ISD Dunaferr: újabb csata az élesedő háborúban

Öcaline - 2021. március 8. 12:50

Hamisított okiratokkal próbálták újra megszerezni a vállalatcsoport irányítását – az újabb szélsőséges agresszió a vállalat bukását is okozhatja, áll az ISD Dunaferr Zrt. honlapunkhoz eljuttatott közleményében. Durva tempó, durva ügy.

Bizonyíthatóan meghamisított okiratokkal akarták átvenni a vállalat irányítását Tatjana Taruta ukrán kisebbségi tulajdonos megbízottjai múlt pénteken, nyomatékosítja a vállalatcsoport hivatalos közleménye.

Fenyegető fellépés

 A dokumentum szerint "az alvilági módszereket idéző hamisítás és az európai üzleti világban ismeretlen, megdöbbentően fenyegető és agresszív fellépés visszafordíthatatlan károkat okozhat" –és elbizonytalaníthatja a cégcsoport új befektetőjét is, amelynek szándékában áll és képes is megmenteni a tönk szélére került vállalatot.
A közlemény felidézi a nem mindennapi "támadás" részleteit is: ezek szerint pénteken délután a Tatjana Taruta köreihez tartozó Nataliya Bashinskaya és egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán személy  –  több ukrán és magyar közreműködő kíséretében – hamis meghatalmazásokkal próbáltak belépni a vasgyár  területére, hogy átvegyék a cég feletti irányítást.
A Dunaferr azonnal ellenőrizte és ellenőriztette a meghatalmazásokat azok állítólagos kiállítójával, akik megerősítették, hogy a szóban forgó dokumentumok hamisak, hamisítottak! 

Fordulatra fordulat

Az átadott dokumentumok között szerepelt például egy – szemmel láthatóan színes nyomtatóval hamisított – okirat, amelyet annak a Vnyesekonombanknak a nevében állítottak ki, amely nem is részvényese a  Dunaferrnek, és melyben "Franz Vladimir Habsburg-Lothringen" kapott megbízást a részvényesi jogok gyakorlására. A közlemény nyomatékosítja: ahamisított irat miatt  az orosz ügyészség időközben már  eljárást is indított. 
Egy másik, ugyanilyen kétséges dokumentum egy öt évvel ezelőtt(!!!) kiállított "meghatalmazás", amelyet állítólag a Steelhold, a cégcsoport  99,63 százalékának ciprusi tulajdonosa adott egy, a vállalatcsoporttal soha semmilyen kapcsolatban nem álló, ismeretlen személy számára. Minderről az elmúlt 5 évben senkinek sem volt tudomása – az állítólagos "meghatalmazás"  viszont fura mód éppen most került felszínre.

Veszélyzónában!

És ezzel még mindig nincs vége a belháború újabb, fordulatos történetének: a Dunaferr közleménye szerint egy magyar ügyvéd, dr. Mikó István – magát a cégcsoport ügyvédjének tüntetve fel – SMS üzenetben kilátásba helyezte, hogy még ma, azaz március 8-án szándékában áll birtokba venni a teljes üzemi és irodaépületet, és követelte a Dunaferr  részvénykönyvének átadását  ezen időpontig. A közlemény szerint a törvénytelen akciót személyes jelenlétével támogatta a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség gyárkapun kívüli elnök-helyettese, Győri Gábor, akit a vállalat tavaly elbocsátott. 
A közlemény nyomatékosítja: a Dunaferr megtagadta ezen személyek belépését a gyár területre, ugyanakkor szeretné világossá tenni, hogy a vállalat megmentésének érdekében a magyar kormányzattal együtt nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy tető alá hozzák a vállalat túlélését jelentő megállapodást az új stratégiai partnerrel. A már lényegében aláírás előtt lévő megállapodást teheti most tönkre ez az újabb támadás, mert az agresszorok a hamis dokumentumokat eljuttatták a kormány, a különböző minisztériumok, bíróságok és a befektető részére is; ami elbizonytalanította a befektetőket, hiszen nem lehettek tisztában a dokumentumok hamis és jogellenes hátterével.

Agresszív és törvénytelen

A dokumentum hangsúlyozza: "a Taruta által vezetett köröknek egyetlen célja a vállalat eszközeinek megszerzése, és nem a Dunaferr további üzemeltetése. Nincs sem tervük, sem pénzügyi forrásuk, amellyel biztosíthatnák a vállalat megmentését, viszont megpróbálják kihasználni a járvány okozta nehézségeket, a tényleges tulajdonosok akadályoztatását, hogy így szerezhessék meg a vállalat értékes termelőeszközeit".
A honlapunkhoz eljuttatott összegzés még tovább megy, mint írják, "az újabb agresszív, törvénytelen és jogi hátteret nélkülöző támadás sem jár majd sikerrel, arra viszont jó lehet, hogy tönkretegye a Dunaferrt és ahhoz vezessen, hogy a vállalat – külső segítség híján – felélje utolsó erőtartalékait és forrásait is".
A közlemény szerint a Dunaferr jogi helyzete és státusza érzékeny, de már sok szempontot sikerült rendezni, és a vállalat megmentése már a küszöbön áll. Az új befektető – néhány feltétel mellett – képes lenne áthidalni a teljes újrakezdésig tartó időszakot. 
A dokumentum egyik legfontosabb bekezdését betűhíven idézzük, íme: "Az új, pénzügyileg erős stratégiai partner már megegyezett a magyar kormánnyal, és gondoskodna a Dunaferről ebben a jogi szempontból átmenetinek tekinthető időszakaszban, hogy az üzem pénzhez juthasson, a gyártás felpöröghessen. Az egyetlen még hiányzó elem az, hogy megfelelő jogi alap alakuljon ki az új befektető számára, hogy finanszírozni tudja a Dunaferr teljes működését. Ez a folyamat állami források nélkül, de a kormány ellenőrzése alatt menne végbe."

A gyár megmentése a tét

A közlemény utolsó fejezete is tanulságos: mint írják, az ISD Dunaferr Zrt. határozottan visszautasít minden törvénytelenséget, hamisított okiratokkal történő manipulációt, támadást és agressziót. Visszautasítja az ukrán agresszorok és az őket támogatók alaptalan, jogellenes, károkozó törekvéseit, követeléseit és fenyegetéseit.
Mindezek mellett felszólítja az "agresszorokat", hogy tartsák be a magyar törvényeket, hagyják működni a vállaltcsoportot, mert ártó szándékkal, a már így is nehéz gazdasági helyzetet csak tovább rontva, folyamatosan károkat okoznak és veszélyeztetik a működést, valamint a stratégiai partnerrel történő eddig rendkívül eredményes tárgyalásokat, amely a Vasmű túlélésének, és a közel ötezer munkahely megőrzésének egyetlen biztosítéka lehet.

(Fotó: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Dunaferr

Pintér Tamás a kokszoló leállításáról: "... aljas kampánytrükk"

Pintér Tamás a kokszoló leállításáról: "... aljas kampánytrükk"

2024. jún. 10.

Terjedelmes összegzésben reagált a kokszoló bezárásnak hírére a város (tegnap nagy fölénnyel újraválasztott) polgármestere a nagy közösségi portálon. Pintér Tamás szerint "ilyen aljas kampánytrükk még a Fidesztől is sok(k)."

Bezárja a kokszolót a LIBERTY Dunaújváros

Bezárja a kokszolót a LIBERTY Dunaújváros

2024. jún. 10.

Hetek óta rebesgették, hogy a választások után komoly karcsúsításba kezd a vasmű új tulajdonosa – így is lett: a kokszoló kemencék leállításáról adott hírt a cégvezetés.

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.