Dunaújváros Hetilap

„... maradjon meg a Móricz iskola patinás profilja, kockásinges nívója”

Kölesdi Fanni - 2021. március 19. 18:26

Interjú a Móricz lehetséges jövőjéről Stermeczki András evangélikus lelkésszel, kiegészítésül a tankerület álláspontja. És ez még csak a kezdet!

A Magyarországi Evangélikus Egyház kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola fenntartói jogának átvételét. A kérdésről a miniszter dönt legkésőbb május 31-ig. 

Hagyomány és erősség

Stermeczki András evangélikus lelkésszel készített interjúnkból kiderül, valójában a szülők véleményétől függ a Móricz egyházi iskolává válása.
Miért épp a Móricz iskolát szeretné átvenni az evangélikus egyház?
– Kicsit félreérthető a kérdés, inkább úgy fogalmaznék, hogy ha tudunk segíteni az iskola arculatának, profiljának, ének-zenei erősségének megtartásában, akkor ebben szívesen partner lesz az evangélikus egyház. Amennyiben a tantestület és a szülők többsége úgy gondolja, akkor felkínáljuk ezt a lehetőséget, hogy egy fenntartóváltással maradjon meg a Móricz iskola patinás profilja, kockásinges nívója és ének-zenei erőssége amellett, hogy a további tantárgyi erősségei is megmaradjanak. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy február legvégéig el sem dőlt, hogy az egyház egyáltalán átveheti a fenntartást, mert meg kellett vizsgálnia a magyarországi evangélikus egyház Nevelési és Oktatási Bizottságának, majd a Gazdasági Bizottságnak, hogy aztán az Országos Presbitérium a püspökökkel együtt eldöntse, egyáltalán szó lehet-e arról, hogy az evangélikus egyház, mint fenntartó, beszálljon-e segítő nyilatkozatával. Ez a hivatalos jogi menet, s miután az egyház ezt megfontolta, majd elküldte szándéknyilatkozatát az oktatási hivatal felé, ezt átnézték, majd továbbították a dunaújvárosi tankerületnek. A tankerület ezt küldte ki az iskolának, mely továbbította a szülők felé, ez érkezett ki pénteken, így hivatalosan ez volt az első dokumentum, ami arról szólt csupán, hogy van egy ilyen lehetőség. Innentől a szülőkön és pedagógusokon múlik, hogy ezt megismerjék és eldöntsék, hogy számukra, gyermekeik számára a jövő szempontjából mi lenne az értékesebb, biztonságosabb, megbízhatóbb.
Miben lenne más az oktatás a Móriczban az esetleges fenntartóváltás után?

 – Semmiben! A közoktatási törvény ugyanúgy vonatkozik az egyházi intézményekre, vagyis a Móricz iskolából kikerülő diákoknak ugyanúgy helyt kell állni bármilyen középiskolában, gimnáziumban, szakközépiskolában. Ugyanez vonatkozik a pedagógusokra, a bértábla ugyanaz marad, s akár még a minőségi munka premizálására is lehetőség van az egyház rugalmassága kapcsán, mivel mi tudjuk csoportosítani a forrásokat.
Miért lenne jó az egyházi iskolává válás, milyen előnyöket biztosítana az intézménynek?
– Elöljáróban le kell szögezni, hogy más fogalom a fenntartás és más a vallás, ezt ne mossuk össze egy iskola esetén. Ugyanakkor a fő előny az lenne, hogy sokkal nagyobb lenne az iskola szabadsága. Az evangélikus egyház, mint fenntartó messze nem akkora fenntartó test a maga tehetetlenségével, vagy akár jogi, vagy egyéb túlszabályozottságával, mint a KLIK, vagy az állam. Az evangélikus egyház minden jogi és egyéb kötelezettséget átvállal, gyakorlatilag közfeladatot lát el, ugyanakkor rugalmasabban tud a kor kihívásaira és az egyéni sajátosságokra is válaszolni. A másik előnye az pont az ének-zenei hagyomány és erősség megtartása. A Móricz Kodály-módszeren alapuló oktatásának meghatározó eleme, hogy a gyermekek lelkesedése is belekerül. Ez most is megvan, de ehhez az egyház hozzá tudja adni azt az elkötelezettségét, amivel maga is elkötelezett az ének és a zene iránt. Ennek azt gondolom ékes bizonyítéka az, hogy az evangélikus egyház vagy a gyülekezet itt Dunaújvárosban mennyire volt nyitott a kultúra és a zene iránt az elmúlt huszonöt évben, így pont az ének-zene lehet a kapocs az evangélikus egyház és a Móricz iskola között.
Az ének-zene megtartása tehát továbbra is biztosított lenne az iskolában?
– Nem véletlen a segítő jobbunk, mert a Móricz egyik erőssége a zenei képzés, s ez kerülne veszélybe, ha az egyik osztály félig megszűnne. Senkinek ne legyenek illúziói, ebben az esetben nem lehetne tovább ugyanilyen minőségű oktatást, zenei munkát végezni. A Móricz Kodály-módszeren alapuló minőségi zenei munkája csak két tiszta zenei tagozattal tartható fenn: egy kiskórus, egy nagykórus és egy fiúkórus párhuzamos működésével, máshogy lehetetlen. Elképzelhető, hogy vannak vélt, vagy valós problémák, de tény, az iskola vezetése szeretné ezt a kincset megtartani, s a legjobbat szeretné a diákoknak, magának az iskolának.
Egyeztetett már a szülőkkel ezzel kapcsolatban?
– Fontos tudni, hogy jelen pillanatban a KLIK a Móricz iskola fenntartója, így nekünk se morális, se jogi lehetőségünk nincs tájékoztatót tartani. Az esztendő tizenegyedik hetében biztosított a KLIK szülői fórumokon lehetőséget arra, hogy a szülőket tájékoztassuk az egyház részéről is. Ennek most jött el az ideje, szerdán, csütörtökön és pénteken zajlanak/zajlottak ezek a fórumok, sajnos a pandémia miatt online térben, ami azért nem könnyű, mert egy személyes jelenlétű fórum emberközelibb lehetett volna, de ezt most csak így tudtuk technikailag megvalósítani.
Mitől függ az, hogy egyházi iskola legyen a Móricz?
– Csak attól, hogy az érintettek, akikre ez csak és kizárólag tartozik, vagyis a tantestület és a szülők miként döntenek. Úgy érzem, hogy korrekt tájékoztatást kaptak az érintett felek, s most jön el annak az ideje, hogy mindenki saját maga mérlegelje, hogy a gyermeke, pedagógus katedrája alapján mennyi előnnyel járhatna egy fenntartóváltás. Ez mindenkinek a saját döntése, ezt meghozzák majd az érintettek, de hogy milyen eredménnyel, azt a szavazás után fogjuk világosan látni. Ebbe természetesen nincs beleszólásunk, ez a jelenlegi fenntartó feladata, de itt szeretnék köszönetet mondani a KLIK-nek, hogy lehetőséget adott a bemutatkozásunkra, s még nagyobb respekt az iskola vezetésének, hogy szívügyüknek tekintik az intézmény és az ott tanuló gyermekek jövőjét és ezért tenni is próbálnak, mert ha nem is történik meg a váltás, ez akkor is fantasztikus és dicsérendő dolog.

A miniszter dönt május végéig

A Dunaújvárosi Tankerületi Központ álláspontját Szilágyiné Németh Sarolta tankerületi igazgató foglalta össze honlapunknak:
– A Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola fenntartói jogának átvételét a Magyarországi Evangélikus Egyház kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. Ilyen kezdeményezés esetén a Tankerületnek kötelessége lefolytatni a véleményeztetési eljárást és annak eredményét az oktatásért felelős miniszter elé felterjeszteni. A végső döntést a miniszter hozza meg május 31-ig.
Az egyházi fenntartású intézmények működésére, illetve a hittanoktatásra vonatkozó sajátos szabályokat a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 31. § 35/B. § szakaszai tartalmazzák. Amennyiben megvalósul a fenntartóváltás, ebben az esetben a tankerületnek a továbbiakban nem lesz ráhatása az iskola működésére, hangsúlyozta a tankerület vezetője:
– Ha nem valósul meg a fenntartóváltás, a tankerület a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló források és a pályázati lehetőségek maximális kihasználásával támogassa a minőségi oktatást és a megfelelő infrastruktúra fenntartását. Ahhoz, hogy biztosított legyen a körzetben lakó, de az emelt szintű ének-zenei oktatásban részt venni nem kívánó vagy nem tudó gyermekek felvétele, a tankerület kezdeményezte, hogy felmenő rendszerben, a jövő tanévtől egy osztályban teljes létszámban, valamint még fél osztályban továbbra is emelt szintű ének-zene tagozaton, fél osztályban pedig általános tantervű, körzetes beiskolázással valósuljon meg az oktatás.

(Címlap és nyitókép: DO-archív; portré: Végh Zoltán; archív fotó: József Attila Könyvtár)
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.