hogy a penteleis diákok már jövő hétfőn birtokba vehetik az új oktatóbázist.  Körömi Csilla, az intézmény titkárságvezetője az átépítés, rekonstrukció és a tankonyha kialakítása elmúlt négy hónaljáról adott rövid beszámolót, majd a városvezetés képviseletében Kálló Gergely mondott köszönetet az elvégzett munkáért, és kívánt sok sikert a folytatáshoz.  Az országgyűlési képviselő bejelentette, szimbolikus ajándékkal érkeztek: a Pentelei országos hírű mentálhigiénés programját felterjesztette Dunaújváros Értéktárába. A DSTV kamerája előtt Barta Endre alpolgármester méltatta a Pentelei kimagasló szakmai teljesítményét:
– Az elmúlt időszakban is remek eredmények egész sorát produkálta az intézmény, és úgy érzem, mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy folyamatosan új terveket szőnek, remek programokat dolgoznak ki, és azokat magas színvonalon meg is valósítják. Ebben a nehéz időszakban nagyon fontos látni, hogy vannak, akik tevékeny részt vállalnak a fejlődésből – jó példát adva mindenkinek.
Az ünnepség után Krehó Edit, az intézmény szakképzésért felelős vezetője kérdésünkre elmondta: az új oktatóbázison a vendéglátás, a turisztikai ágazatban a fogadós, valamint a mezőgazdasági ágazatban a kistermelői élelmiszer-előállító képzés diákjai szerezhetnek gyakorlati ismereteket. Az új szakképzési rendben hozzájuk társulnak még a szakács, cukrász és pincér növendékek – a tervek szerint évente mintegy félszáz diák gyakorlatának biztosít korszerűen felszerelt bázist a tankonyha. Könyves Ágnes kérdésünkre elárulta: a fejlesztés mintegy 20 millió forintos beruházással valósult meg – a rekonstrukcióra 5, az eszközökre 15 millió forintot szántak –, de az új tankonyhával távlatos tervek előtt is lehetőség nyílt:
– Iskolánk alapítványa Éljünk egészségesen! címmel kampányt hirdetett, ennek keretében már tartanak egy konferencia előkészületei, és a jövőben rendszeresen szeretnénk olyan tanfolyamokat szervezni, ahol a fiatalok vagy a felnőttek elsajátíthatják az egészséges táplálkozás alapjait.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Oktatás

Erasmus+ – jeles projektzárások a Rudasban

Erasmus+ – jeles projektzárások a Rudasban

2022. okt. 04.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Technikuma 2019-ben és 2020-ban nyert el támogatást Erasmus+ pályázatok keretében külföldi szakmai gyakorlat elvégzésére – a nyári programok záróeseményének hétfőn adott otthont a középiskola.

Pazar nyitány, színes folytatás a Vasvári-héten

Pazar nyitány, színes folytatás a Vasvári-héten

2022. okt. 01.

A magyar népmese napja, illetve az Európai Diáksport Napja elnevezésű kezdeményezés eseményei miatt kezdődött a szokásosnál hamarabb a Vasvári-hét kavalkádja pénteken – a programok hétfőtől folytatódnak.

DSTV: tanévnyitó az egyetemen

DSTV: tanévnyitó az egyetemen

2022. szep. 10.

Fennállásának 59. tanévét kezdte meg a Dunaújvárosi Egyetem, derül ki a DSTV ünnepi összeállításából. Az intézményben összesen 35 ország diákjai folytatják tanulmányaikat a hőn áhított diploma reményében. Hangkép.
 

DSTV: tanévnyitó a Vasváriban (galériával)

DSTV: tanévnyitó a Vasváriban (galériával)

2022. szep. 05.

Színes műsorral és az első évfolyamosok köszöntésével kezdődött a tanév a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. A sport tagozatos intézmény új vezetéssel és komoly tervekkel készül a következő időszakra. Hangkép és galéria itt!
 

Tanévnyitó ünnepségen köszöntötték a Móricz diákjait

Tanévnyitó ünnepségen köszöntötték a Móricz diákjait

2022. szep. 04.

Augusztus utolsó napján rendezte meg hagyományos évnyitó rendezvényét a Móricz Zsigmond Általános Iskola közössége. Az ünnepségen Pintér Tamás polgármester, Szántó Péter önkormányzati képviselő és Horváthné Ottinger Hajnalka intézményvezető köszöntötte a gyerekeket. 

DSTV: tanévkezdés előtt "Csibe napok"

DSTV: tanévkezdés előtt "Csibe napok"

2022. szep. 04.

Több éves hagyomány folytatásáról tudósít a DSTV összeállítása a BIROK Szabó Magda tagintézményéből. A tanévkezdés előtt két napos programra várták a leendő elsősöket, hogy az iskola új nebulói megismerkedhessenek az intézmény hangulatával, közösségével. Hangkép.
 

DSTV: kezdődik a tanév

DSTV: kezdődik a tanév

2022. szep. 01.

Az ősz első napja nem szólhat másról – szép számú gyereksereg kezdi meg az általános iskolai tanulmányait. Készen áll a tanévkezdésre a BIROK Szabó Magda Tagintézményének közössége is, derül ki a DSTV összegzéséből. Hangkép.